Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
16. 1. 2017,
12.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Veselin Vujović Lino Červar slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca rokomet svetovno prvenstvo Makedonija

Ponedeljek, 16. 1. 2017, 12.35

6 let, 7 mesecev

Pred tekmo med Slovenijo in Makedonijo

Nekoč protagonista vročih derbijev danes spet iz oči v oči

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
vujovic vujović červar

Balkanski derbi za gotovo napredovanje v osmino finala svetovnega rokometnega prvenstva. A obračun med Slovenijo in Makedonijo bo prinesel še veliko več kot to. Srečala se bosta selektorja z bogato zgodovino, zaznamovano z goro čustev in tudi incidentov.

Od našega poročevalca iz Metza | Foto: Veselin Vujović na slovenski klopi in Lino Červar na makedonski se bosta srečala v tretjem krogu skupine B svetovnega prvenstva. V balkanski derbi obe reprezentanci vstopata s po štirimi točkami. Zmagovalka bo imela osmino finala že v žepu.

Tako Slovenci kot Makedonci napadajo tretjo zmago na turnirju. | Foto: Grega Wernig/Ekipa SN Tako Slovenci kot Makedonci napadajo tretjo zmago na turnirju. Foto: Grega Wernig/Ekipa SN
Selektorja se poznata v dušo. V preteklosti sta bila namreč glavna protagonista velikega skopskega derbija med Matalurgom, ki ga Červar kljub številnim zasukom in skorajšnjim odhodom vodi že od leta 2009, in Vardarja. Vujović, ki je bil pred desetletjem nekaj časa tudi selektor Makedonije, je v njem deloval v šest let v dveh obdobjih, ko rdeče-črni klub še zdaleč ni imel pod palcem toliko kot v današnjih dneh. Ko prispe v Skopje, ga tam navijači še dan danes pričakajo z edinstvenimi ovacijami, kakršnih niso deležni niti "lastni" trenerji, kaj šele tisti, ki vodijo druge ekipe.

Vujović je z Vardarjem osvojil dva naslova makedonskega prvaka, čeprav naj bi imel Metalurg tedaj večji proračun. Derbiji so bili izjemno vroči, zaznamovani tudi z incidenti, lovljenjem sodnikov, letenjem stolov po dvorani … Vujović se je ponavadi odzval temperamentno, Červar pa preračunljivo ali preudarno in mirno. Zdaj so ta obdobja za njima, v javnost pošiljata spravljive tone, na kavo pa prav gotovo ne hodita.

Veselin Vujović

"Makedonija je pod vodstvom Lina Červarja nekoliko spremenila svoj slog igre," pravi Veselin Vujović. | Foto: Grega Wernig/Ekipa SN "Makedonija je pod vodstvom Lina Červarja nekoliko spremenila svoj slog igre," pravi Veselin Vujović. Foto: Grega Wernig/Ekipa SN O Makedoniji:
"V vsakem primeru se obeta zanimiva tekma, zmagala pa bo ekipa, ki bo pokazala več želje in zbranosti. Vsi vemo, da se igra Makedonije vrti okrog Kirila Lazarova, ki bo ne glede na tekmeca na nasprotni strani dosegel svoje število golov, bolj pomembno bo zaustaviti njegove soigralce.

Makedonija je pod vodstvom Lina Červarja nekoliko spremenila svoj slog igre, predvsem je veliko bolj trdna v obrambi, veliko igra z dvema krožnima napadalcema, pa tudi tekaško je boljša."

Koncepciji igre sta podobni. Z Linom sva bila skupaj v Makedoniji šest, sedem let, zelo se dobro poznava. Makedonci so pomladili reprezentanco, igrajo bolj čvrsto v obrambi kot prej. Makedonci veliko igrajo brez vratarja, z enim krožnim napadalcem več. To bo zanimiva tekma. Ekipa z več želje in zbranosti bo slavila.


O Linu Červarju:
Ne, ni odprtih računov z Linom. Med tekmami in po njih vselej pride do kakšnih nesporazumov. Ljudje, ki leta delamo v športu, to puščamo za sabo.

 

Lino Červar

"Če bomo s Slovenci tekmovali v teku, smo bitko vnaprej izgubili," meni Lino Červar. | Foto: Vid Ponikvar "Če bomo s Slovenci tekmovali v teku, smo bitko vnaprej izgubili," meni Lino Červar. Foto: Vid Ponikvar O Sloveniji:
"Veliko spoštovanje gojim do slovenskega rokometa, reprezentance, selektorja. Slovenija je zrasla v velesilo, ki goji privlačno igro. Športno pa je, da želimo zmagati. Slovenija morda nima veliko telesnega potenciala, ima dva ali tri visoke, močne igralce.

Zato pa ima informativno rokometno sposobnost. Njeni igralci so tehnično-taktično zelo pismeni. Na intenziven, hiter, dinamičen način. To se vidi v (pol)protinapadih. V tem pogledu so Slovenci med najboljšimi v Evropi. To je njihova ogromna prednost. Mi moramo biti bolj disciplinirani. Če bomo s Slovenci tekmovali v teku, smo bitko vnaprej izgubili."

O Veselinu Vujoviću:
"Trenerji moramo drug o drugem govoriti lepo. Stroka je premalo spoštovana, naš čas je bolj čas menedžerjev. Vujović je bil vrhunski igralec, o njem ne morem reči nič slabega. Ko te nekdo močno ljubi, potem ni niti pomembno, kdo te sovraži.

Zakaj balkanski trenerji niso tako uspešni kot drugi? Balkanci smo mojstri prepirov. Ne podpiramo drug drugega, ampak ustvarjamo spletke. Ne le v športu, ampak tudi drugje. Prav šport pa mora pokazati, da je čas za spravo in pomoč."

"Oba sta posebna, oba sta inštituciji"

Širši kontekst velikega rivalstva brez dvoma odlično pozna Žika Bogdanović, urednik rokometnih portalov Balkan Handball in Handball Planet: "Začelo se je na svetovnem prvenstvu v Tuniziji pred 12 leti, ko je bil Červar selektor zlate hrvaške generacije, ki je bila dve leti oziroma leto pred tek svetovni in olimpijski prvak. Vujović pa je bil selektor tedaj skromne Srbije in Črne gore, ki je tekmo s Hrvati izgubila le za gol.

Pozneje je Vujović postal trener Vardarja, Červar pa Metalurga, ki je imel večji proračun in vpliv. Vsaka tekma je bila na nož, bilo je zelo napeto. Nimata se rada, nikakor ne. Na vrh sta prišla na različen način.

Makedonci imajo zveste, a včasih, še posebej na derbijih, tudi vročekrvne navijače. | Foto: Reuters Makedonci imajo zveste, a včasih, še posebej na derbijih, tudi vročekrvne navijače. Foto: Reuters
Červar, ki ni bil velik igralec, je bil do petdesetega leta po obrobnih klubih, tudi v drugi ligi, šele nato se je začel njegov meteorski vzpon. Vujović, nekoč zvezdnik, je bil selektor še pred 40. letom. Morda ima Červar kompleks nekdanjih legend, velikih igralcev. Ko je postal velik trener, drugim velikim ne pusti blizu. Oba sta posebna, oba sta inštituciji."

Zakaj toliko incidentov, vroče krvi? "Na skopskih derbijih je neverjeten pritisk. To so posebni navijači, nekateri tudi huligani. Gre za rivalstvo, ki je povsem neprimerljivo z derbijem tipa Celje - Gorenje. Če bi bila onadva trenerja Celja in Gorenja, bi zdaj pila kavo."

Kdo in kaj je Makedonija?

Dejan Manaskov je predstavnik mlajšega vala makedonskih rokometašev. | Foto: Reuters Dejan Manaskov je predstavnik mlajšega vala makedonskih rokometašev. Foto: Reuters Makedonija in Slovenija sta stari znanki. Pred letom dni sta se pomerili na dveh prijateljskih tekmah in dvakrat remizirali. Na zadnjem svetovnem prvenstvu je bila v osmini finala boljša Slovenija.

Na evropskem prvenstvu leta 2012 so tekmo za peto mesto v Srbiji dobili Makedonci, to pa je tudi edina njihova zmaga na desetih medsebojnih tekmah.

Makedonski selektor je sloviti Hrvat Lino Červar. V primerjavi z zadnjim olimpijskim ciklusom v ekipi ni več Aceja Jonovskega, Borka Ristovskega, Nemanje Pribaka in Naumčeja Mojsovskega. Prva violina orkestra je Barcelonin Kiro Lazarov, ikona makedonskega rokometa. Tudi preostali člani prve sedmerice so kakovostni igralci - Filip Mirkulovski (Wetzlar, NEM), Dejan Manaskov (Vardar), Goce Georgievski (CSM Bukarešta, ROM), Stojanče Stoilov (Vardar), Filip Taleski (Rhein-Neckar Löwen, NEM) ...

 

 

Ne spreglejte