Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
28. 2. 2017,
20.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,93

2

Natisni članek

seks šport tekma

Torek, 28. 2. 2017, 20.18

6 let, 7 mesecev

Je seks pred tekmo res lahko napačna odločitev?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,93

2

seks | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Že dolga leta se mnogi sprašujejo, ali spolni odnosi pred tekmami tekmovalcem koristijo ali ne. Na to temo je bilo narejenih že ogromno raziskav, nekaj smo jih pregledali tudi mi.

Da spolni odnosi pred tekmo tekmovalcu ali tekmovalki škodujejo, je vprašanje, s katerim se mnogi ubadajo že vrsto let. Eden največjih boksarjev vseh časov, danes že pokojni Muhammad Ali je priznal, da šest tednov pred dvoboji ni imel spolnih odnosov. Tudi med trenerji velja nepisano pravilo, da svojim varovancem pred velikimi tekmami prepovedujejo spolne odnose. Po drugi strani pa nekateri športniki prisegajo na seks pred tekmami. Med njimi je bil tudi nekdanji brazilski nogometni zvezdnik Ronaldo.

Zaradi seksa so jo vrgli iz olimpijske ekipe

Na zadnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je največ prahu dvignila zgodba Ingrid Oliveira, brazilske skakalke v vodo. Ta je dan pred tekmo iz sobe vrgla svojo športno partnerico Giovanni Pedroso in se predajala strastem s kajakašem Pedrom Goncalvesom. Dvajsetletna Brazilka se po naporni noči v finalu ni počutila preveč olimpijsko, saj je bila preprosto preveč utrujena. S Pedrosovo sta v finalu zasedli zadnje mesto, zaradi tega prekrška pa so jo pozneje vrgli z olimpijske ekipe.

Za italijansko igralko je seks pred dvobojem nekaj fantastičnega

Andy Murray, trenutno prvi teniški igralec sveta, je pred leti v enem izmed intervjujev povedal, da se teniški igralci ne morejo držati istega načrta kot boksarji, saj so teniški dvoboji veliko pogostejši kot boksarski. Bolj neposredna je bila italijanska igralka Francesca Schiavone. Ta je povedala, da je seks za ženske pred dvobojem fantastičen, saj povečuje raven hormonov, s tem pa prinaša prednost v vsaki točki.

In kaj na vse skupaj pravi stroka? Pregledali smo nekaj raziskav:

V eni izmed raziskav niso ugotovili nobenega vpliva seksa na športno predstavo. | Foto: Thinkstock V eni izmed raziskav niso ugotovili nobenega vpliva seksa na športno predstavo. Foto: Thinkstock

Maratonci v povprečju pet minut hitrejši

Na univerzi v Oxfordu so naredili zanimivo raziskavo, v kateri so testirali dva tisoč tekačev, ki so tekli na londonskem maratonu. Ugotovili so, da so bili tekači, ki so bili dan pred maratonom spolno aktivni, v povprečju pet minut hitrejši kot tisti, ki so se večer prej vzdržali akcije med rjuhami.

Tommy Boone, doktor filozofije, je objavil raziskavo, v kateri je testiral športnike na tekalni stezi. Ugotovil je, da ni bistvene razlike med tistimi, ki so 12 ur pred tem imeli spolne odnose, in tistimi, ki so se jih vzdržali. Enako sta ugotovila nekdanja kanadska triatlonka Samantha McGlone in dr. Ian Shrier, nekdanji predsednik kanadske akademije za šport.

Študija ni pokazala negativnih učinkov pri vzdržljivostnih športnikih. | Foto: Thinkstock Študija ni pokazala negativnih učinkov pri vzdržljivostnih športnikih. Foto: Thinkstock

Kaj pa seks dve uri pred tekmo?

Skupina raziskovalcev v Ženevi je testirala 16 vrhunskih športnikov iz različnih športov, ki so imeli natančno določen načrt treninga in spolnih odnosov. Testirali so jih na sobnem kolesu dve uri po spolnih odnosih, isti test pa so ponovili, ko spolnih odnosov niso imeli. Raziskava je pokazala, da so bili nogometaši in tekači na smučeh manj zmogljivi, prav tako je dlje časa trajala njihova regeneracija.

Podobno raziskavo so naredili tudi na nemški univerzitetni kliniki v Kölnu in tudi njihovi rezultati so podobni. Testirali so športnike, ki pri svojem športu potrebujejo veliko moči in eksplozivnosti. Izkazalo se je, da so bile dve uri po spolnih odnosih manj zmogljivi. Pri moških je bil najverjetnejši razlog nižja raven testosterona, zaradi česar so bili manj agresivni. Pri vzdržljivostnih športih pa študija ni pokazala negativnih učinkov.

Po seksu lahko spite bolj sproščeno. | Foto: Po seksu lahko spite bolj sproščeno. Zaradi seksa dan pred tekmo boste bolje spali

Torej obstajajo določeni dokazi, da lahko spolni odnosi tik pred tekmovanji slabo vplivajo na rezultate. A le pri moških, ki se ukvarjajo z eksplozivnimi športi. Ženske med spolnimi odnosi proizvajajo več testosterona, kar bi lahko pomenilo, da v športu povečajo svojo učinkovitost. Negativnih posledic spolnih odnosov pa ni bilo zaznati pri vzdržljivostnih športih. Iz tega lahko sklepamo, da seks pred tekmovanjem ne vpliva slabo na tekmovalca.

Pravzaprav lahko spolni odnosi pomagajo športnikom, ki imajo večer pred pomembno tekmo težave s spancem. Med spolnimi odnosi se v telesu sporočajo endorfini, ki pomagajo, da se sprostite in tudi boljše spite.

Pri nas nekoliko zadržani

Pri nas smo se sprva obrnili na Ambulanto za spolno zdravje, a sta bila oba sogovornika na dopustu. Za mnenje smo prosili tudi inštituta za športno medicino v Ljubljani in Mariboru, a žal tudi od njih nismo dobili nobenega odogovora.

Ne spreglejte