Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
17. 5. 2016,
10.30

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Maraton treh src maraton 2016 Zdravilišče Radenci

Torek, 17. 5. 2016, 10.30

5 let, 4 mesece

V Radencih rekordno število maratoncev, slovenski olimpijec odpovedal nastop

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
maraton Radenci 2015 | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

V soboto bo v Radencih potekal že 36. Maraton treh src. Nova proga je privabila rekordno število tekačev na najdaljši, 42-kilometrski preizkušnji. Prijavljenih je kar 30 odstotkov več maratoncev kot lani.

Novo maratonsko progo v Radencih, ki bo kar štirikrat prečkala mejo med Slovenijo in Avstrijo, bo preteklo 380 maratonk in maratoncev. To pomeni neverjetnih trideset odstotkov več kot lani.

 

"Rekordno število prijav za maratonsko progo verjetno lahko pripišemo uvedbi nove trase v enem krogu, v komunikaciji s tekačicami in tekači pa vedno znova slišimo, da prihajajo v Radence predvsem zaradi fenomenalnega vzdušja. Ta tri srca res bijejo za ta dogodek, ki si ga brez dolgoletne in trdne podpore Radenske ter predanosti okoli 900 prostovoljcev težko predstavljamo," je ob zaprtju prijav prek spleta poudaril generalni sekretar organizacijskega odbora Marko Pintarič.

 

Skupno število do zdaj prijavljenih, med katerimi je tudi predsednik države Borut Pahor, znaša nekaj čez 4.800, rekord pa je padel tudi v številu prijavljenih na tekmovanje v nordijski hoji.

 

Kosmač zaradi poškodbe še ni nared

Tone Kosmač je odpovedal nastop na polmaratonu. | Foto: Vid Ponikvar Tone Kosmač je odpovedal nastop na polmaratonu. Foto: Vid Ponikvar

Na tekaškem dogodku v Radencih, najdaljša preizkušnja bo štela tudi za državne naslove, bomo pogrešali najboljše slovenske maratonce. Udeležbo na polmaratonu je obljubil Tone Kosmač, ki ima izpolnjeno normo za nastop na olimpijskih igrah in jo mora le še potrditi, a je imel v zadnjem obdobju precej težav s stegenskimi mišicami, zato je bil prisiljen nastop odpovedati.

 

Svoj 50. maratonski tek pa bo nekaj dni po 50. rojstnem dnevu odtekla slovenska rekorderka Helena Javornik. "To je res čudovita zgodba, zgodba o vrhunski karieri in o enkratni ženski, zato smo izjemno ponosni, da je Helena za svoj 50. maraton izbrala prav nas," je še izpostavil Pintarič. Javornikova je na 42-kilometrski razdalji v Radencih v preteklosti šestkrat stala na najvišji stopnički.

 

Vračata se lanska zmagovalca

Se pa v Radence vračata lanska zmagovalca na najdaljši razdalji, Kenijca Gladys Biwott in Silas Too. Too je lani tekel odličnih 2;15:40, če bi bil letos še nekoliko hitrejši, pa bi lahko ogrozil rekord proge, ki je star že deset let. Madžar Tamas Nagy bo lovil olimpijsko normo.

 

Proge

Maraton (42 km): Proga bo tekačice in tekače velikega maratona vodila iz Radencev v Gornjo Radgono, kjer bodo tekači prečkali most na Muri in s tem mejo med Slovenijo in Avstrijo ter pot nadaljevali skozi srednjeveško jedro avstrijske Radgone (Bad Radkersburga) in Zenkovcev (Zeltinga) nazaj v Slovenijo, skozi Cankovo, Skakovce, Krajno in Gederovce, nato pa spet za nekaj časa v Avstrijo, skozi Žetince (Sicheldorf) in Potrno (Laafeld) nazaj v Radgono in ponovno prek Mure v Gornjo Radgono, od tu pa skozi Orehovce in Boračevo do cilja v Radencih. Proga je večinoma ravninska, s štartom na nadmorski višini 201 meter, najnižjo točko na 199 metrih in najvišjo na 230 metrih nadmorske višine. Proga je razen 1,8 kilometra asfaltirana, poteka pa po cestah v mestih, naseljih ter kulturni pokrajini Pomurja in avstrijske Štajerske.

Polmaraton (21 km): Proga polmaratona je v prvem delu enaka kot proga maratona, le da po prečkanju mosta na Muri zaokroži po srednjeveškem mestnem jedru avstrijske Radgone (Bad Radkersburg) in tekače takoj popelje čez most nazaj v Slovenijo in proti cilju.

Proge Radenci | Foto:

 

Ne spreglejte