Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
26. 7. 2016,
20.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Natisni članek

olimpijske igre Rio 2016 Boštjan Maček Janja Šegel

Torek, 26. 7. 2016, 20.24

6 let, 7 mesecev

Janja Šegel in Boštjan Maček

Prva slovenska olimpijka iz novega tisočletja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Koroško plavalko Janjo Šegel, najmlajšo slovensko članico olimpijske reprezentance, in 44-letnega prekmurskega strelca Boštjana Mačka, ki bo v Riu de Janeiru najstarejši slovenski športnik, loči natančno 29 let.

Najmlajša in najstarejši: Janja Šegel (15 let) in Boštjan Maček (44 let). | Foto: Najmlajša in najstarejši: Janja Šegel (15 let) in Boštjan Maček (44 let).

"Če se še tako trudim brskati po svojem spominu, so moje prve olimpijske igre, ki sem jih zavestno spremljala kot gledalka, tiste iz Londona 2012," nam je z nekoliko zardelim obrazom svojo prvo olimpijsko izkušnjo razkrila 15-letna plavalka Janja Šegel, ki se je pred štirimi leti navduševala predvsem nad predstavami v londonskem olimpijskem bazenu. A prav na omenjenih igrah je svoj olimpijski krst, resda že pri zrelih štiridesetih letih, dočakal strelec v trapu Boštjan Maček. V Riu de Janeiru, kjer se bodo igre 31. olimpijade začele že čez deset dni, bosta skupaj člana slovenske olimpijske družine.

17. junij

Šeglove in Mačka ne druži le status udeleženca prvih iger v Južni Ameriki, zanimivo je namreč, da sta oba rojena 17. junija, le da v 29-letnem razmiku. Prekmurski strelec na glinaste golobe bo v Riu najstarejši slovenski olimpijski reprezentant, Šeglova pa najmlajša.

Zanimivo je, da sta tudi leta 2012, ko je igre gostil London, par z največjim razkorakom v letih tvorila strelec in plavalka. Vlogo najstarejšega olimpijca je odigral zimzeleni Rajmond Debevec, ki je pred štirimi leti štel 49 pomladi, plavalka Nastja Govejšek pa je vsega nekaj dni pred odprtjem iger dopolnila 15 let.

Janja Šegel (desno) tekmovalni zgled išče tudi pri Sari Isaković, edini slovenski plavalki z olimpijsko kolajno. | Foto: Janja Šegel (desno) tekmovalni zgled išče tudi pri Sari Isaković, edini slovenski plavalki z olimpijsko kolajno.

Olimpijka iz 21. stoletja

Janja Šegel (2001) se bo v zgodovino zapisala kot prva slovenska olimpijka, ki je rojena v 21. stoletju. Prvi slovenski olimpijec, rojen v 20. stoletju, je bil na OI 1924 Jože Primožič (1901), prvi slovenski olimpijec, rojen v 19. stoletju, in s tem tudi prvi Slovenec na OI pa je bil Rudolf Cvetko (1880), sicer tudi prvi dobitnik kolajne.

Prve, a upa, da še zdaleč ne zadnje

"Nastop na olimpijskih igrah je zame velika čast in obenem velik izziv. Pričakujem, da me bo olimpijski utrip prevzel. Obenem se zavedam tudi svoje mladosti, zato upam, da to še zdaleč niso edine olimpijske igre. Sem na začetku neke poti, za katero verjamem, da bo šla navzgor," pravi mlada Korošica, bronasta na 200 metrov prosto na nedavnem mladinskem svetovnem prvenstvu in dobitnica več kolajn na festivalu evropske olimpijske mladine. V Riu bo nastopila kot članica štafete 4 x 200 metrov prosto. "Upam na državni rekord," dodaja.

Boštjan Maček že meri proti Braziliji. | Foto: Boštjan Maček že meri proti Braziliji.

Maček "zamrznil" službo

Da je najstarejši olimpijec, je Boštjan Maček izvedel iz medijev, a si, kot pravi, s tem ne beli glave. "Osredotočen sem na svoje priprave in na nastop. Leta niso ovira, vsaj v strelstvu ne. Gre za šport, v katerem lahko nastopaš zelo dolgo. To s pridom izkoriščam," pravi 44-letni strelec iz Bodoncev, ki je pred štirimi leti v Londonu presenetil s sedmim mestom. Ponovitve ali nadgradnje ne napoveduje. "Imel sem veliko težav. Rezultati niso bili pravi. Preprosto je bilo preveč motečih dejavnikov, zato sem junija zamrznil svojo službo pri Mlinopeku in se posvetil zgolj streljanju. Evropsko prvenstvo je prišlo prekmalu, da bi že dosegal želene vidne rezultate. Zadnji treningi pa so bili veliko bolj obetavni," pravi lastnik štirih bronastih kolajn z evropskih prvenstev.

Ne spreglejte