Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 10. 2022,
21.38

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

4

Natisni članek

Jure Dolenec kvalifikacije za evropsko prvenstvo Bosna in Hercegovina Uroš Zorman Slovenska rokometna reprezentanca

Četrtek, 13. 10. 2022, 21.38

1 leto, 6 mesecev

Kvalifikacije za EP 2024, 1. krog

Zorman se je nekajkrat razjezil, ampak so Slovenci zanesljivo premagali BiH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

4

Kvalifikacije za rokometno EP 2024: Slovenija - BiH Blaž Blagotinšek | Slovenci so zanesljivo dobili prvo kvalifikacijsko tekmo za EP 2024. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenci so zanesljivo dobili prvo kvalifikacijsko tekmo za EP 2024.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v uvodni kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu v Nemčiji 2024 v mariborski dvorani Tabor z 28:20 premagala BiH. Četo Uroša Zormana v nedeljo v Prištini čaka še tekma proti Kosovu.

Slovenci so kvalifikacije za EP 2024 odprli z zmago, Bosno in Hercegovino so ugnali z osmimi goli razlike, najboljši strelec pri domačih pa je bil Aleks Vlah s sedmimi zadetki. Dean Bombač jih je prispeval pet, Blaž Janc štiri in Jure Dolenec tri. Najboljši strelec v bosanski vrsti je bil Elmir Građan s petimi goli.

"Čestital bi svojim varovancem za zmago. Pred tekmo so bili zavoljo slabših izidov v tem letu pod hudim pritiskom, ob tem tudi nismo najbolje poznali naših tekmecev, ki so zamenjali polovico svojega kadra. Moji fantje so odlično odprli tekmo, v končnici prvega polčasa padli v manjšo krizo. V drugem polčasu smo postavili zadeve na pravo mesto, vseskozi smo nadzorovali tekmece in zasluženo zmagali," je dejal Uroš Zorman.

Fotogalerija s tekme (Blaž Weindorfer/Sportida):

Fotogalerija
1 / 49
 
Kvalifikacije za SP: Slovenija - Srbija (rokomet), Uroš Zorman
Sportal Zorman opozarja na oteževalno okoliščino

Dolenec je po tekmi strnil naslednje misli: "Odigrali smo dobro tekmo, izjema je zadnjih sedem ali osem minut v prvem polčasu. Vzponi in padci so sestavni del tekme, na današnji pa smo vseskozi nadzirali tekmece. V napadu so še rezerve, tukaj se še vedno malce lovimo, a sem prepričan, da bomo do januarskega svetovnega prvenstva našo igro izboljšali."

Izbranci selektorja Zormana so prvi favoriti v skupini 7. Poleg tekmecev iz BiH in Kosova v tej skupini nastopajo tudi Črnogorci.

Slovenija se bo po uvodnih tekmah v tem tednu v nadaljevanju kvalifikacij v prvi polovici marca prihodnje leto dvakrat pomerila s Črno goro, konec aprila pa še z BiH v gosteh in Kosovom na domačem igrišču.

Nastop na zaključnem turnirju med 10. in 28. januarjem 2024 si bodo izborile prvo in drugouvrščene izbrane vrste iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin, poleg njih pa še štiri najboljše tretjeuvrščene.

Kvalifikacije za SP: Slovenija - Srbija (rokomet), slovenska rokometna reprezentanca
Sportal Slovenci samokritični: Zadnje reprezentančno leto je eno od slabših

Kvalifikacije za EP 2024, skupina 7, 1. krog:

Sreda, 12. oktober:
Črna gora
: Kosovo 29:20 (15:9)

Četrtek, 13. oktober:
Slovenija : Bosna in Hercegovina 28:20 (13:10)
Vlah 7, Bombač 5, Janc 4, Dolenec 3; Građan 5, Panić 4, Hamidović in Hadžiomerović po 3

Slovenija : Bosna in Hercegovina 28:20 (13:10)

Konec tekme - V zadnjih petih minutah obračuna sta za Slovenijo zadela še Jaka Malus (27:18), Nejc Cehte (28:19), Domen Novak pa je zapravil strel s sedmih metrov. Za BiH je še dva gola prispeval Građan (26:18 in 28:20). 

55. minuta - Bombač je s sedmih metrov poskrbel za 25:17, kastelic je ubranil nov strel Bosancev, po hitrem proitnapadu je Matej Gaber zabil še 26. slovenski gol. Po tem je selektor BiH vzel minuto odmora. Ta ni prinesla sprememb, Bosanci so izgubili žogo v napadu, Slovenci so jim to vrnili s svojo napako v napadu. Izid je bil 26:17.

50. minuta - Tempo igre je padel, za Slovenijo sta zadela Jure Dolenec in Blaž Janc, za Bosno le Mirko Herceg. Bilo je 24:17. Še dve obrambi je zbral Urh Kastelic.

45. minuta - Bosanci se niso predali, Mirko Herceg je zadel za 20:15, na drugi strani sta žogi zapravila Vlah in Bombač, Elmir Građan je še zmanjšal zaostanek Bosancev (20:16), nato je s sedmih metrov spet zadel Bombač (21:16), Vlah pa je poskrbel za 22:16.

40. minuta - Dean Bombač je zadel za 16:13, Zorman pa je v slovenskih vratih Ferlina zamenjal z Urhom Kastelicem. Aleks Vlah je lepo prodrl za 17:13, ob tem pa si je dvominutno izključitev prislužil še Luka Perić. Bosanci so poskušali brez vratarja in s šestimi možmi v napadu, a se je z obrambo izkazal Urh Kastelic, na drugi strani je Bombač poskrbel za + 5 za Slovenijo (18:13). Perić je znižal na 18:14, Bombač spet povišal na 19:14, nato je Kastelic ubranil še strel Hamidoviću, Kodrin pa je povišal vodstvo domačih na 20:14.

35. minuta - Drugi polčas so z golom odprli Bosanci, na 13:11 je znižal Gafar Hadžiomerović. Ta je nato v obrambi z grobim prekrškom ustavil Tilna Kodrina in si prislužil dve minuti kazni. Aleks Vlah je nato poskrbel za 14:11, po nekoliko boljši obrambi in odličnem posredovanju vratarja Ferlina pa še Kodrin po hitrem protinapadu za 15:11. Marko Panić je Bosance zadržal v igri s 15:12, Hadžiomerović, ki se je vrnil po prestani kazni, pa jih je spet pripeljal na le dva gola zaostanka 15:13.

Konec prvega polčasa - Zorman je zadnjih pet minut prvega polčasa preživel z močno povišanim pritiskom, njegovm varovancem se je ustavilo v napadu, nekaj hudih napak v obrambi je nevtraliziral vratar Klemen Ferlin, vseeno pa so se Bosanci z goloma Dina Hamidovića (enim iz igre in enim s sedmih metrov) približali na vsega tri gole zaostanka. 

25. minuta - Aleks Vlah, Matej Gaber sta zabila še 12. in 13. gol za domače, za Bosno pa Marko Davidović, Marko Panić in Vlado Draganić. Pri 13:8 je jezni slovenski selektor Uroš Zorman zahteval minuto odmora.

20. minuta - Po dveh zadetkih Dolenca in dveh Aleksa Vlaha je Zormanova vrsta povedla z 11:4. Za Bosno so do zdaj zadeli le Marko Panić, Marko Davidović in Elmir Građan.

15. minuta - Bosanci so se po začetnem šoku vendarle zbudili, a stežka prihajajo do strelov, medtem pa Slovenci v napadu nimajo težav, za vodstvo z 7:4 so zadeli še Henigman, Janc, Vlah in Blagotinšek.

5. minuta - Slovenci so odločno vstopili v tekmo, Bosancem je prvi gol uspelo doseči šele v peti minuti, ko so domači že vodili s 3:0. Uvodne tri zadetke sta prispevala Blaža, Janc dva in Blagotinšek enega.

Ne spreglejte