Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2009,
20.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 7. 2009, 20.03

8 let

Peter Kauzer: takojšnje prijateljstvo z novim čolnom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
25-letni Hrastničan je v Franciji tretjič zmagal na tekmovanjih za svetovni pokal v slalomu na divjih vodah. Najboljši slovenski kajakaš se je po Tacnu drugič veselil uspeha na tujem.

Lansko sezono je končal odlično in zmagal v seštevku svetovne serije, avgusta pa je v Pekingu iz rok izpustil olimpijsko priložnost ter doživel eno večjih razočaranj v življenju. Uvidel je, da je z natančnostjo uspešen in hiter. Tekmeci mu težko pridejo do živega. Po premisleku si je takrat postavil izhodišče za prihodnje olimpijske igre v Londonu leta 2012.

V Pauju je užival

Enostavno se je imel v Franciji "fajn". Povedal je, da je bilo super. Vse je bilo dobro: voda, počutje; tudi čoln mu je dobro tekel. Stvari so kar same padle na svoje mesto. Kauzerju se je spet moralo poklopiti. V Franciji je užival ves teden, ne samo na tekmi.

O tekmovanjih razmišlja kompleksneje

Vedno je hiter, vse bolj pa razmišlja o tekmovanju, ne o dirkanju. V šport ga je vpeljal oče, ki ga dobro pozna in mu je lahko najbolje svetoval. Pri petnajstih letih je končno spoznal večino lastnosti za svojo uspešnost. Želel si je po stopinjah uspešnih Fedje Marušiča in Andraža Vehovarja. Med sezonama skrbi za dobro telesno, kondicijsko pripravljenost. Že pred letošnjo je želel izboljšati zaveslaj, mednarodna zveza pa je malce spremenila pravila.

Z novim čolnom do nove zmage

Že pred začetkom sezone je Kauzer veliko govoril o novem, zanj prilagojenem čolnu. Jasno je, da je bilo treba najti skupni imenovalec, še večje dejstvo pa je, da je za uspehe zaslužen veslač oziroma pilot Peter Kauzer. Ni dolgo tega, ko je razmišljal, da se njegovih uspehov veseli samo zasavski del Slovenije. Že nekaj časa pa je splošno znano, da je Kapsl, kot ga kličejo znanci, prvi slovenski divjevodaš.

Kajakaški šport je podcenjen

"Slalom na divjih vodah je garaški šport, voda je zelo težka," svoj poklic pozna Pero, ki mu je najbolj všeč hitra voda. Tudi po kratki sezoni trenira dvakrat dnevno, pozimi v telovadnici. Pomembne so moč, kondicija in glava, ki mora biti ob pravem času na pravem mestu. V zadnjem času se je povečala priljubljenost kajaka in kanuja. Z neposrednimi prenosi ga spremlja televizija in to opazijo tudi pokrovitelji.

Divja voda ga je mikala že od otroštva

Vzgled je dobil že v družini. Oče ga je navdušil, bodril, učil in svetoval. Peter Kauzer se zna tudi odklopiti in odpočiti od kajaka in brzic. Takrat, tudi v brezdelju, uživa s svojo partnerko Janjo. Zdaj to ni tako, saj je na sporedu Bratislava in drugo tekmovanje za točke svetovnega pokala.

Ne spreglejte