Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
29. 1. 2013,
8.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi

Torek, 29. 1. 2013, 8.21

8 let

Andrea Massi: Pri FIS bi se morali zresniti

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred paralelno preizkušnjo v Moskvi se je Andrea Massi, nesporni vodja spremljevalne ekipe Tine Maze, razgovoril o Zlati lisici, Mednarodni smučarski zvezi ...

Tino in njeno ekipo je pot skorajda neposredno iz ciljne arene mariborskega snežnega štadiona vodila v Moskvo. Brez večjih težav? Da. Že v nedeljo smo prispeli. Vse je vredu.

Zahtevna logistika? Kdor dela koledarje, ni nikoli odprl nobene knjige fiziologije. Z vsem spoštovanjem do Mednarodne smučarske zveze, a odgovorni bi se morali zresniti. Ne upoštevajo pravil časovnih pasov. To ni prvi primer. Spomnite se prvega dela sezone in tekem v Severni Ameriki ter nato v Evropi. Pri Andreju Špornu so se v Kitzbühlu zatopili v desetinke milimetra, v tem primeru pa se ne gleda na bistvene stvari.

Resda v Rusiji, vseeno pa verjetno še premlevate Zlato lisico. Niste Slovenec, a pa ob vihranju zastav in glasnem navijanju pod Pohorjem niste ostali ravnodušni … Nisem retorik, zato bi težko našel besede za opis. Bilo je izjemno. Zdelo se mi je, da so v Mariboru vsi Slovenci. Energija je bila prava. Morda so te množice, seveda povsem nehote, ustvarile celo prevelik pritisk. Ni bilo lahko zdržati. Vsi smo čutili, da je nekaj v zraku. Toda v spominu bosta ostali dve izjemni tekmi v pravem vzdušju.

Tina ve, kako je nastopati na svetovnih prvenstvih ali olimpijskih igrah. Tudi nastopanje po vodstvu ji ni tuje. Smučanje v takšnih okoliščinah pa je nekaj novega tudi zanjo. Kako ste pravzaprav delovali v Mariboru? Res je. To je nekaj novega. Pripravljeni smo bili. Toda eno je pripravljenost, nekaj drugega pa je doživetje. Saj veste, teorija in praksa. Dvajset tisoč navijačev na eni tekmi je res nekaj izjemnega. Vesel sem, da je tudi uživala ob tem. Glava je delovala tako, kot mora. No, izjemen pa je bil tudi material.

Kaj sta se denimo pogovarjala na sedežnici, ko so vama vsi vpili, vaju fotografirali in mahali? Včasih na sedežnici Tini pripovedujem takšne neumnosti, da je bolje, če jih nato hitro pozabim. Ne vem, kaj sem ji pripovedoval. Vem pa, da je bila osredotočena tako, kot mora biti. Nekaj besed sva zanesljivo namenila smučem. Naj razkrijem, da vse do zadnjega trenutka nismo povsem natančno vedeli, katere smuči izbrati. Na drugi progi je bila podlaga slabša, zato smo razmišljali o starejšem modelu. Serviser Andrea Vianello, trener Livio Magoni in jaz smo imeli razjasnjene pojme. Vedeli smo, kaj je najbolj modra poteza. A prav je imel Magoni, ko je dejal, da se mora tekmovalka odločiti povsem sama. No, ko je prikimala naši izbiri, sem vedel, da bo ob pravi vožnji težko ulovljiva.

Zdi se, da se negotovost glede slalomskih smuči kar malce predolgo vleče. Se boste vselej odločali v zadnjem trenutku, torej na podlagi stanja proge oziroma snežne strukture? Položaj je pravzaprav zelo preprosto razložljiv. Razvoj slalomske smuči je bil zaustavljen. Če nastopaš v vseh disciplinah in razvijaš smuči, pri čemer je jasno, da je imela veleslalomska prednost, je jasno, da je nemogoče v kratkem času celotno opremo spraviti na najvišjo možno raven. Ne govorimo le o smučeh. Vianello daje ideje za konstrukcijo smuči. Pripravil je zahtevno smučko, ki pa ni bila tako igriva, kot bi si Tina želela. V hitrih disciplinah s testiranji hitreje dobimo informacije. Pri slalomu je pot do odgovora težja. Če se spominjate, sem že na začetku sezone dejal, da smo v tej disciplini v manjšem zaostanku.

Je zdaj odločitev o slalomskem "paketu" tudi za svetovno prvenstvo dokončna? Hm, verjetno. Toda na zelo načeti progi je morda ta smučka prezahtevna. Načeloma pa je tako, da je zgodba končana, ko Tina določeno orožje ali orodje osvoji.

Dejstvo pa je, da smučanje z novim modelom zahteva večjo moč v zavojih … Vsekakor. A trdim, da je Tina Maze fizično najmočnejša smučarka na svetu.

Vas lahko dopolnimo? Verjetno je najmočnejša tudi v tehniki in glavi … To so vzporedne stvari. Nikoli ne treniram mišic. Vedno treniram glavo.

Ste videli fotografijo Tininega nastopa v Cortini d'Ampezzo? Je to smučarska perfekcija? Lepa fotografija, ni kaj. Prepričan sem o tem, da bodo nekatere smučarke zdaj poskušale smučati na podoben način. A če jo bodo oponašale, bodo storile napako. Iskanje podlage z roko mora biti namreč usklajeno s pravim gibanjem. Glede položaja pa bi se strinjal, da je bil perfekten. No, lahko pa povem, da si je tisto fotografijo ogledal tudi Vianello, pokazal na zgornjo smučko in dejal, da bi se dalo smučati še boljše.

Po Moskvi pa znova na obalo. Recept za nove zmage? To je le ciklični sistem treninga. Pri nas ni receptov. Dejstvo pa je, da selitev v Gradež dobro vpliva tudi na psihološki ravni. Tina ima tam mir, jaz pa lahko pripravim kondicijski trening.

Svetovno prvenstvo bo eden od dveh vrhuncev sezone. Drugi je boj za veliki kristalni globus. Prvi zasledovalki, Maria Höfl-Riesch in Lindsey Vonn, imata skupaj precej manj točk od Tine. Vaš komentar? V Sloveniji se je celo desetletje govorilo o Tininih sposobnostih. A naredilo se ni nič. Zdaj smo naredili … Ne, Tina je naredila to. Odločila se je, da želi zmagati na vsaki tekmi. Pripravljena je za takšne podvige.

Ne spreglejte