Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2016,
10.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Rusija doping

Petek, 29. 7. 2016, 10.38

6 let, 7 mesecev

Zadnji in dokončni ne za Isinbajevo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
rusi rio | Foto Reuters

Foto: Reuters

Glavnina zaradi dopinške afere okrnjene ruske olimpijske reprezentance je prispela v Rio de Janeiro in se že nastanila v olimpijski vasi. Dokončni ne za Jeleno Isinbajevo.

V Rio so prispeli predvsem predstavniki ekipnih športov: odbojkarji, rokometašice, boksarji, sinhrone plavalke in namiznoteniška zasedba ter predsednik Ruskega olimpijskega komiteja (ROC) Aleksander Žukov.

V Rusiji so sicer že 20. julija, čeprav še ni bila znana dokončna odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) o nastopu športnikov te države na igrah v Riu, imenovali olimpijsko reprezentanco, v kateri je bilo 387 športnikov. Mok je nato zaradi s strani države podprtega dopinškega sistem odločil, da bodo na igrah nastopili le tisti ruski športniki, ki niso bili nikoli ujeti pri jemanju nedovoljenih poživil. Odločanje o tem je prepustil mednarodnim panožnim zvezam, ki so večinoma že končali postopke in na OI bo sodelovalo več kot 100 ruskih športnikom manj, ko bi jih sicer, med njimi je tudi kopica zvezdnikov.

Po odločitvi Mednarodne atletske zveze Iaaf in Mednarodnega športnega razsodišča (Cas) so prepovedali nastop vsem atletom in atletinjam razen Darji Klišini, ki ne živi v Rusiji. Med njimi je tudi Jelena Isinbajeva, dvakratna olimpijska zmagovalka, trikratna svetovna prvakinja na prostem in štirikratna v dvorani ter aktualna svetovna rekorderka v skoku s palico.

Isinbajeva je opsutila še zadnje upanje na Rio. | Foto: Reuters Isinbajeva je opsutila še zadnje upanje na Rio. Foto: Reuters

Za mnoge najboljša v zgodovini te discipline je danes potrdila, da je dobila negativen odgovor Iaaf na posebno prošnjo, da ji dovolijo nastop v Riu. Na tekmovališča se je vrnila po porodu konec junija 2014 in rojstvu hčerke Eve, ki jo ima z osem let mlajšim možem in metalcem kopja Nikito Petinovim.

"Pred 20 minutami sem dobila negativen odgovor iz sekretariata Iaaf. Na žalost niso odobrili izjeme. Čudež se ni primeril in ni mi dovoljen odhod na OI. Hvala vam za vso podporo. Usojeno mi je, da ne bom tekmovala v Riu," je zapisala Isinbajeva.

Ne spreglejte