Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 5. 2017,
15.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sindikat športnikov Slovenije Dejan Stefanović

Petek, 26. 5. 2017, 15.35

6 let, 7 mesecev

Sindikat športnikov Slovenije ostro nad novi zakon o športu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dejan Stefanović Spins | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Državni zbor je na redni majski seji v drugi obravnavi potrdil novi predlog zakona o športu, ki naj bi že prihodnji teden tudi dokončno nadomestil 20 let star zdaj veljavni zakon. Še enkrat je na domnevne nepravilnosti v zakonu opozoril Sindikat športnikov Slovenije in napovedal sprožitev vseh mehanizmov, da bi preprečili dokončno sprejetje zakona.

Sindikat športnikov je državnemu svetu že poslal zahtevo za odložilni veto, kot ukrep proti zakonu pa napoveduje ustavno presojo in tudi zbiranje podpisov za izvedbo referenduma. Kot pravi predsednik sindikata Dejan Stefanović, bodo o predlaganem zakonu prihodnji teden obvestili tudi Evropsko komisijo in Mednarodno organizacijo dela.

"Ne bi radi konflikta z zvezami. Naša naloga je zaščita športnikov in delavcev v športu in pri tem nas ne skrbi za tiste športe, kjer je to, kot na primer pri Mednarodni nogometni zvezi, že dobro urejeno, ampak za vse preostale," poudarja Stefanović.

Športnik ne sme postati najbolj nezaščiten delavec

Ta vnovič poudarja, da so moteči 34. člen, ki ureja prestope športnikov in je po njegovem mnenju celo v nasprotju z "Bosmanovim zakonom", ter 59. in 60. člen, ki urejata delovno-pravne posebnosti športa. "Športnik s predlogom nove zakonodaje postaja najbolj nezaščiten delavec. Predlog predvideva možne izjeme pri delovnem času, plačilu, odmoru, disciplinski odgovornosti in prenehanju veljavnosti pogodbe, kar je nesprejemljivo," poudarja Stefanović, ki priznava posebnosti športa, a dodaja, da izjeme podpira tudi sindikat, a le ob sklenitvi ustreznih kolektivnih pogodb, brez njih pa so športniki popolnoma nezaščiteni na trgu dela.

Stefanović napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev za spremembo zakona. | Foto: Vid Ponikvar Stefanović napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev za spremembo zakona. Foto: Vid Ponikvar

V sindikatu poudarjajo, da takega načina zakonske ureditve položaja športnika ne pozna nobena evropska država, zato predlaga, da se sporni členi umaknejo iz zakona. Stefanović priznava, da ob tako širokih dovoljenih odstopanjih od zakona o delovnih razmerjih tudi sindikat pravega smisla nima več, saj je zaščita športnika tako rekoč nemogoča. Ob tem vnovič svari, da bi bil tako grob poseg v pravice športnikov zelo nevaren in lahko le prvi v vrsti posegov v pravice delavcev.

Sam se čudi, da vlada oziroma pristojno ministrstvo iz zakona niso umaknili spornih členov, saj zagotavlja, da sta imela pomisleke okrog spornih členov tudi zakonodajno-pravna služba in ekonomsko-socialni svet. Kot pravi, si ne dela utvar in zakon bo prihodnji teden v parlamentu skoraj zanesljivo dokončno potrjen, sam pa napoveduje uporabo vseh pravnih sredstev za njegovo spremembo.

Ne spreglejte