Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
18. 8. 2016,
19.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Natisni članek

Rio 2016

Četrtek, 18. 8. 2016, 19.20

6 let, 7 mesecev

Primorki dočakali regato in zmago, ne pa tudi kolajne

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

1

Jadralska dvojica Tina Mrak – Veronika Macarol si je z zmago v zadnji regati v razredu 470 zagotovila končno šesto mesto na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. A ostaja grenak priokus zaradi kazni v osmi regati, ki je bila na koncu tudi usodna v boju za odličja.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Kot bi želeli ob slovesu od Ria de Janeira Tina Mrak in Veronika Macarol dokazati, da v floti 470 spadata v sam svetovni vrh, sta Primorki v regati za kolajne pometli z vso konkurenco. To jima je po enajstih plovih prineslo končno šesto mesto s 67 točkami. Od kolajne, ki je bila teoretično dosegljiva tudi še danes, pa sta bili oddaljeni zgolj pet točk.

Preizkušnja deklet v kategoriji 470 bi se sicer morala končati že v sredo, a jo je organizatorjem zagodlo brezvetrje. Dekleta so na morju na kakšno sapico čakala kar tri ure, dokler regate niso prestavili na četrtek.

Veronika Macarol in Tina Mrak sta se z zmago poslovili od Ria. | Foto: STA , Veronika Macarol in Tina Mrak sta se z zmago poslovili od Ria. Foto: STA ,

Lahko bi se končalo drugače

Slovenska dvojica je olimpijske nastope začela z drugim mestom in končala z zmago, vmes pa sta dekleti nanizali še niz stabilnih rezultatov tik pod vrhom. Seštevek točk bi zadostoval celo za kolajno, usodna pa je bila diskvalifikacija po japonski pritožbi v osmi regati. Ta je Slovenkama prinesla kar 21 točk pribitka in ju oddaljila od boja za odličja.

Prav zaradi tega je imela zadnja zmaga tudi grenak priokus. "Te olimpijske igre so bile z najine strani zastavljene drugače. Kazalo je drugače. Res škoda. Vseeno sva z zadnjo regato dokazali, kam spadava," je ob prihodu na kopno marine de Gloria dejala Mrakova, Macarolova pa jo je s solzami v očeh dopolnila: "Težko se je sprijazniti s tem razpletom. V žepu sva imeli srebrno kolajno."

Otočankama zlato

Zlatega odličja se je sicer veselila britanska naveza Hannah Mills – Saskia Clark. Srebro je pripadlo novozelandski dvojici Jo Aleh – Polly Powrie, tretji sta bili Francozinji Camillie Lecointre in Helene Defrance, medtem ko pa je japonska dvojica, ki je "zakuhala" slovensko kazen, pristala na petem mestu.

Jadranje, 470, ženske:

Zlato:  Velika Britanija (Hannah Mills/Saskia Clark)
Srebro: Nova Zelandija (Jo Aleh/Polly Powrie)
Bron:   Francija (Camille Lecointre/Helene Defrance)
6. Slovenija (Veronika Macarol/Tina Mrak)
 

Ne spreglejte