Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
30. 11. 2013,
18.11

Osveženo pred

8 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Roman Pungartnik Rolando Pušnik

Sobota, 30. 11. 2013, 18.11

8 let, 8 mesecev

Na tekmi z Zagrebom ''vžigalniki, telefoni in kovanci deževali na igrišče''

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Marsikaj vročega se je dogajalo v zgodovini rokometnih derbijev Celja in Zagreba. Nocoj najverjetneje ne bo tako, vseeno pa je zanimivo pokukati v preteklost, v kateri je bil uspešnejši Zagreb.

Celjsko-zagrebški dvoboji imajo bogato zgodovini. V ligi prvakov se bosta kluba nocoj (20.30) pomerila štirinajstič, hrvaški prvak v zmagah vodi s 7:5. Enkrat je bilo neodločeno. Med drugim so Zagrebčani Celjane enkrat izločili tudi v polfinalu lige prvakov. Roman Pungartnik, zdajšnji direktor Celja, je bil dejavna priča številnim bitkam.

"Ponavadi smo na dvobojih z Zagrebom potegnili kratko. Zmagovali smo bolj ali manj nepomembne tekme. Vedno, ko se je o čem odločalo, so nas že prej z izjavami ali obrobnimi stvarmi opozorili, da so nacija, ki dominira na igrišču in zunaj njega. To so tudi potrjevali. Danes je slika drugačna. V obrobnih zadevah, tu mislim na pozitivne reči, grajenje javne podobe kluba, smo pred njimi. Prehiteli smo jih tudi pri pomlajevanju ekipe. Zagrebčani so bili vedno provokativni. Spomnim se izjave pred odločilno tekmo za napredovanje v ligi prvakov. Zlatko Saračević je dejal, da si bo na podplat čevljev napisal naslov, da bo taksist, ki ga bo po tekmi odpeljal domov, vedel, kam. Pri tem so bili vselej inovativni, po drugi strani pa so bili vedno korak pred nami, kar zadeva odnos z EHF. Zagreb je imel uspehe in jih ima še zdaj. Proizvedel je kopico vrhunskih igralcev. Najbolj se spomnim tekme v Ledeni dvorani, ko so nas navijači pričakali s transparentom (Alpski Srbi + četniki + izdajalci = Pivovarna Laško Celje, op. a.). V ekipi smo imeli Srbe in Hrvate, kar so izkoristili sebi v prid. Že ko smo prišli v dvorano, nas ni pričakala množica rokometnih navdušencev, ampak so deževali na igrišče vžigalniki, telefoni, kovanci. To je bila dobrodošlica. Tudi domači funkcionarji so nam po tekmi dejali, da naj čim prej odidemo z igrišča, če hočemo obdržati cele glave. Tega v Celju seveda ne bo, čeprav bo polna dvorana in najbrž tudi nekaj žvižgov," se spominja Pungi. Njegova ekipa je na balkanskem "el clasicu" nazadnje slavila pred 13 leti.

Pušnik derbije igral le v majici Zagreba

Zanimivo, Celjan Rolando Pušnik je derbije, kot pravi, igral le v majici Zagreba. ''Na tekmah s Celjem Pivovarno Laško je bilo vselej zanimivo, bile so nabito polne dvorane, prisotno je bilo športno rivalstvo, vsaj tako sem ga jaz doživljal. Nekoč so bili to pravi derbiji, ekipe so visoko kotirale v Evropi, trenutno so pa sta ti dve ekipi v procesu razvoja,saj sta zelo mladi in predstavljata velik kapital za oba kluba in reprezentanci,'' se k rokometni prihodnosti že ozira eden najboljših slovenskih vratarjev vseh časov in prvi kapetan slovenske reprezentance.

Še pogled zunanjega opazovalca. Tom O'Branningan je prefinjeni in duhoviti komentator pri EHF, o tekmi tedna pa je na svojem blogu med drugim zapisal: ''Obe moštvi dajeta veliko priložnosti mladim. Iskreno, gre za olepšani izraz za pomanjkanje finančnih sredstev. Ampak v rokometnem svetu, ki je ponorel z določenimi denarno obilno podprtimi projekti, je to prava osvežitev. Obe ekipi sta se obrnili k domačim upom. Zagreb je sestavljen samo iz hrvaških igralcev, v Celju pa je le nekaj tujcev. Obe ekipi igrata hiter, privlačen in mladostno razposajen rokomet, ki poleg čudovitih potez poraja tudi napake. A če je to prihodnost balkanskega rokometa, je brez dvoma svetla.''

Ne spreglejte