Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
10. 1. 2016,
20.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovenija Hrvaška Mirko Alilović rokomet evropsko prvenstvo

Nedelja, 10. 1. 2016, 20.48

6 let, 6 mesecev

Tretjina hrvaške reprezentance se je izobraževala v Sloveniji

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija je za vrhunske hrvaške rokometaše, kot kaže, izvrstna prehodna država.

Na četrti pripravljalni tekmi pred evropskim prvenstvom, ki se začne v petek, je rokometna reprezentanca visoko premagala Hrvaško, z 32:17. Pogled na hrvaški seznam je razkril, da gre za večinoma stare slovenske znance.

Kar šest hrvaških igralcev od 18 in dva člana strokovne ekipe je del igralske ali trenerske kariere preživelo v Sloveniji. Začnimo kar z najbolj svežim. Levičar Šime Ivić je bil v zadnjih dveh sezonah član Celja, to ga je v zadnjih dneh lanskega leta prodalo francoskemu Nantesu.

Za odlično izbiro se je v Zlatorogu pokazal tudi Ivan Slišković. Dve sezoni (2013–2015) pri slovenskih prvakih sta levemu zunanjemu, ki odlično igra v obe smeri, prinesli utrditev reprezentančnega statusa in donosno pogodbo pri evropskem velikanu Veszpremu. Vratar Mirko Alilović si je celjski dres nadel v nekem drugem, ambicioznejšem in premožnejšem obdobju.

Ivan Čupić je bil kapetan Gorenja in osvajalec prvega velenjskega naslova državnega prvaka leta 2009. Pozneje je postal eden najboljših desnokrilnih igralcev na svetu. Krožni napadalec Marino Marić je spomladanski del sezone 2013/14, preden je odšel v bundesligo, preživel v Mariboru.

Vratar Ivan Stevanović je bil v sezoni 2009/10 član tedaj prvoligaša, zdaj pa člana 1.B-lige iz Krškega. To posavsko ekipo pa je v isti sezoni nekaj mesecev vodil zdajšnji hrvaški selektor Željko Babić. A tudi to še ni vse. Njegov pomočnik, hrvaška rokometna legenda Petar Metličić, je bil v jeseni svoje igralske kariere med letoma 2010 in 2012 član Celja.

Skupaj je torej kar osmerica članov hrvaške reprezentance, ki so svoje rokometno izobraževanje na poti k vrhunskosti opravili v Sloveniji. Da, ta je bila in še vedno ostaja odskočna deska tudi v vrhunske klube.

Ne spreglejte