Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 2. 2024,
12.55

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Matjaž Han šport Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

Sreda, 14. 2. 2024, 12.55

2 meseca, 1 teden

Slovenskemu športu iz državnega proračuna letos 43,3 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Podelitev Michelinovih zvezdic 2023. Matjaž Han | "Mislim, da smo naredili velik korak naprej pri sofinanciranju športa, posebej pri investicijah v športu," pravi Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport. | Foto Bojan Puhek

"Mislim, da smo naredili velik korak naprej pri sofinanciranju športa, posebej pri investicijah v športu," pravi Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport.

Foto: Bojan Puhek

Slovenskemu športu bo letos iz državnega proračuna z vsemi razpisi na voljo okrog 43,3 milijona evrov, so povedali na novinarski konferenci na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ). Lani, ko je šport prvič do zdaj prešel na MGTŠ, so iz proračuna države za programe športa zagotovili skupno 33,4 milijona evrov.

Največji delež ima sofinanciranje športne infrastrukture v višini slabih 32,5 milijona evrov, namenjenih pretežno občinam, kjer gre za dveletni program. "Mislim, da smo naredili velik korak naprej pri sofinanciranju športa, posebej pri investicijah v športu," je poudaril Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport.

Dodal je, da bodo skupaj še z nekaj evropskimi razpisi, ki imajo bistveno manjši delež, v daljšem časovnem obdobju namenili 65 milijonov evrov. Han je tudi napovedal, da bi bil lahko razpis za športno infrastrukturo pripravljen v mesecu in pol, gre pa za dveletni razpis, je pristavil.

Direktor direktorata za šport Dejan Plastovski je pojasnil, da je za športne programe letos namenjenih 43,3 milijona evrov. Od tega iz javnega razpisa za sofinanciranje izvajanja letnega programa športa, ki bo zaključen 11. marca, 14,37 milijona evrov. To je slab milijon več kot lani.

"Denar iz razpisa bo na voljo od aprila dalje," je povedal Plastovski. Omenjena sredstva so namenjena Olimpijskemu komiteju Slovenije (OKS), Zvezi za šport invalidov, panožnim zvezam in drugim športnim organizacijam.

V tokratnem razpisu bo za šport otrok in mladine namenjenih 4,26 milijona evrov. | Foto: Thinkstock V tokratnem razpisu bo za šport otrok in mladine namenjenih 4,26 milijona evrov. Foto: Thinkstock

V tokratnem razpisu bodo za šport otrok in mladine namenili 4,26 milijona evrov, za strokovne in razvojne naloge v športu 1,56 milijona, za program vrhunskega športa pa 8,53 milijona evrov.

Drugi razpisi bodo objavljeni pozneje. Okvirno 9,19 milijona bodo predvidoma razpisali še v prvi četrtini tega leta za plače strokovnega osebja v nacionalnih panožnih športnih šolah.

V drugi četrtini leta predvidevajo 4,41 milijona za športno rekreacijo in programe za krepitev zdravja vseh generacij. V istem obdobju bo za socialno vključenost invalidov na voljo pet milijonov.

Kot so pojasnili, želijo z javnim razpisom za izbor izvajalcev letnega programa športa povečati delež športno dejavnih odraslih prebivalcev Slovenije v strokovno vodenih programih, povečati število športnikov v tekmovalnih sistemih, obdržati število vrhunskih športnikov ter povečati prepoznavnost športa kot pomembnega družbenega podsistema.

Ne spreglejte