Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
9. 3. 2017,
19.35

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

2

Natisni članek

Luka Žvižej Silvio Ivandija Branko Tamše liga prvakov PPD Zagreb Celje Pivovarna Laško

Četrtek, 9. 3. 2017, 19.35

6 let, 6 mesecev

Po tekmi med Zagrebom in Celjem

Najgrenkejši poraz sezone za Celje: tudi z "višjo silo"

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

2

Zagreb Celje | Foto Martin Metelko/Sportida

Foto: Martin Metelko/Sportida

Celjski rokometaši so na zadnji tekmi skupinskega dela lige prvakov v Zagrebu doživeli poraz z 21:23 in ostali za gol prekratki, da bi še lahko kakorkoli konkurirali za osmino finala.

Tretjič zapored so slovenski prvaki ostali brez osmine finala v ligi prvakov, čeprav so ugnali velikana, kakršna sta Kielce in Rhein-Neckar. Skupaj so zbrali devet točk, toliko kot Zagreb, a je ta v medsebojnem razmerju za las boljši. To so si hrvaški prvaki zagotovili z zmago v svoji Areni s 23:21.

Zlatko Horvat, Stipe Mandalinić in Domagoj Pavlović so dosegli po pet golov. Matevž Skok je zbral štiri obrambe. Za Celje sta Borut Mačkovšek in Blaž Janc dosegla po šest golov. Urban Lesjak je obranil 13 strelov. Zagreb je odigral izvrstno obrambo, izkoristil svoje prednosti in adute ter zmagal s takšno razliko, kot je bilo treba.

Celjani so zaostajali praktično vso tekmo. Na začetku drugega polčasa že za osem golov, a po delnem izidu 7:0 v desetih minutah drugega polčasa so se vrnili na le gol zaostanka. V končnici je bil spretnejši Zagreb, za katerega se je zdelo, da ima sodniški kriterij na svoji strani, tako da je lahko uveljavil svojo počasno igro.

Po tekmi je bilo veliko povišanih tonov, toliko besa na sodnika - tokrat sta bila to Belorusa, ki sta morala iz dvorane v spremstvu varnostnikov - pa ni bilo že dolgo. Drži sicer, da Celjani predvsem v prvem polčasu z izjemo Boruta Mačkovška napadalno niso bili razpoloženi, razlika osmih golov pa je v takšnih tekmah izjemno velik zalogaj.

Živčnosti in povišanih tonov tudi po tekmi ni manjkalo. | Foto: Martin Metelko/Sportida Živčnosti in povišanih tonov tudi po tekmi ni manjkalo. Foto: Martin Metelko/Sportida

"Za take tekme moraš biti boljši za vsaj deset golov"

"Žal kaj veliko ne morem povedati. Belorusom čestitam za preboj v osmino finala. Za takšne tekme moraš biti vsaj deset zadetkov boljši, da bi lahko upal na minimalno zmago. Imeli smo svoje priložnosti, a bili smo v senci vseh, morali bi se dvigniti, odigrati še bolje, da bi lahko na kaj upali. Ob izenačenem rezultatu ni bilo možnosti, da bi lahko upali na kaj več, saj je bila vsaka odločitev v korist domače ekipe," je še vroče glave dejal Miha Zarabec.

Zagrebški Slovenci so odigrali zelo dobro, predvsem Miklavčič in Skok. V zagrebški Areni je bilo kakšnih 11 tisoč gledalcev, od tega okrog 500 celjskih navijačev, ki so bili zelo glasni. Očitki sodnikom so verjetno najmanj delno upravičeni, a tako visokega zaostanka si Celjani ne bi smeli dovoliti.

Kot v šoli

Ste se v izobraževalnem sistemu kdaj počutili tako, kot da učitelj ali profesor išče vaše neznanje? Najbrž so imeli podoben občutek celjski rokometaši v prvem polčasu. Kot da bi beloruska sodnika Andrej Gusko in Sergej Repkin prav prežala na vsako potezo, ki sta jo lahko sankcionirala. Na primer na prekršek v napadu ali izključitev, medtem ko sta na drugi strani sta spregledala kakšno sedemmetrovko za Celjane, jih klicala nazaj pri hitrem centru, Zagrebu pa dovolila počasno igro do gola. 

Fotogalerija Martina Metelka

Fotogalerija
1 / 52

Seveda pivovarska igra ni bila brezmadežna. Ivan Stevanović je obranil sedemmetrovko Luki Žvižeju, zadnji zagrebški gol pred odmorom, ki ga je na prazen gol dosegel Matevž Skok, pa bi se dalo na ta ali drugačen način tudi obraniti. Morda tudi z nekaj sekund daljšim napadom.

Hrvaško napadalno igro so nosili David Miklavčič, Zlatko Horvat in Stipe Mandalinić. V celjskem napadu je blestel Borut Mačkovšek (strel 5/5 v prvem polčasu), v vratih je bil dober Urban Lesjak (šest obramb).

Mačkovšek, nato pa dolgo ni(h)č(e)

Prav to, da je bil edini napadalno razpoloženi celjski igralec Mačkovšek, je bila največja težava slovenskih prvakov. V napadu preprosto ni šlo. Z dvema zaporednima goloma iznajdljivega Domagoja Pavlovića so že nekaj minut po prihodu iz garderobe Zagrebčani ušli na za tako tekmo izredno visokih +7 (18:11). Isti igralec, ki se je pred kratkim vrnil z bolniškega dopusta, je letvico prednosti potisnil še za gol višje, in sicer v 42. minuti. Borut Mačkovšek je bil s šestimi zadetki najbolj razpoložen Celjan. | Foto: Martin Metelko/Sportida Borut Mačkovšek je bil s šestimi zadetki najbolj razpoložen Celjan. Foto: Martin Metelko/Sportida
A Belorusa sta vendarle "kaj" odpiskala tudi Celjanom v prid. Celje je odlično unovčilo izključitev Cingesarja. V teh dveh minutah je ob celjski obrambi 5-1 Janc dosegel tri lahke gole iz (pol)protinapadov. David Razgor, ki je zamenjal Zarabca, je 12 minut pred koncem zadel za minus štiri, a to še ni bil konce celjske serije. Kljub izključitvi Kristiana Bećirija je zadel Janc.

7:0 v desetih minutah

Celjani so dosegli neverjeten niz 7:0, potem ko je Zarabec zadel za 20:21. Zagrebčani, ki jim je vidno zmanjkovalo sape, so vzeli minut odmora, sledila pa sta gola Mandalinića in Horvata iz sedemmetrovke. Te pa Belorusa nista piskala po prekršku nad Galom Margučem. V naslednjem napadu je mladinski reprezentant vseeno zadel, a časa je začelo zmanjkovati. Zagreb je klasično počasi igral napad, sodnika sta mu dovolila več kot minuto dolg napad in tekma se je iztekla.

Zagreb za napredovanje potrebuje zmago Vardarja nad Kristianstadom. Do Zagreba bi bilo krivično, če bi s prstom pokazali le na sodnika, čeprav nista dovolila sloga igre slovenskih prvakov. Lovljenje osmih golov minusa je na tovrstnih tekmah velika loterija. Tekmo, kot je bila tista med Slovenijo in Hrvaško za bronasto kolajno, se pač ne dogajajo vsak teden. Tedaj so bile Slovencem nekatere stvari tudi naklonjene, tokrat pa ne.

PPD Zagreb : Celje Pivovarna Laško 23:21 (14:10)

Arena Zagreb, gledalcev 11.000, sodnika: Gousko in Repkin (oba Belorusija).

Zagreb: Stevanović (4 obrambe - 1 x 7-m), Skok 1 (4 obrambe), Mrakovčić, Kontrec, Vori 2, Cingesar 1, Marković, Horvat 5 (2), Šušnja, J. Valčić 1, Jotić, T. Valčić, Mandalinić 5, Miklavčič 3, Markoski, Pavlović 5.

Celje Pivovarna Laško: Lesjak (13 obramb), Gajić, Dobaj, Malus, Babarskas, Janc 5 (1), Razgor 1, Marguč 3 (2), Grošelj, Poteko 1, Zarabec 2, Kodrin, Mačkovšek 6, Mlakar, Žvižej 2, Bečiri.

Sedemmetrovke: Zagreb 2 (2), Celje Pivovarna Laško 5 (4).
Izključitve: Zagreb 4, Celje Pivovarna Laško 6 minut.
Rdeči karton: /.
Ne spreglejte