Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
29. 7. 2016,
10.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Rio 2016

Petek, 29. 7. 2016, 10.04

6 let, 7 mesecev

Halo, Rio

Slovenski vtisi: (ne)odzivni Brazilci in vztrajni lovci na doping

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

"Brazilski organizatorji so se lotili odpravljanja napak, a v njihovem ležernem slogu," iz Ria de Janeira sporoča prvi operativec slovenske odprave Blaž Perko, ki upa, da bo vznemirjenje v zadnjem tednu le pospešilo brazilski ritem. 

Slovenski del olimpijske vasi je v oko padel tudi fotografom največjih svetovnih agencij. | Foto: Slovenski del olimpijske vasi je v oko padel tudi fotografom največjih svetovnih agencij.

Prvi del slovenske olimpijske odprave je bil pred tednom in pol nemalo presenečen nad stanjem olimpijske vasi. Več kot polovica slovenskih sob ni bila primerna za vselitev. "Kot bi Brazilcem zmanjkal kakšen mesec. Sobe so bile nedokončane. Neurejene inštalacije, nedelujoče sanitarije … Seveda nismo bili edini s tovrstnimi težavami. Tudi v drugih taborih so opozorili na pomanjkljivosti. Pri tem smo sprva naleteli na brazilsko ležernost. Zdaj nova delovna ekipa odpravlja težave, a jo čaka še veliko dela. Vse skupaj se odvija malce prepočasi. A verjamem, da bodo v zadnjem tednu začutili paniko in pohiteli. No, na srečo je olimpijska vas še dokaj prazna. Ne predstavljam si, kaj bi bilo, če bi vse športnike pričakalo takšno stanje," iz Ria poroča Blaž Perko, pomočnik vodje reprezentance.

Kdo vozi slovenske olimpijce?  Blaž Perko bo v Riu preživel dober mesec. | Foto: Blaž Perko bo v Riu preživel dober mesec.

Eden od ključnih izzivov olimpijskih organizatorjev je tudi prometna ureditev. Kako so se s tem spopadli v Riu? "Imamo dobre in slabe izkušnje. Veseli nas, da na letališču vse poteka brez težav ter da je vzpostavljena olimpijska linija od vasi do središča Deodoro. Kajakaši do tja potrebujejo pol ure. Po drugi strani pa smo nezadovoljni z vozniki, ki so nam jih namenili. Več kot očitno je, da ne gre na profesionalne voznike, saj se v Riu ne znajdejo najbolje. Poleg tega je postavljeni sistem časovno zelo potraten," odgovarja Perko.

Lovci na doping

Prvi slovenski stanovalci olimpijske vasi pa so se kaj hitro lahko prepričali tudi o tem, da bodo po aferi z ruskim dopingom igre v Riu tudi igre poostrenih nadzorov. Da so lovci na doping stalno na preži, je spoznala predvsem ekipa v kajaku in kanuju na divjih vodah. Že v torek so pooblaščeni nadzorniki prekinili zajtrk Petra Kauzerja, Urše Kragelj, Saša Taljata in Luke Božiča in jih odpeljali na odvzem urinskih vzorcev. V četrtek pa je moral zaradi podobnega postopka večerjo prestaviti še njihov reprezentančni sotekmovalec Benjamin Savšek. Kot so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije, so bili vsi postopki korektni, ob njih pa je bil prisoten tudi vodja zdravniške ekipe reprezentance Matjaž Vogrin.


Video: kaj si v Riu obetajo slovenski športniki?

Ne spreglejte