Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
20. 5. 2014,
17.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

poplave Beograd rokomet

Torek, 20. 5. 2014, 17.54

8 let

Slovenski rokometaš, ki je pomagal reševati Šabac

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Luka Denič je spregovoril o izkušnji pri beograjskem rokometnem klubu Crvena Zvezda in pomoči pri katastrofalnih poplavah v Srbiji.

V Bosni in Hercegovini ter Srbiji so se v zadnjih dneh nekatera dogajanja, ki so prej gostovala na udarnih mestih medijev, umaknila prizorom golega boja za preživetje, ki ga ogrožajo narasle reke. Številni športniki so opustili treninge in raje odhiteli v bitko z grozeče naraslo vodo. Tudi rokometaši Crvene Zvezde in z njimi Ljubljančan Luka Denič.

Noč na nasipu

"Grozno je bilo, hiše so bile pod vodo … Nekateri niso spali po tri dni, ker so se borili s poplavami. Mi smo jim vsaj malce olajšali delo," je bralcem Sportala iz Beograda sporočil nekdanji srednji zunanji Slovana.

Klub je sprva želel v še bolj ogroženi Obrenovac, a ker do njega ni bilo mogoče, so se Zvezdini rokometaši napotili v od Beograda 85 kilometrov oddaljeni Šabac. Tam so ob sotočju Save in Drine v bližini naselja Crna bara pomagali utrjevati nasip.

V petek zvečer so nameravali opraviti trening, a ker so se razmere poslabšale, so uro pred njegovim začetkom dobili obvestilo, da se bodo namesto v dvorano odpravili v Šabac. Želeli so potovati z avtobusom skupaj z navijači, a ker jih je bilo preveč, so se odpravili z avtomobilom.

"Na avtobusu je bilo okrog sto oseb, ljudje so skoraj hodili drug po drugem," je dogajanje v petkovem večeru opisal 23-letni sin slovenskega selektorja: "Iz vreč s peskom smo zgradili približno meter in pol visok zid. Nasipali smo tudi zemljo. Če bi bilo vreč več, bi lahko še bolj pomagali."

Dvorana, v kateri igrajo tekme, je polna ljudi, ki so bili evakuirani. Vseeno beograjski rdeče-beli vadijo v drugi dvorani, ob tem pa s prenašanjem hrane, oblek in zdravil pomagajo še v kriznem štabu, ki je na kultnem štadionu Marakana.

Trenira ga legenda

Denič, edini tujec v ekipi, ki ga je odlično sprejela, je v Beogradu od februarja. Pred tem je izkusil legionarstvo na Danskem, v Švici in v Dubaju. Bogastva v Crveni Zvezdi ni, zato pa ima Ljubljančan na voljo solidno minutažo in dobre treninge, ki jih vodi legenda srbskega rokometa Nenad Peruničić.

Mož, ki je osvojil dve ligi prvakov in igral za devet tujih, večinoma vrhunskih klubov, se svoji ekipi občasno še pridruži na treningih: "Še vedno se lahko poigrava z nami, pri čemer mu obilno pomaga dejstvo, da je za deset ali 15 centimetrov višji od nas. Vsekakor se vidi, da je bil vrhunski igralec. Ko imaš veščino, je ne izgubiš. Pokaže nam lahko stvari, kakršnih nekdo, ki je znanje nabiral iz knjig, ne more."

Spet obujena bratstvo in enotnost

Zvezda nima več možnosti postati srbski prvak, zato si toliko bolj želi do lovorike v pokalu. Zaključni turnir tega tekmovanja naj bi bil konec meseca v Nišu, a zaradi izrednih razmer še ni jasno, ali bo sploh odigran. Besnenje narave v veliki meri usmerja življenje v Srbiji in ga bo verjetno vsaj delno še nekaj časa. "Res je zanimivo, kaj se mora zgoditi, da ves balkanski svet stopi skupaj," je na spet vzpostavljeno bratstvo in enotnost spomnil ljubljanski rokometaš.

Ne spreglejte