Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 11. 2021,
9.00

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Natisni članek

Dierdre Wolownick Alex Honnold

Petek, 19. 11. 2021, 9.00

2 leti, 5 mesecev

Mama Alexa Honnolda je najstarejša ženska, ki je priplezala na vrh El Capitana

Najprej se je v zgodovino vpisal sin, zdaj mu sledi še mama. In to že drugič.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

Dierdre Wolownick, mama slovitega plezalca Alexa Honnolda, ki je leta 2017 kot prvi človek na svetu brez vrvi in drugih pomagal preplezal granitno steno El Capitan, je postala najstarejša ženska na svetu, ki je splezala na vrh impozantne stene. Podvig ji je uspel 23. septembra letos, prav na njen 70. rojstni dan.

Impozantna granitna stena El Capitan v ameriškem narodnem parku Yosemite | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Impozantna granitna stena El Capitan v ameriškem narodnem parku Yosemite Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

In to sploh ni prvi tovrstni rekord Dierdre Wolownick. Tokrat je samo podrla lasten rekord, ki ga je postavila leta 2017, pri 66 letih.

Na prvem vzponu jo je med plezanjem spremljal njen sin Alex Honnold, ki se je v zgodovino vpisal kot edini Zemljan, ki je brez kakršnikoli pomagal preplezal 900-metrsko steno El Capitan po smeri Freerider. Zgodovinski podvig smo si lahko ogledali v dokumentarnem filmu z naslovom Free Solo režiserke Elizabeth Chai Vasarhelyi, ki je leta 2018 prejel oskarja za najboljši dokumentarni film.

"Plezanje na El Cap terja svoj davek, telesni, mentalni in čustveni," je Wolownickova zapisala na svoji spletni strani, kjer je opisala dogajanje pred vstopom v steno in v steni, vse skupaj pa ji je dodatno otežila poškodba noge.

Rojstnodnevnega vzpona po smeri Descent se je ob šesti uri zjutraj lotila v družbi desetih prijateljev, s katerimi je na vrhu s penino in kolački praznovala svoj vstop v osmo desetletje, je poročal ameriški časnik Los Angeles Times.

Podvig Alexa Honnolda si lahko ogledate v dokumentarnem filmu z naslovom Free Solo:

Med oprimke šele pri 60 letih

Njena zgodba je še toliko bolj fascinantna ob dejstvu, da se je s plezanjem začela ukvarjati šele pri 60 letih. Razlog? Na ta način se je želela približati sinu in njegovi ljubezni, je razkrila v pogovoru za New York Times.

Tako kot večina je prve plezalne gibe naredila v plezalnem centru, nato pa postopoma odkrivala plezanje v naravnih stenah, kar ji je odprlo povsem nov svet.

V zadnjih desetih letih si je nabrala ogromno plezalnih izkušenj in postala Honnoldova občasna plezalna partnerica. Kot poroča LA Times njena prisotnost v plezališču vedno znova izzove val zanimanja plezalne srenje.

Wolownickova je večino življenja delala kot jezikovna učiteljica, ukvarjala se je z glasbo in pisanjem, nato pa se je pri 40 letih sama naučila plavati, pri 50 pa se je lotila še teka.

"Nevednost je lahko blaženost. Ali pa umor."

Na vzpon na El Capitan se je temeljito pripravila. V zadnjih 18 tednih je trikrat tedensko plezala in nabirala kilometre po ameriškem narodnem parku Yosemite. Začela je vaditi tudi sklece.

A tudi to ni bilo dovolj, da bi jo pripravilo na izziv, ki jo je čakal.

"Nemogoče je izmeriti ocean granita, kot je El Capitan. Ko sem se pred meseci odločila svoj 70. rojstni dan praznovati na njegovem vrhu, sem bila nevedna – tako kot pred štirimi leti, ko sem se odločila, da bom sledil svojemu sinu Alexu Honnoldu po smeri Lurking Fear na zahodni steni El Capitana. Nevednost je lahko blaženost. Ali pa umor," je še zapisala na svoji spletni strani in razkrila, da sin ni verjel, da ji pri 70 letih lahko uspelo, kar si je zadala.

"Ampak tisto noč. Ob drugi uri zjutraj, po 13 urah vzpona in šestih urah sestopa, sem postala najstarejša ženska na svetu, ki je preplezala steno El Capitan," je žarela od ponosa.

 

Ne spreglejte