Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
15. 6. 2017,
20.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

1

Natisni članek

Rokometna reprezentanca slovenska rokometna reprezentanca Uroš Bregar Tjaša Stanko Nina Jeriček kbm

Četrtek, 15. 6. 2017, 20.32

6 let, 7 mesecev

Po tekmi med Slovenijo in Hrvaško

Solze slovesa in sreče kapetanke: Slovenija je na svetovnem prvenstvu #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,83

1

ženska rokometna reprezentanca slovenija hrvaška | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Kljub tesnemu porazu (27:28) proti Hrvaški se je ženska rokometna reprezentanca uvrstila na svetovno prvenstvo, ki bo decembra v Nemčiji. Kapetanka Nina Jeriček se poslavlja od izbrane vrste.

Sosedski el clasico. V isti dvorani in proti istemu nasprotniku, ki se ga Slovenke z veseljem spominjajo. Pred približno letom so namreč prav v celjskem Golovcu premagale Hrvaško, ta korak pa jim je tlakoval pot na evropsko prvenstvo na Švedsko. Žreb je želel, da se reprezentanci znova srečata v kvalifikacijah. Tokrat v tistih za svetovno prvenstvo, ki predvidevajo le dve tekmi.

Slovenija je pomlajene Hrvatice v Osijeku pred dnevi ugnala z 28:23. V Golovcu je po mučenju predvsem v prvem polčasu izgubila s 27:28, a se zaradi zaloge zadetkov vseeno uvrstila na svoje peto svetovno prvenstvo in prvo po 12 letih.

Srečno, Nina

Obenem je bila to poslovilna tekma kapetanke Nine Jeriček. Tako od reprezentance kot od (poklicnega) rokometa na sploh. Celjanka je v "svojem" Golovcu med Zdravljico imela solzne oči. Reprezentančno ero končuje tudi Maja Užmah, na tehtnici pa je Neli Irman.

"Že pred začetkom sem povedala, da bo tekma zagotovo težka, še težja kot v Osijeku. Hrvatice so lovile pet golov zaostanka in so začele precej bolj borbeno. Vedele smo, da se bo to zgodilo, a je bil morda stres tisti dejavnik, ki je v začetnih minutah vplival na našo osredotočenost. V obrambi smo izgubile preveč dvobojev, v napadu pa nam ni uspelo izvesti strelov, a smo si rekle, da take priložnosti ne smemo zapraviti. V drugem polčasu smo v obrambi zaigrale bolje in si zato zagotovile ugoden rezultat," je še dejala poslavljajoča se Celjanka, ki se bo posvetila materinstvu.

Fotogalerija Grege Valančiča:
Fotogalerija
1 / 40

Pogled: Uroš Bregar, selektor Slovenije:

ženska rokometna reprezentanca slovenija hrvaška | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida "Zelo sem vesel, da nam je uspelo. Mogoče so mnogi mislili, da se bomo po prednosti petih golov s prve tekme na svetovno prvenstvo uvrstili z lahkoto, a za našo mlado reprezentanco tovrstno branjenje rezultata ni mačji kašelj.

V prvem polčasu smo igrali slabo, a sem ves čas vedel, da bomo uspešni, ko si bodo dekleta močno zaželela uspeha, kar se je poznalo v drugem delu igre. Na koncu sicer nismo zmagali, a to niti ni pomembno."

Začele točno tako, kot si niso želele

"Zelo pomembnih bo prvih 20 minut," je selektor, kot bi slutil dogajanje vnaprej, opozarjal pred tekmo. In v tem obdobju se je dogajalo natančno to, kar je želel izkoreniniti po prvi tekmi. V napadu je pešala zbranost, posledično so sledili številni slabo odmerjeni streli in izgubljene žoge. V obrambi pa je primanjkovalo čvrstosti na sredini.

Skromna obramba je bila šibka pomoč vratarkama. Čeprav tudi Hrvatice nikakor niso blestele, so tako vseeno dobile jasno sporočilo: mogoče je. In v 23. minuti se je zgodilo: aktivna Žana Marić je dokončno izničila slovensko prednost s prve tekme, minuto zatem pa je Hrvatice popeljala še do vodstva s 13:7. Opogumljene sosede so se sprehajale skozi slovenske obrambne vrste.

Njihove tekmice pa so grešile pri sedemmetrovkah, zicerjih in izgubljale žoge. Zaostanek štirih golov na odmoru je bil pravzaprav še precej sprejemljiv.

Še pred svetovnim prvenstvom Slovenke jeseni čakajo kvalifikacije za evropsko. | Foto: Grega Valančič/Sportida Še pred svetovnim prvenstvom Slovenke jeseni čakajo kvalifikacije za evropsko. Foto: Grega Valančič/Sportida

Drugi polčas je bil (bolj) slovenski

Svetle slovenske minute so prišle na začetku drugega dela igre. Z boljšo obrambo in v napadu prek krilnih igralk Polone Barič in Tamare Mavsar so Slovenke dosegle delni izid 3:0. Energijska raven na slovenski strani se je dvignila tako na igrišču kot na tribunah, a tudi hrvaška ni upadla. Prednost sosed, ki so imele v vratih odlično Ivano Kapetanović, se je gibala nekje okrog treh zadetkov.

Vrhunec te generacije | Foto: Grega Valančič/Sportida Vrhunec te generacije Foto: Grega Valančič/Sportida
Slovensko življenje je bilo še vedno v nevarnem območju. Ob tem je Maja Užmah sredi drugega polčasa zaradi treh izključitev morala z igrišča. A končnica je bila vendarle slovenska. Miša Marinček, ki je na prvi tekmi manjkala zaradi poškodbe, tudi tokrat pa je z nastopom kar nekaj tvegala, je obranila nekaj pomembnih žog.

Hrvaticam je začelo primanjkovati elana in prednosti. V 59. minuti je Tjaša Stanko, ki je bila ena od ključnih slovenskih igralk, celo izenačila, prvič po 1:1, a so nato gostje le zadele še enkrat. Ampak zmaga je bila pirova. Petega svetovnega prvenstva v zgodovini se veseli Slovenija.

Slovenija : Hrvaška 27: 28 (12:16)

Dvorana Golovec, tisoč gledalcev, sodnika: Horvath in Marton (oba Madžarska).

Slovenija: Marinček (10 obramb - 1 x 7-m), Pandžić (1 obramba); Ferfolja 2, Gros 4, Rebolj, Jeriček 4, Stanko 7 (2), Mavsar 6, Lazović 1, Zulić, Irman 1, Koren, Barič 2, Vrček, Krhlikar, Užmah.

Hrvaška: Kapitanović (11 obramb), Pijević, Debelić 4, Zadravec, P. Posavec, Mičijević 1, Krsnik 4, Plahinek 1, S. Posavec 3, Vidak, Kalaus, Domjan, Glavan, Marić 6, Kožnjak 3, Benko 6.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (2), Hrvaška 4 (3).
Izključitve: Slovenija 8, Hrvaška 6 minut.
Rdeči karton: Užmah (43).

(STA)
Ne spreglejte