Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
2. 8. 2012,
15.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Triglavska jezera

Četrtek, 2. 8. 2012, 15.16

8 let

Tura po bohinjskih planinah do Triglavskih jezer

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ta vikend vas povabimo v osrčje Julijskih Alp. Brez skrbi, tura je primerna za vse, saj ne gre za vzpon na enega od vršacev, temveč za pohod po planinah do spodnjih Triglavskih jezer.

Triglavski narodni park. Bohinjske planine. Dolina Triglavskih jezer. Je sploh potrebna dodatna razlaga. Gre za nekaj najlepših kotičkov Slovenije in obiščete jih lahko na sicer dolgi, a ne preveč zahtevni planinski turi. Predlagana pot je en sam užitek: čudovite planine s pastirskimi kočami in kravami, Ovčarija s svojimi malimi borovci, čudoviti razgledi proti Spodnjim Bohinjskih goram, dolina Sedmerih jezer pa je s pobočji in vrhovi, ki jo obdajajo, melišči in rožami še posebej čudovita.

Zapeljite se v Bohinj, v Stari Fužini pa pred kapelico v smeri planine Blato. Nad vasjo boste morali za nadaljevanje poti z avtomobilom v Triglavski narodni park odšteti 10 evrov. Peljete se še kakšnih sedem kilometrov po strmi gozdni, a dobro utrjeni cesti do planine Blato, kjer bo dovolj prostora za parkiranje.

Pri kažipotu turo začnemo v smeri planine Pri jezeru. Prve pol ure je še najstrmejše na celotni poti, zaradi gruščnate makadamske gozdne ceste pa je res potrebna dobra obutev. Koča na planini Pri Jezeru je lahko prva postojanka, za marsikoga je tudi cilj (če greste na pot iz doline oziroma iz Stare Fužine). Tudi za naslednji del poti boste potrebovali dobre pol ure. Kolovoz do Dednega polja je ponekod položen, sem in tja pa je nekaj manjših vzponov.

Na Dednem polju se usmerite proti planini Ovčarija. Kolovoz ste pustili za sabo, zdaj bo stopinja na gozdni poti prijetnejša. Do Ovčarije ste se vzpeli na dobrih 1.600 metrov nad morjem. Na razpotju za tiste s slabšo kondicijo priporočamo pot čez Prode, če pa imate moč za nekoliko strmejši vzpon pa pojdite čez Štapce (18.51 m. n. v.). Pot čez Prode, ki obide Rušnato glavo, se sprva spusti, za zadnje pol ure ture pa nekoliko bolj vzpne. Po uri in pol od Dednega polja boste uzrli Dvojno jezero.

Koča pri Triglavskih jezerih vam ponuja okrepčitev, pa tudi prenočišča, če se odločite naslednji dan turo nadaljevati na Triglav. Dvojno jezero je torej primarni cilj. Če ste za vzpon potrebovali dve uri in pol, boste za povratek uro in pol. Če vam je to premalo, pa priporočamo, da se po dolini Triglavskih jezer napotite (v smeri severa) še do jezera Ledvica - slaba ura položnega vzpona. Ta del poti je še najlepši.

Ne spreglejte