Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2007,
20.55

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 12. 2007, 20.55

8 let, 1 mesec

Miro Požun: Nikomur ne zapiram vrat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kaj čaka bodočega selektorja moške članske rokometne reprezentance Slovenije Mira Požuna v prihodnjih dneh?

Čeprav v intervjuju za Sportal pravi, da je načrt dela že pripravljen, bo bržkone največ energije uporabil za sestavo ekipe. Velenjski strateg, ki se je v srca ljubiteljev rokometa zapisal v letu 2004, ko je Celje PL popeljal na evropski klubski vrh ter povzročil rokometno evforijo, sproža različne odzive. Nekateri ga obsojajo, ker je klonil in se pustil prepričati ter v zakulisju skupaj s predsedstvom Rokometne zveze Slovenije pripravljal giljotino Kasimu Kamenici. Drugi se mu klanjajo zaradi uspeha v preteklosti ter trdijo, da bo slovensko reprezentanco popeljal do uspehov. Dejstvo je, da je mož, ki bi pri 64 letih lahko užival v rokometnem pokoju, nase prevzel veliko breme. Pred njim je namreč prvenstvo stare celine, ki odloča o marsičem. Delna reprezentanca se bo zbrala 24. decembra, kompletna pa 1. januarja.

Očitno je vse odločeno. Nalogo selektorja ste sprejeli … Zakaj? Po prepričevanju, da je v interesu slovenskega rokometa, da prevzamem to nalogo, sem to sprejel. Moje delo ne bo povezano samo s člansko reprezentanco, pač pa v vmesnem obdobju tudi z mladinsko in kadetsko izbrano vrsto.

Pogovarjali ste se že več kot 14 dni. Kdo je prevesil tehtnico? Bilo je več strani. Zadevo so sprožili člani predsedstva, največji pokrovitelji, potem je bila tu podpora nekaterih članov strokovnega sveta ter vodilnih članov trenerske organizacije. Prišli smo do zaključka, da bi moj prihod na selektorsko mesto prinesel boljše sodelovanje med reprezentančnim štabom in strokovnim svetom. Da ne bi bilo dveh polov, ki med sabo konkurirata, pač pa da gremo z istimi cilji skupaj naprej.

Ste že izbrali strokovni štab? Želim si, da strokovni štab ostane takšen, kot je bil. Ne želim si ga preveč menjavati. S člani le-tega še nisem govoril, dokler ni potrditve. Po razgovoru z njimi bom ukrepal, če ne bodo želeli sodelovati. Želim pa si, da bi ostali.

Na hitro bo potrebno pripraviti seznam reprezentantov. S kom ste se že pogovarjali? Takoj, ko mi je na uho prišla informacija, da naj nekdanji igralci Prul ne bi hoteli igrati v moji ekipi, sem to tudi preveril. Lahko rečem, da so se nekateri odzvali, z drugimi pa še nisem govoril, saj nisem hotel, dokler nisem izbran. Mislim pa, da se bo večina odzvala pozitivno. Problematični niso igralci v slovenski ligi, ampak tisti, ki igrajo v tujini. Ti so pod čustvenim pritiskom, ki je zdaj vladal. Zagotovo je za njih ta ukrep presenečenje. Kaj pa Uroš Zorman? Na vaš račun je izrekel kar nekaj ostrih besed. Ga želite imeti v ekipi? Ta intervju na vaši strani je bil precej nekorekten. Tako se javno ne izraža. Nekakšen kodeks med trenerji in igralci v Evropi le velja. On misli, da sem ga jaz kaznoval s 25.000 ali 30.000 evri, ko je še bil v Celju. A sam sem za vse skupaj izvedel šele iz časopisov. Uroš zelo ceni svojega trenerja Kamenico. To spoštujem, a po tem, kar sem prebral, menim, da ne bo pripravljen igrati za izbrano vrsto. Nobenemu igralcu se ne sme odreči. Potrebni so temeljiti izgovori, ker reprezentanca ni ne on ne Kamenica, ampak je nekaj več. Kar se tiče njegove kakovosti, bi ga zelo rad imel v moštvu. Ne vem, kako so te njegove izjave interpretirane. Včasih so tudi položene na jezik. Ne bom mu zapiral vrat.

Se res vrača Roman Pungartnik? Upam, da se bo reprezentanci priključil Roman Pungartnik, ki se je skalil v pravega igralca in mislim, da bi bil pravi vodja tudi zunaj igrišča. Težava pa je Aleš Pajovič, ki bi ga izredno potrebovali.

Pred vami očitno ni lahka naloga. Od članskega rokometa in vodenja Gorenja Velenja ste se poslovili zaradi stresa in prehudih naporov. Boste zdaj vse to prenesli? Brez dvoma bo napor velik, vendar je prisoten nov motiv, ki da novo energijo. Veliko je odvisno tudi od ekipe, od tega, kakšna je. Delo z reprezentanco ni vsakodnevno, pač pa je periodično. Tako mislim, da bo malce lažje. A stres bo seveda prisoten.

Kakšen naj bi bil vaš mandat? Sprva naj bi šlo za kratek čas - do konca olimpijskega ciklusa. Potem pa bi lahko govorili o podaljšanju. Kakšen cilj si boste postavili na januarskem evropskem prvenstvu na Norveškem? Mislim, da je skupina zelo konkurenčna. Tu je Poljska, ki je bila pred leti slabša od Slovenije, na SP v Nemčiji pa prikazala izjemen vzpon. Za Hrvate vemo, kaj pomenijo v rokometu. Ti reprezentanci sta po analitičnih tezah boljši od Slovenije, a še vedno premagljivi. S Češko bi morali konkurirati. Motiv bo seveda uvrstitev v drugi krog.

Ne spreglejte