Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
4. 7. 2016,
20.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Amsterdam 2016 atletika evropsko prvenstvo

Ponedeljek, 4. 7. 2016, 20.30

6 let, 6 mesecev

Zanimivosti z evropskega prvenstva (1)

Brez Rusije, a z rusko tekačico in posebnimi štartnimi številkami

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Letošnje evropsko prvenstvo bo potekalo brez suspendirane Rusije, dovoljenje za nastop pod zastavo evropske atletike pa je dobila ruska tekačica Julija Stepanova, ki je skupaj z možem razkrila pojav sistematičnega dopinga v rodni državi.

Julija Stepanova (pred poroko se je pisala Rusanova) je na štartni listi teka na 800 metrov, ali bo tudi nastopila, pa za zdaj še ni znano. | Foto: Reuters Julija Stepanova (pred poroko se je pisala Rusanova) je na štartni listi teka na 800 metrov, ali bo tudi nastopila, pa za zdaj še ni znano. Foto: Reuters

Rusinja Julija Stepanova je edina ruska atletinja, ki je dobila dovoljenje za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu. To bo od 6. do 10. julija potekalo v Amsterdamu. Stepanova in njen mož Vitalij sta žvižgača, ki sta prva opozorila na nepravilnosti v ruski atletiki. Čeprav sta sprva naletela na gluha ušesa, pa sta s pomočjo dokumentarca, ki ga je posnela nemška ARD, uspela odpreti oči in v akcijo prisiliti može na vodilnih položajih Svetovne protidopinške agencije in Mednarodne atletske zveze.

Čeprav je bila Stepanova v preteklosti tudi ujeta pri jemanju prepovednih poživil in je prestala dvoletno prepoved nastopanja, pa je zaradi izjemnega prispevka k preprečevanju uporabe dopinga in promociji 'čiste' atletike kot edina ruska tekmovalka dobila možnost nastopa na EP. Kvalifikacije teka na 800 metrov jo čakajo že prvi dan tekmovanja, nastopila pa bo pod zastavo evropske atletike.

Odsotnost močne ruske reprezentance se bo zagotovo poznala tudi v konkurenčnosti določenih disciplin. Rusija na evropskih tekmovanjih običajno pobere največ medalj. To bo lahko izkoristil tudi kdo od slovenskih atletov ter se na ta račun povzpel kakšno mesto višje.

Štartne številke s protidopinškimi sporočili

Na letošnjem prvenstvu bodo vsi tekmovalci nastopali s posebnimi štartnimi številkami, s katerimi bodo sporočali, da podpirajo 'čisti' šport. Tekači bodo imel na številkah sporočilo "I Run Clean" (tečem 'čist'), skakalci "I Jump Clean" (skačem 'čist'), metalci "I Throw Clean" (mečem 'čist'), tekmovalci in tekmovalke v mnogoboju pa "I Am Clean" (sem 'čist'). Organizatorji se zavzemajo, da bi športniki tudi svojim objavam na družbenih omrežjih dodajali te oznake (#irunclean, #ijumpclean, #ithrowclean).

Looking forward to the Amsterdam 2016 - European Athletics Championships press conference tomorrow at the Stedelijk Museum. #IRunClean #IJumpClean #IThrowClean #IAmClean #ECH2016

Posted by European Athletics on Monday, 4 July 2016

"Želimo dati besedo 'čistim' atletom, da povedo, kakšnega športa si želijo v prihodnosti. Letošnje prvenstvo je lepa priložnost, da se izrazijo. S tem želimo, da tudi navijačem na štadionu in doma sporočijo, da tekmujejo brez pomoči prepovedanih poživil," pa je ob tem dejal predsednik Evropske atletske zveze EAA Svein Arne Hansen.

Ne spreglejte