Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
14. 9. 2016,
10.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Serena Williams doping WADA

Sreda, 14. 9. 2016, 10.12

6 let, 7 mesecev

Lahko pričakujemo nov dopinški škandal? Tokrat na tapeti tudi Serena Williams.

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Serena Williams

Ruska hekerska skupina Fancy Bear je na spletu objavila dokumente, ki jih je nezakonito pridobila od Svetovne protidopinške agencije (Wada). Iz njih je razvidno, da so nekaterim ameriškim športnikom dovolili jemanje nedovoljenih zdravil. Med njimi so sestri Williams in štirikratna olimpijska prvakinja v gimnastiki Simone Biles.

Iz dokumentov je namreč jasno, da so Sereni Williams, eni najboljših teniških igralk vseh časov,  dovolili, da je v letih 2010, 20145 in 2015 jemala zdravila, kot sta oksikodon in hidromorfon, njena starejša sestra Venus Williams pa naj bi v letih 2010, 2010, 2012 in 2013 jemala prenizon in prednizolon.

Simone Biles je že zanikala jemanje prepovedanih živil. | Foto: Reuters Simone Biles je že zanikala jemanje prepovedanih živil. Foto: Reuters

Nekaznovana je ostala tudi štrikratna olimpijska zmagovalka

Brez masla na glavi pa naj ne bila niti štirikratna aktualna olimpijska prvakinja iz Ria Simone Biles. Ameriška gimnastičarka naj bi avgusta padla na dopinškem testu zaradi jemanja metilfenidata, a je Wada ni suspendirala.

 

Simone Biles se je že oglasila na družabnih omrežjih, kjer je zatrdila, da je zmeraj upoštevala pravila in se borila za čist šport.

Kmalu po objavi dokumentov je Wada potrdila, da so ruski hekerji vdrli v njen sistem, in obsodila njihova dejanja, potem ko so ukradene dokumente razkrili javnosti.

Jani Dvoršak: Gre za korektne terapevtske izjeme

Za mnenje smo prosili prvega moža slovenske protidopinške agencije Janija Dvoršaka. "Saj veste,  danes lahko hekerji vdrejo že kamorkoli. Prestregli so zasebne medicinske podatke, ki so dejansko varovani, in na podlagi tega so sklenili, da so bili izvedeni neki postopki, ki niso korektni. Menim, da gre za korektne terapevtske izjeme, kot mi temu rečemo. To pomeni, da mora športnik zaradi bolezni ali poškodbe jemati zdravila, ki vsebujejo prepovedane snovi. Seveda morajo pred tem obvestiti posebno komisijo – komisija za terapevtske izjeme. Ta na podlagi diagnoze in terapije odloči, ali je uporaba teh zdravil dovoljena ali ne. S tem športnik dobi potrdilo o uporabi terapevtske izjeme. To gre za ustaljen postopek," nam je zaupal Jani Dvoršak, ki pričakuje, da bo v prihodnje na tem področju še precej pestro.

 

Gre za maščevanje Rusije?

Wada je lani novembra objavila poročilo, v katerem je ruske športnike obtožila sistematičnega dopinga, v katerega naj bi bila vpletena tudi država. Zaradi tega poročila so ruskim atletom prepovedali nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, enaka usoda pa je doletela tudi celotno rusko paraolimpijsko reprezentanco.

Letos januarja je na dopinškem testu Marija Šarapova. | Foto: Letos januarja je na dopinškem testu Marija Šarapova.

Spomnimo, da so junija za dve leti suspendirali rusko teniško igralko Marijo Šarapovo, nekdanjo prvo igralko sveta in petkratno zmagovalko turnirjev za grand slam. Marija Šarapova je na dopinškem testu padla januarja na OP Avstralije, potem ko je jemala prepovedno zdravilo meldonium.

Ne spreglejte