Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
5. 2. 2013,
11.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Josip Iličić slovenska nogometna reprezentanca Palermo

Torek, 5. 2. 2013, 11.06

7 let, 12 mesecev

Josip Iličić: Pripravljen sem, da pokažem, kaj znam

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zvezdnik Palerma, ki se v tej sezoni bori za preživetje v prvi italijanski ligi, spada med tiste, od katerega navijači pričakujejo največ. Tudi v reprezentanci Slovenije.

Že 22 tekem v reprezentančnem dresu je za njim, na gol še kar čaka. V izbrani vrsti prav gotovo še ni pokazal tistega, kar od njega pričakujemo. Tega se zaveda tudi sam. Je nogometaš s potezo, nepredvidljiv in igralec navdiha. Takšni so strup za vsako obrambo. ''Slovenija nima igralca, ki bi lahko odločal tekme,'' je ob imenovanju na mesto selektorja dejal Srečko Katanec. Ne moremo se strinjati z njim. Josip Iličić resda ni Zlatko Zahovič, a vsekakor spada med nogometaše, ki lahko pokažejo zelo veliko. Ne nazadnje je prav najboljši strelec v zgodovini Slovenije pred časom dejal, da lahko danes 25-letni Kranjčan postane celo najboljši slovenski nogometaš vseh časov. A za kaj takega bo treba začeti zadevati in odločati tekme. Se to lahko zgodi pod vodstvom novega selektorja? Verjamemo, da lahko, a na kaj takega bo verjetno treba še malce počakati. Na to reprezentančno akcijo je namreč prišel z zdravstvenimi težavami. Tudi zato se zdi, da tokrat še ni v najbolj resnih selektorjevih načrtih, seveda na to vpliva tudi dejstvo, da zaradi kazni rumenih kartonov ne bo smel zaigrati na domači tekmi z Islandijo. Zagotovo pa predstavlja prihodnost slovenske reprezentance.

S Palermom ste na dnu italijanske prvoligaške razpredelnice. Na Siciliji ste pod pritiskom, živčnosti bržčas ne manjka. Ste jo s seboj prinesli tudi na reprezentančni zbor? Iskreno povedano, niti ne. Če bi se obremenjeval s tem, kar se dogaja v klubu, ne bi bilo dobro. Sicer pa sem prepričan, da nam bo tudi v Palermu šlo na bolje. Nisem se sprijaznil s tem, da bomo izpadli. Zagotovo ne. Nihče se ni. Sem pa na zadnjo tekmo že pozabil, zdaj gledam le v prihodnost. Pred mano pa je reprezentančna tekma in obračun z Bosno in Hercegovino. Ni časa za obremenjevanje s preteklostjo. Kariera nogometaša je kratka, treba je gledati samo v prihodnost. V nogometu so vzponi in padci, dogaja se tudi to, kar se trenutno dogaja nam. Bomo pa naredili vse, da se obdržimo v prvi ligi, a če nam ne bo uspelo, nam pač ne bo. V tem primeru se ne bo dalo spremeniti ničesar.

V Palermu igrate skupaj z Jasminom Kurtićem. Ko ekipi ne gre, so na udaru najprej tujci. Je tako tudi pri vas? Ne bi rekel. Sicer se ne obremenjujem preveč s tem, kar se piše in govori, a kolikor vem, mene še vedno spoštujejo. Vsi govorijo o tem, da sem edini, ki lahko nekaj naredi. Edini, ki lahko dvigne ekipo. Do zdaj so me navijači podpirali, seveda pa se lahko kaj kmalu vse skupaj obrne. Ko so rezultati slabi, je pač tako. Tujci pa so, to je res, vedno krivi za vse. Če bo tako tudi pri meni, bo pač tako. Tega ne morem spremeniti. Sam se lahko le še naprej trudim po svojih najboljših močeh in poskušam dokazati, da se motijo. Do zdaj sem pokazal, kaj znam. Sem najboljši strelec ekipe.

V kakšni formi ste? V zadnjem času mi je nagajala poškodba, ki me je vrgla s tira. Malce sem počival, zdaj pa se trudim, da se čim bolje pripravim. Čim prej se moram vrniti v staro formo in zabiti kakšen gol.

V tej sezoni ste jih do zdaj v prvenstvu dosegli pet. Je cilj dosežek izpred dveh let, ko ste se ustavili pri osmih? Zagotovo je cilj, da postavim nov mejnik. Tak cilj sem si zastavil že pred časom. Če sem jih pred dvema sezonama dal osem, potem ne vidim razloga, zakaj jih ne bi zdaj, ko se počutim veliko bolje, zabil več. Verjamem, da bo število golov ob koncu sezone dvoštevilčno. Upam, da bo res tako.

V reprezentanci na prvi zadetek še čakate. Podatek, ki predstavlja breme? S tem se sploh ne obremenjujem. Sam v ospredje vedno postavljam dosežke ekipe. Raje vidim, da zmagamo in ne zabijem gola, kot pa da se vpišem med strelce in izgubimo.

Ampak dejstvo je, da v izbrani vrsti do zdaj niste pokazali tistega, kar se od vas pričakuje. Glede na nadarjenost, ki jo premorete, in status, ki ga imate, zagotovo spadate med tiste, ki utegnejo v prihodnosti zavzeti mesta nosilcev reprezentance. Se strinjate? To, kako nadarjen si in kakšen status imaš, ne šteje nič. Šteje le to, kar pokažeš na igrišču. Sam lahko rečem, da sem tudi v dresu reprezentance vselej dal vse od sebe, je pa jasno, da v določenih obdobjih nisem bil v pravi formi. Zagotovo v reprezentanci še nisem pokazal vsega, kar znam. Trenutno se počutim dobro. Morda mi manjka še kakšna tekma, kakšen teden, da povsem pozabim na poškodbo, potem pa bo vse v najlepšem redu. Sem pa že zdaj pripravljen, da pokažem, kaj znam.

Kako huda je poškodba, ki vam povzroča preglavice? Predstavlja problem, a ni tako hudo. Malce me moti, zdaj po tekmi pa sploh, saj so prisotne bolečine. S terapijami in dobrim ogrevanjem pred treningom bom pozabil na poškodbo. Za sredino tekmo bom pripravljen.

S tekmo proti Bosni in Hercegovini se začenja nova reprezentančna zgodba. Verjamete, da bo uspešna? Ne bi rekel, da je to nov začetek. V teh kvalifikacijah smo že odigrali štiri tekme in si na žalost privoščili kar nekaj spodrsljajev. Zato moramo zdaj narediti vse, da začnemo zmagovati. V mislih moramo imeti, da še imamo možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo in jih moramo izkoristiti. Spremembe so v strokovnem štabu, a na koncu smo mi igralci na igrišču tisti, ki moramo pokazati, kar se od nas pričakuje. Lepo bi bilo, če bi v sredo zmagali, saj bi ustvarili dobro vzdušje v javnosti pred nadaljevanjem kvalifikacij. Sam iskreno upam, da se bo po tekmi z Bosno in Hercegovino vse obrnilo v drugo smer. Da bomo začeli zmagovati. Z novim selektorjem je prišel nov, svež veter. Upam, da bodo tudi boljši rezultati.

Srečko Katanec je uveljavljeno trenersko ime, med navijači je zelo priljubljen. Kakšni so prvi vtisi o sodelovanju z njim? Osebno ga ne poznam, sem pa o njem slišal marsikaj. Kar sem slišal, je bilo pozitivno. Dejstvo pa je, da za njim stojijo rezultati. Upam, da bo z nami nadaljeval tam, kjer je pred desetletjem končal. Da nas bo popeljal na veliko tekmovanje. Da bo z nami ponovil rezultate, ki jih je dosegal pred leti.

Za začetek prijateljska tekma proti Bosni in Hercegovini in štadion v Stožicah, ki bo poln. Obeti? Nasprotnik po meri in dobro navijaško vzdušje. Zagotovo motiv več. Verjamem, da bomo zmagali. To je tekma, ki jo je užitek igrati. To je derbi, jaz pa v derbijih uživam. V takšnih tekmah moraš uživati, takšne tekme moraš zmagovati. Jaz upam in verjamem, da se bomo ob koncu tekme veselili. Seveda bo pomembna igra, a pomemben bo tudi rezultat.

Na tribunah bo zagotovo tudi veliko navijačev, ki bodo stiskali pesti za goste. Se bojite, da bi preglasili slovenske navijače? S tem se sploh ne obremenjujem. Navijači so navijači. Ne glede na vse smo na koncu mi na igrišču tisti, ki odločamo o tem, kdo bo zmagal in kdo izgubil.

Ne spreglejte