Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
21. 7. 2008,
13.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 7. 2008, 13.27

8 let

Rossi vrnil udarec

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po tem, ko je Casey Stoner v zadnjem času kazal vse znake nepremagljivosti, saj je slavil kar tri dirke zapored, je v Laguni Seci njegov zmagoviti stampedo ustavil Valentino Rossi.

Italijan, ki dirka z yamaho, je dirko začel s prve štartne vrste, kar je bil zanj velik plus v boju s Stonerjem, saj se mu ni bilo treba prebijati iz ozadja in izgubljati dragocenih trenutkov. Šampionski dvojček se je kmalu odlepil od tekmecev in začel narekovati ubijalski ritem, ki mu ni mogel slediti nihče. Po 20 krogih sta si Rossi in Stoner pridirkala neverjetnih 20 sekund prednosti, kar je govorilo o tem, da fanta vozita po limitu možnega, da ni nikakršnih kalkulacij in da šteje samo zmaga. Po štartu je sicer s pole positiona primat prevzel Stoner z ducatijem, a ga je Rossi z vratolomnim manevrom v 3. krogu v slovitem ovinku Corkscrew ugnal. V tistem trenutku dirke je Valentino tvegal vse in tudi vse dobil: pri prehitevanju je imel tako veliko hitrost, da ga je odneslo z asfalta in je zapeljal na travo. A vedel je, da ima trava na tistem delu steze dober oprijem in to dejstvo je izkoristil. Ko se je vrnil na asfalt, je prišel pred Caseyja, zaradi česar je bil Avstralec vsekakor šokiran. Ducatijev dirkač namreč ni pričakoval, da ga bo Rossi napadel prav tam in da ga bo poskušal prelisičiti na zaviranju. Casey je po dirki potarnal, da je bil Rossi preveč agresiven. Italijan pa je le zamahnil z roko in dejal, da je to pač dirkanje in da se mu je igra zdela poštena. Še bolj slikovit je bil Valentinov šef inženirjev Jeremy Burgess, ki je Avstralca podučil, da so se takšne dirke v 80. in 90. letih, ko so tekmovali Kevin Schwantz, Wayne Rainey in Mick Doohan, dogajale vsak vikend. Letos pa smo gledali prvo takšno. Pred Laguno Seco je namreč Stoner praviloma zmagoval z velikansko prednostjo in ni okusil nikakršnega boja mož na moža. Po briljantnih predstavah na treningih – Casey je Valentina na kvalifikacijah premagal za skoraj pol sekunde! - so bili v Ducatijevem taboru prepričani, da bo to še ena klasična dominacija rdeče rakete, zato je bilo razočaranje tako veliko. Rossi je pred dirko javnosti razkril svoj recept, kako premagati Stonerja: moram ga ustreliti ali pa štartati 30 sekund pred njim! Ker je dobro vedel, da je Avstralec realno močnejši, je za dirko izbral optimalno taktiko: napadel je v uvodnem delu dirke in narekoval svoj najboljši tempo v celotnem vikendu. Izbiral obrambne linije v ovinkih in na ravninah ter tako uspešno zadrževal hitrejšega Avstralca. Če bi Casey znova prevzel primat, bi skoraj gotovo zbežal Valentinu. Zato je bila borba tako huda za vsak centimeter asfalta. Za prestiž sta se prerivala trenutno največja kalibra v MotoGP. VN ZDA 2008 bo šla v zgodovino zagotovo kot ena izmed največjih dirkaških klasik.

Odločitev o velikem zmagovalcu je padla šest krogov pred koncem, v zadnjem ovinku pred štartno-ciljno ravnino. Rossi naj bi zaviral nekoliko prej kot v prejšnjih krogih, zato je moral Stoner, ki se ga je skoraj dotaknil s kolesom, vzeti širšo linijo in zapeljati s proge v pesek. Misleč, da še ni v pesku, saj je ob robu proge linija s travo, se je skušal z levo nogo pognati nazaj na stezo, a mu je žal spodneslo nos motocikla in je padel. Tri napake v zelo kratkem času - najprej prepozno zaviranje, slaba ocena podlage in prehitro speljevanje – so pomenile konec igre za zmago. Sicer mu je uspelo nadaljevati in zadržati drugo mesto ter osvojiti tolažilnih 20 točk, kar vsekakor v dani situaciji ni bilo malo. Če pogledamo njegov končni zaostanek za Rossijem – 13 sekund –, bi s takšnim primanjkljajem na večini letošnjih dirk zasedel šesto, sedmo mesto. Še en dokaz, da sta Rossi in Stoner bila v Laguni Seci dirkača z drugega planeta. Rossiju je po kolapsu Caseyja odleglo, saj se je edini tekmec za triumf na dirkališču, kjer še nikoli ni zmagal, izločil kar sam. V preostanku dirke je petkratni svetovni prvak v kraljevskem razredu oddirjal svoji pomembni zmagi naproti. To je bila njegova 33. zmaga za tovarniško Yamaho, s čimer je izenačil izkupiček, ki ga je dosegel s tovarniško Hondo. Italijan je z napredkom Yamahe očitno zadovoljen, saj je prav v ameriškem dirkaškem vikendu podaljšal pogodbo z Japonci in bo zanje dirkal še v sezonah 2009 in 2010. Po enajsti dirki od osemnajstih ima Rossi 25 točk naskoka pred Stonerjem, kar je ena zmaga. Na tretje mesto pa je na lestvici padel Hondin Dani Pedrosa, ki je zaradi poškodbe izpustil VN ZDA. Še bolj kot točkovna prednost pa je za Valentina pomembna psihološka prednost, ki jo ima pred Ducatijevim dirkačem. V Laguni Seci mu je odčital lekcijo, ki jo zmorejo le šampioni: četudi si realno šibkejši, je možno zmagati. Prevlada ne pomeni nič, če ne pride do izraza, ko je to najbolj potrebno – na dirki. Takrat se namreč delijo točke in ne na kvalifikacijah.

Rossi se je po dirki dobro zavedal, da je naredil veliko stvar. Zato ne čudi njegovo božanje yamahe in poljubljanje asfalta v ovinku Corkscrew. Kot velik šampion si je blazno želel zmage na sloviti stezi Laguni Seci, ki jo je naskakoval četrtič. Morebiti je bila njegova želja po zmagi večja kot Stonerjeva. Avstralec je tam slavil že lani, zato je bila motivacija zagotovo manjša. Valentino se je na dirki peljal na neki višji ravni kot na kvalifikacijah: iz yamahe je iztisnil maksimum, po poti na vrh pa porabil vse dirkaške finte in izkušnje. Vsekakor lepa popotnica za Italijana pred nadaljevanjem sezone in pred odhodom na zaslužen enomesečni poletni premor. VN ZDA 2008 pa je bil velik triumf tudi za gumarja Bridgestone: Japonci so zasedli vse tri stopničke zmagovalnega podija, saj si je tretje mesto pridirkal Suzukijev Chris Vermeulen. Eden izmed junakov letošnje Lagune Sece pa je prav gotovo tudi Hondin zasebnik Andrea Dovizioso, ki je v svoji krstni predstavi na ameriški stezi v neposrednem dvoboju premagal dvakratnega zmagovalca VN ZDA Nickyja Haydna (tovarniška Honda) in osvojil četrto mesto. S tem je postal tudi prvi Michelinov mož na dirki. Prvi nastop na legendarni stezi pa se ni posrečil Rossijevemu moštvenemu kolegu Jorgeju Lorenzu, ki ga je motocikel katapultiral že v uvodnem krogu. Sreča v nesreči je hotela, da si je zlomil »samo« prst na levi nogi in si bo opomogel v poletnem premoru, ki sledi. Tako naj ne bi smel biti vprašljiv njegov nastop na VN Češke, ki bo na sporedu 17. avgusta v Brnu.

Ne spreglejte