Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
19. 11. 2015,
12.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borussia Dortmund družabna omrežja marketing

Četrtek, 19. 11. 2015, 12.08

8 let

Ko imata dve fotografiji 240 tisoč všečkov

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tako to delajo veliki. Sebastian Frank, projektni vodja novih medijev pri nemškem velikanu Borussi iz Dortmunda, je na konferenci Sporto v Portorožu predstavil, kako komunicirajo z navijači.

Ključna beseda pripovedi Sebastiana Franka je bila intenzivnost. Klub in dogajanje okrog njega želi Borussia navijačem približati na čim pristnejši, čim bolj oseben in neposreden način. To počne prek kar 14 različnih kanalov. Med najbolj izpostavljenimi so Facebook s 13,5 milijona všečki, Twitter z 1,85 milijona sledilci in Instagram z 1,4 milijona sledilci.

Gre za delavsko, industrijsko okolje, ki prisega na nekatere tradicionalne vrednote, kot sta povezanost in solidarnost, delno tudi nekakšna asketskost, ki nogometno izkušnjo postavlja pred vse preostalo. Med drugim je v Dortmundu še vedno 25 tisoč stojišč, klub pa med polčasom ne ponuja pogostitve. S ciljem, da bi bil v središču zanimanja le nogomet.

Z navijači Borussia komunicira v nemščini, angleščini, japonščini, kitajščini in španščini. Na dan, ko je tekma, se na njih obrne natančno ob 9.09. "Navijačem se želimo čim bolj približati. V njihovem jeziku in v njihovih časovnih pasovih jim na primer sporočimo,kdaj bo na sporedu tekma in na katerem kanalu," razlaga Frank.

"Gre za vsakodnevno delo. Samo v oddelku za video deluje od deset do 15 ljudi, tako da lahko videoprispevke ažurno posredujemo navijačem," dodaja.

Pravi zgodbi o uspehu sta bili fotografiji Pierre-Emericka Aubameyanga in Marca Reusa v podobi Batmana in Robina po zmagi nad Schalkejem. Na Facebooku sta zbrali več kot 240 tisoč všečkov. Pozitivno vzdušje seveda blagodejno vpliva na marketinški proces, na primer na kupovanje in prodajo majic. Na primer z napisom AuBOOMMeyang. Trženje je seveda povezano tudi z rezultati. Ti v lanski sezoni niso bili blesteči. "Zdaj pa spet rastemo," zadovoljno ugotavlja Frank.

Ne spreglejte