Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 10. 2016,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Slovenci v tujini Stanford

Četrtek, 13. 10. 2016, 17.00

6 let, 6 mesecev

Slovenka na Stanfordu se vrača k športnim koreninam #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Rea Kolbl | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Nekdanja telovadka Rea Kolbl je kljub doktorskemu študiju na ameriški univerzi Stanford obudila svojo športno žilico. Na svetovnem prvenstvu Spartan Race, kjer gre za kombinacijo teka in premagovanja ovir, je zasedla sedmo mesto. 

Ljubljančanka Rea Kolbl je velik del svoje mladosti posvetila gimnastiki, bila je tudi državna prvakinja v tej panogi, ves čas pa je vestno opravljala šolske obveznosti.

Po opravljeni mednarodni maturi na gimnaziji Bežigrad se ji je ponudila priložnost za študij na univerzi Berkeley v Kaliforniji. Zgrabila jo je z obema rokama in se leta 2010 ambiciozno podala v nov svet, ne vedoč, da bodo Združene države Amerike postale njen drugi dom.

"Takrat nisem vedela, ali bo odhod v ZDA minil zgolj kot polletna ekskurzija ali največ štiriletna, kolikor je trajal diplomski študij, da pa bo trajal še dlje, si nikakor nisem predstavljala," pripoveduje Kolblova. 

Večerni trening na jasi pred Reinim stanovanjem v študentski vasi univerze Stanford. | Foto: Osebni arhiv Večerni trening na jasi pred Reinim stanovanjem v študentski vasi univerze Stanford. Foto: Osebni arhiv

Po Berkleyu še Stanford

Po študiju na univerzi Berkeley, ki so jo med drugim obiskovali tudi plavalci Sara Isaković, Jernej Godec in Damir Dugonjić, se je Kolbova vpisala še na doktorski študij na univerzi Stanford, kjer študira in dela kar nekaj Slovencev, tudi Jure Leskovec, redni profesor na tej ameriški univerzi, ki je na lestvici najprestižnejših univerz na svetu letos zasedla tretje mesto. "Vsake toliko časa se dobimo na kavi in kosilu, da nadoknadimo," je povedala.

Pri 22 letih soavtorica odmevnega znanstvenega članka

Delo v laboratoriju je pomemben del njenega študija. | Foto: Osebni arhiv Delo v laboratoriju je pomemben del njenega študija. Foto: Osebni arhiv

Rea Kolbl se je že pri 22 letih podpisala pod svoj prvi znanstveni članek, ki je izšel v priznani reviji Science. S skupino raziskovalcev so se pod vodstvom profesorja astronomije Geoffreyja Marcyja posvetili vprašanju, ali se za zvezdo Kepler-62 skriva še ena zvezda, kar bi lahko oviralo korektnost meritev svetlobe.

Vrnitev v Slovenije bo odvisna od zaposlitvenih priložnosti

Ali bo nova domovina postala tudi stalna, 25-letna Slovenka za zdaj še ne ve. "Vsaj še štiri leta me ločijo do konca doktorskega študija, šele potem se bom odločala, kako naprej. Vse bo odvisno od zaposlitvenih priložnosti," je razložila.

Doktorat z univerze Stanford, ki omogoča širok interdisciplinaren študij, ji bo verjetno odprl kar nekaj vrat. "Mislim, da bo kar pomagal pri iskanju službe. Trenutno vzporedno opravljam magisterij in doktorat, tako da bo to verjetno priložnost za zelo različne službene smeri. Pri bolj uporabnih zadevah zadostuje že magisterij, pri  bolj akademskih pa je zaželen tudi doktorat. Mislim, da doktorat s Stanforda lahko odpre kar veliko vrat."

Rea je z možem Slovenijo obiskala nazadnje maja letos. Na fotografiji od leve proti desni: Paulina Pra in Cindy Hohendorf (Reini svakinji), Reina mama Duška Kolbl, ter Bunsak in Rea Kolbl. | Foto: Osebni arhiv Rea je z možem Slovenijo obiskala nazadnje maja letos. Na fotografiji od leve proti desni: Paulina Pra in Cindy Hohendorf (Reini svakinji), Reina mama Duška Kolbl, ter Bunsak in Rea Kolbl. Foto: Osebni arhiv

Iz astrofizike do aplikativnih vrst fizike

Na Berkleyu je študirala astrofiziko, želela se je posvetiti reševanju globalnega segrevanja, a ker so se pozneje njena zanimanja spremenila, se je odločila za spremembo smeri študija.

Trenutno se posveča študiju aplikativne fizike, kar v praksi pomeni, da raziskuje nove materiale, ki bodo morda nekoč postali sestavni del naših življenj.

"Želela sem si nečesa bolj oprijemljivega, kot je astrofizika," je pojasnila svojo odločitev za materialno znanost. "Želim si delati v industriji, ki ji uspe proizvesti nov proizvod. Ali bo to energijska industrija, biofizika ali kaj tretjega, za zdaj težko rečem. Želim pa si, da bi moje delo vključevalo raziskave novih materialov, ki bi jih nekoč v prihodnje lahko spremenili v funkcionalne za vsakdanje življenje."

Sprememba smeri študija je za seboj prinesla kar nekaj obveznosti od iskanja novega financerja do profesorjev in podobno, kar jo je zaposlovalo čez poletje.

Medene tedne sta preživela na Aljaski. | Foto: Osebni arhiv Medene tedne sta preživela na Aljaski. Foto: Osebni arhiv

Poroka z Američanom

Poleg akademskih ambicij jo v ZDA zadržuje tudi ljubezen. Že v času študija na Berkeleyu je spoznala Američana Bunsaka Praja, nekdanjega pripadnika ameriške mornarice, s katerim sta si maja 2014 obljubila večno zvestobo.

Soprog danes dela v recepciji študentskega kampusa na Stanfordu, kjer mladi par živi in dela. "Prebivava v delu kampusa, ki je rezerviran za pare in družine in je bolj miren kot ostali deli študentskega naselja, bolj zelen in bolj primeren za otroško igro, na voljo je tudi varstvo za otroke.

Ne vem točno, koliko študentov živi tukaj, gre pa za precej velik kompleks. Približno 20 minut hoje je potrebne, da obredeš pot od enega konca kampusa do drugega. Do laboratorija imam dobrih deset minut s kolesom in to mi zelo ustreza," je pohvalila okolje, kjer združuje življenjski prostor, študij in delo. Ter šport.

Avgusta letos je na tekmi Spartan Race bliss v San Joseju osvojila prvo mesto. | Foto: Osebni arhiv Avgusta letos je na tekmi Spartan Race bliss v San Joseju osvojila prvo mesto. Foto: Osebni arhiv

Oživljene športne korenine

Glede na to, da je Rea Kolbl dobršen del življenja posvetila gimnastiki, od katere se je zaradi poškodb morala posloviti predčasno, se od športa ni nikoli povsem oddaljila.

Športno žilico je ves čas ohranjala s tekom, ki je hkrati tudi njen ventil za sproščanje stresa. Vsako jutro pred službo preteče 15 do 16 kilometrov, novo "porcijo" športa, recimo vaje za moč, pa si z možem privoščita tudi po službenih obveznostih.

"V Kaliforniji je vse leto poletje, tako da so pogoji za tek enkratni," je povedala. "Poleg tega je na voljo precej tekaških tras v gozdovih, celo toliko jih je, da med dve uri trajajočim tekom skoraj nikoli ne tečem po isti."

Rea Kolbl | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Spartan Race

Leta 2012 se je začela udeleževati tekaških tekmovanj, a jo ta niso zadovoljila. Vse dokler ni odkrila atraktivne discipline Spartan Race, ki združuje tek in premagovanje različnih ovir. Tekmovalci plezajo po vrvi, prenašajo vedra s kamni, nosijo hlode, hodijo po tramovih, se plazijo po blatu in plavajo v ledeno mrzlem jezeru.  Kdor ovire ne premaga, mora opraviti kazen v obliki vaj, kot so na primer poskoki(ang. burpees). Tekmovanj v tej disciplini se udeležuje po več tisoč ljudi, vedno več pozornosti ji namenjajo tudi mediji.

"Videti je bilo zabavno, pa sem se odločila poskusiti. Najprej sem se udeleževala popoldanskega sporeda tekmovanj v disciplini Spartan Race, v katerem nastopajo amaterji, ki tekme jemljejo bolj za šalo kot zares. Profesionalci oziroma ljudje, ki se tega lotevajo bolj zares, štartajo zgodaj zjutraj. Po nekaj popoldanskih preizkusih in presenetljivo dobrih rezultatih sem se na moževo pobudo maja letos v Montereyu tudi sama udeležila dopoldanske tekme v kategoriji Elite," je povedala.

Že na prvi tekmi odlična četrta

"Želela sem dokazati, da tega ne zmorem, da to ni zame, pa se je izkazalo ravno obratno. Zasedla sem odlično četrto mesto," je pripovedovala Kolblova, ki smo jo zmotili med tridesetminutnim odmorom za malico.

Na nekaterih tekmah, kjer so bili profesionalni tekmovalci odsotni, je celo zmagala. "Vse skupaj je bilo zelo zabavno, po dolgih letih se je spet prebudil moj tekmovalni duh," je priznala.

Opazili so jo tudi lastniki lokalnega fitnes kluba, ki so jo povabili v svojo ekipo, v zameno za nastop pa so ji ponudili plačano štartnino. "Pri doktorski plači moram kar paziti na denar, zato se takšne ponudbe kar obrestujejo," je razložila.

Iz tekme v tekmo ji je šlo bolje in z zmagami v Portlandu ter San Franciscu se je kvalificirala na svetovno prvenstvo Spartan Race, ki ga je v začetku oktobra  gostilo območje Squaw Valley, Lake Tahoe v Sierri Nevadi v ZDA.

Sedma na svetovnem prvenstvu

Osvojila je odlično sedmo mesto, to pa ji je dalo zagona, da se je priprav na tekme lotila bolj sistematično, saj ima prihodnjo sezono v načrtu udeležbo na seriji tekem po ZDA .

"Z možem sva izdelala nekaj provizoričnih ovir, nekaj pripomočkov sva kupila, vse zato, da lahko vadim tudi doma. Kondicijo pa sem, kot kaže, obdržala še iz svojih tekmovalnih časov."

Hobi, ki se obrestuje

Pravi, da bi se s športom ukvarjala tako ali drugače, saj brez njega preprosto ne bi mogla, da pa s tem lahko tudi nekaj zasluži, pa je še toliko bolje.

"Spartan Race je kot dodaten hobi, ki se mi obrestuje, potovanje na tekmo pa z možem in njegovo družino izkoristimo za izlet."

 

Ne spreglejte