Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
28. 10. 2011,
9.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Union Olimpija Matevž Zupančič Stožice

Petek, 28. 10. 2011, 9.48

8 let

Dojemanje športne prireditve nekoliko 'balkansko'

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tako kot pri drugih športnih kolektivih se tudi pri košarkarskemu klubu Olimpija na vse kriplje trudijo, da bi na področju marketinga dvignili standard še na bistveno višjo raven. A časi niso rožnati.

Največja slovenska košarkarska blagovna znamka je brez zadržkov Union Olimpija, ki je naš paradni košarkarski konj v evroligi, v kateri je s svojimi nekdanjimi rezultati naredila ogromno reklamo za našo malo Slovenijo ter Ljubljano, iz koder izvira. A se zavedajo v klubu, da so pri morebitnih sponzorjih odvisni od rezultatov in jim ti z izjemo lanskega leta v zadnjem obdobju niso šli na roko. "Oglaševanje je gotovo pomembno, vendar vedno poudarjam dejstvo, da se športno nahajamo v zelo specifičnem prostoru in tudi času. S prostorom mislim specifiko dojemanja športne prireditve v Sloveniji, ki je še vedno nekoliko 'balkansko', torej daje največjo težo rezultatu. Nič ni rečeno, da je to kaj slabega, konec koncev so zmage cilj vsakega športnega kolektiva. Rezultat je pri nas daleč najboljše oglaševanje in tako, pač, je. V zahodni Evropi je razmerje med pomembnostjo rezultata in dodatnega, kar lahko košarka ponudi, povsem drugačno. Tudi pri nas se s tekmo kot dogodkom in dodatnimi aktivnostmi zelo trudimo in smo bili lani prav za to področje s strani evrolige tudi nagrajeni, a v ospredju tako pri ljudeh kot pri medijih absolutno ostaja športni rezultat. Morda bo nekoč z menjavo generacij drugače, za enkrat pa to ostaja dejstvo. Dokaz temu sta gotovo tudi lanska sezona in začetek letošnje Uniona Olimpije. S faktorjem specifike časa imam v mislih krizo, ki je močno vplivala na oglaševanje pri nas. Ne samo v športu, tudi drugod. Velika večina oglaševanja se 'zapira' na način kompenzacij, oglaševalski budgeti v podjetjih so se zmanjšali, pazi se na vsak evro. Verjetno je tudi prav tako, saj so cene oglaševanja pred leti postale nekoliko nerealne," je o oglaševalski tematiki povedal vodja komunikacij in marketinga pri Olimpiji Matevž Zupančič.

Tudi pri Olimpiji se poslužujejo kompenzacij

Ker v klubu direktnih sredstev za oglaševanje ni, se tudi Olimpija poslužuje kompenzacij, poudarjajo pa, da so za klub zelo pomembne družbeno koristne aktivnosti. "Skupaj s pokrovitelji uporabljamo njihove, oni pa naše oglaševalske platforme, veliko damo na internetne komunikacije. V dveh letih smo postali zelo močni na popularnem Facebooku, Twitterju in imamo svojo spletno televizijo. Pomemben partner nam je Eventim, ki preko ljubljanskih kioskov in Petrola izredno pomaga pri širjenju prodajne mreže in s tem pri promociji. Za klub so pomembne družbeno koristne aktivnosti, zato se radi odzovemo in sodelujemo pri dobrodelnih akcijah, čeprav pogosto zaradi napornega urnika za to zmanjka časa. Dobra promocija so vabila otrok ljubljanskih in okoliških šol na naše tekme lige ABA. Skratka – trudimo se po najboljših močeh s sredstvi in s kadri, ki jih imamo sami," pravi Zupančič.

"Veliko poudarka na mreženje na naših tekmah"

O številkah pri Olimpiji ne radi operirajo v javnosti, poudarjajo pa, da se je klubska blagajna obogatila v minuli sezoni, ko so Stožice pokale po šivih. Čeprav se je letošnja sezona začela z nekoliko manjšim obiskom proti Barceloni, upajo, da se bo trend kmalu obrnil v lansko smer. "S selitvijo v Stožice se je končno premaknilo tudi na tem področju. Lani in letos smo pridobili nekaj oglaševalcev, ki niso klasični sponzorji, pač pa vlagajo na naših prireditvah v oglaševanje svojega produkta. Pojavilo se je nekaj majhnih sponzorjev, ki ne spadajo v skupino velikih sponzorskih podjetij (ti seveda ostajajo naša hrbtenica), pač pa vlagajo v oglaševanje. Ta sredstva so nizka, ampak obstajajo. Nov vzvod je trženje t.i. VIP lož na tekmah, ki vlagatelju ponudijo več kot le sedež in morebiten oglas, pač pa priložnost za druženje, mreženje, sestanek, poslovni dogodek. Ugotavljamo, da dajejo podjetja ravno na mreženje na naših tekmah ogromno poudarka. Mnogim to pomeni več kot klasično oglaševanje. Sicer pa se klub primarno financira s pomočjo sponzorstev, izjemno nam ob strani stoji mestna občina Ljubljana, drugi steber je prodaja vstopnic, ki je z lanskim letom in Stožicami postala zelo pomemben faktor. Temu dodajamo še omenjeno prodajo lož. Letos smo končno dobili lastno spletno trgovino klubskih artiklov, ki pa zaradi majhnosti okolja in baze nikoli ne bo predstavljala bistvenega dobička, jo pa resen klub mora imeti," je za konec razložil še Zupančič.

Ne spreglejte