Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
4. 8. 2016,
12.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Brazilija Neymar Rio 2016

Četrtek, 4. 8. 2016, 12.10

6 let, 7 mesecev

Olimpijski nogometni turnir na OI 2016

Kateri nogometni asi so sploh prišli v Rio?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Neymar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na moškem nogometnem turnirju na letošnjih olimpijskih igrah v Braziliji nastopa 16 ekip. Prvi favoriti za zlato medaljo so gostitelji, ki imajo v svojih vrstah največjega zvezdnika turnirja, napadalca Barcelone Neymarja. Naslov branijo Mehičani.

Brazilija ne skriva želje, da bi končno osvojila olimpijski naslov. Trikrat je osvojila srebrno medaljo (1984, 1988 in 2012), dvakrat pa zasedla tretje mesto (1996, 2008). Njene vitrine krasi ogromno svetovnih in južnoameriških naslovov, še vedno pa pogreša olimpijsko lovoriko, kar kot nogometna velesila, nora na okroglo usnje, doživlja kot veliko breme.

Letos se ji nasmiha izvrstna priložnost, da končno stopi na najvišjo olimpijsko stopničko. Brazilci bodo igrali na domačih tleh. Leta 2014 te prednosti na svetovnem prvenstvu niso znali izkoristiti, na olimpijskem turnirju v Riu, kjer načrtujejo boljše predstave kot na letošnjem južnoameriškem prvenstvu (Copa America), kjer so pogoreli že po skupinskem delu, pa ne nameravajo ponoviti napake. Nočejo se ustrašiti priložnosti.

Poleg Neymarja le še trije legionarji

Obetavni najstnik Gabriel Barbosa se je znašel na seznamu želja mnogih evropskih klubov. | Foto: Reuters Obetavni najstnik Gabriel Barbosa se je znašel na seznamu želja mnogih evropskih klubov. Foto: Reuters Brazilski selektor je Rogerio Micale, kapetan, hkrati pa tudi prvi zvezdnik turnirja pa Neymar. Napadalec Barcelone je eden izmed treh igralcev, ki so starejši od 23 let in lahko kot posebni povabljenci pomagajo ekipi, v kateri že po ustaljeni olimpijski praksi igrajo le mlajši od 23 let. Poleg Neymarja, ki je na olimpijskem turnirju nastopil že leta 2012, a izgubil v finalu in ostal brez glavne nagrade, sta reprezentančni vpoklic za nastop na olimpijskih igrah prejela še 28-letni Renato Augusto, ki igra na Kitajskem (Beijing Guoan), in vratar Atletica Paranaenseja Weverton, ki je vskočil namesto poškodovanega 38-letnega Fernanda Prassa.

Večina Brazilcev igra v domačih klubih. Ogromne pozornosti je deležen 19-letni up Santosa Gabriel Barbosa. Poleg Neymarja se v tujini dokazujejo le še njegov soigralec Rafinha (Barcelona), Marquinhos (PSG) in Felipe Anderson (Lazio). Brazilci so prepričani, da je ekipa dovolj močna, da bi se lahko zavihtela na prvo mesto. Nogometaši bodo pod velikim pritiskom, saj bodo oči številnih gostiteljev najbolj zavzeto in čustveno spremljale prav potek moškega nogometnega olimpijskega turnirja, od katerega si obetajo ogromno.

Kdo zastopa Evropo?

Od zasedbe, ki je Portugalski v Franciji priigrala evropski naslov, na olimpijskem turnirju ne nastopa prav nihče. | Foto: Reuters Od zasedbe, ki je Portugalski v Franciji priigrala evropski naslov, na olimpijskem turnirju ne nastopa prav nihče. Foto: Reuters Evropske barve na olimpijskem turnirju, kjer prevladujejo mlajši igralci, največjih zvezdnikov pa bolj ali manj ni na spregled, zastopajo Danci, Nemci, Portugalci in Švedi.

Nemcev na olimpijskem turnirju ni bilo že 28 let. Na olimpijskem turnirju bo tako prvič nastopila združena Nemčija. Med igralci, ki bi lahko zaznamovali skupinski del, so tudi napadalec Schalkeja Max Meyer, Arsenalov hitri krilni igralec Serge Gnabry ter dvojčka Sven in Lars Bender.

Evropske barve zastopa tudi prvakinja Portugalska, a se za olimpijske medalje ne bo potegoval prav nihče izmed Santosovih junakov, ki so pred kratkim presenetili staro celino z naslovom, rezerviranim za najboljšega. Portugalci predstavljajo prihodnost. Lani so izgubili v finalu EP do 21 let. V Brazilijo je odpotovalo sedem nadarjenih igralcev, ki bodo na olimpijskih igrah pogrešali izstopajočega zvezdnika.

Veliko nadarjenih igralcev nosi tudi švedski dres. Za njih nastopa šest nogometašev, ki so lani osvojili naslov evropskega prvaka do 21 let. V Rio so prišli z istim selektorjem Hakanom Ericsonom. S Skandinavci ima velike cilje.

Mehičani in Južni Korejci želijo ponovitev zgodovine

Olimpijski naslov branijo Mehičani. | Foto: Reuters Olimpijski naslov branijo Mehičani. Foto: Reuters Mehičani branijo olimpijski naslov. Selektor Raul Potro Gutierrez je prepričan, da lahko "el tri" ponovi predstave izpred štirih let, ko so Mehičani v Londonu osvojili zlato kolajno. Prvi zvezdnik na olimpijskem turnirju bo Hirving Lozano. Trenutno  igra za mehiško Pachuco, a je že zanimiv evropskim klubom, tudi nekaterim velikanom. Mehičani bodo pogrešali nekaj znanih legionarjev, zlasti Javierja Hernandeza in Andresa Guardada, a še vedno spadajo na seznam favoritov.

Bronasto medaljo so v Londonu (2012) osvojili Južni Korejci in se odličja razveselili zaradi dveh razlogov. Veseli so bili športnega uspeha, a tudi spoznanja, da tako uspešnim športnikom ni treba služiti vojaškega roka. V Riu želijo ponovno mešati štrene najboljšim, v ta namen so na pomoč poklicali tudi napadalca Tottenhama (Son Heung-min) in Porta (Suk Hyun-jun).

Oblakov soigralec pri gavčih

Angel Correa bo olimpijska odličja naskakoval z Argentino. | Foto: Reuters Angel Correa bo olimpijska odličja naskakoval z Argentino. Foto: Reuters Argentino bo na sosedskih tleh, kjer so gavči vedno zelo motivirani, uživala v igrah Angela Corree. Soigralec Jana Oblaka pri madridskem Atleticu je v dobri formi. O tem je prepričan tudi selektor Julio Olarticoechea, ki je bil pred 30 leti z Argentino svetovni prvak. Takrat je bil branilec. Kot selektor je olimpijsko zasedbo okrepil v obrambi, kamor so prišli trije starejši Argentinci.

Nigerija je bila v nogometu najboljša na olimpijskih igrah leta 1996. V Riu bo v njenih vrstah tudi zvezni igralec Chelseaja John Obi Mikel, najbolj znan afriški nogometaš na letošnjih igrah v Braziliji.

Moški olimpijski turnir se bo začel danes.

Kdo sploh nastopa na olimpijskih igrah?

Skupina A: Brazilija, Danska, Irak, JAR
Skupina B: Japonska, Kolumbija, Nigerija, Švedska
Skupina C: Fidži, Južna Koreja, Mehika, Nemčija
Skupina D: Alžirija, Argentina, Honduras, Portugalska 

Ne spreglejte