Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2015,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kanin smučišče Bovec

Torek, 29. 9. 2015, 14.43

8 let

Spodbudne novice s Kanina: že decembra letos vrnitev smučarskega živžava (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po več kot dveh letih mirovanja in umiranja na obroke se na Kanin vračajo lepši časi. Tega si želijo vsi, prebivalci Bovca, ki si obetajo oživitev zimske sezone, še najbolj. Kako živahno je te dni?

Zgodba, ne toliko pravljica, o kaninskem smučišču se je začela pisati že konec novembra 1973, ko so v Bovcu prvič pognali krožno-kabinsko žičnico, smučarji pa so se zapeljali po prvi kaninski progi. Žičniški sistem je leta 2000 doživel popolno obnovo, devet let pozneje pa so se lastnikom smučišča uresničile dolgoletne sanje – z žičnico Prevala so slovenski del smučišča povezali z italijansko Sella Neveo.

Težave, ki so se že nekaj leta odražale v dotrajani infrastrukturi in skromnejšem obisku, so vrhunec doživele v začetku leta 2013, ko je nesreča na krožno-kabinski žičnici (pri 17. stebru se je iz vodil iztirila nosilna jeklenica, pri čemer sta dve prazni gondoli zgrmeli na tla in se zagozdili druga zraven druge) povsem zavrla delovanje edinega visokogorskega smučišča v Sloveniji in povzročila izgubo več kot sto delovnih mest.

Že decembra letos smuka na Kaninu?

Trenutno se na Kaninu stvari obračajo na bolje. Enotno mnenje in želja je, da bi smučišče odprli že decembra letos. Obnovo Kanina je država prepoznala kot projekt nacionalnega pomena. Naložba je skupaj vredna 5,9 milijona evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 3,8 milijona evrov.

Regijska in državna težava

V Bovcu so se že dlje časa zavedali, da je kaninsko kislo jabolko, ki je po besedah Milana Štulca iz Občine Bovec težava regijskega in državnega pomena, tisto, v katerega bo prej ko slej treba ugrizniti. Prvega ugriza se je lotil bovški župan Valter Mlekuž, ki je spodbudil pospešeno iskanje rešitev za Kanin.

"Najprej je bilo treba pridobiti soglasje občinskih svetnikov – namera je bila sprejeta soglasno –, ki mu je sledilo pridobivanje lastništva. Občina je morala postati lastnik, da je lahko zaprosila za kakršnakoli sredstva. Poravnala je stroške stečajnih postopkov ATC Kanin in davka ter začela iskati možnosti za izvedbo sanacije," je proces, ki je privedel do trenutnega stanja, ko na Kaninu že poteka obnova, osvetlil Štulc.

Na podlagi razpisa je bil izbran izvajalec del, družba Dr. Duhovnik, ki je med drugim sodelovala tudi pri gradnji nordijskega centra v Planici in Falunu, v pogodbo pa je bil vključen tudi podizvajalec del, družba Kaskader. Obe družbi imata licenco za delo na višini in v ekstremnih razmerah.

Ko je steklo, je steklo zares

"Vse skupaj je zaradi birokratskih zapletov in sklepanja pogodb terjalo precej časa, dela bi se seveda lahko lotili že veliko prej," priznava Štulc. A ko se je kolesje zavrtelo, je po Štulčevih besedah gladko steklo.

"Ko je občina pridobila lastništvo, smo takoj stopili v stik s francoskim podjetjem Poma, konstruktorjem žičniških naprav na Kaninu, ki je že čez nekaj dni k nam poslalo gradbene inženirje, da so pripravili strokovno oceno stanja. Tudi Dr. Duhovnik je opravil ekspertizo, ocenil dela, na podlagi tega pa smo lahko nastopili s prvo oceno vložka v obnovo, ki bi omogočila, da bi naprave lahko pognali že letos. Kolikor vemo, dela potekajo v skladu s pričakovanji," je optimističen Štulc.

Ne bo še vse optimalno

A tudi če jim decembra vendarle uspe pognati žičniške naprave na Kaninu, to še ne bo optimalno stanje in razlog za brezmejno veselje, opozarja.

"Treba bo storiti še marsikaj. Najprej bo treba znova odpreti vrata hotela Kanin (julija ga je za 1,3 milijona evrov kupila družba Alpe Adria Hoteli, ki je tudi lastnik ljubljanskega hotela Cubo) in mladinskega hotela v Bovcu, ki ga je občini prav tako uspelo prodati. Menim, da bo prelomno prihodnje leto.

Da bo to trenutek, ko bomo končno lahko rekli, da so tisti, ki so leta 2013 delo izgubili, tega spet dobili nazaj, pridružili pa se jim bodo še novi delavci," je prepričan Štulc, ki ga veseli, da je javno mnenje lokalnega prebivalstva zagonu kaninskega smučišča večinoma naklonjeno.

Nič kaj spodbuden prvi (p)ogled

"Prvi pogled na kaninske žičniške izdihljaje aprila in maja letos ni bil nič kaj spodbuden," priznava Duhovnik.

"Po dveh letih samevanja naprav je bil žičniški sistem precej zarjavel, še posebej na mestih, kjer material ni bil kakovosten in zaščiten. Na fasadah je odstopala pločevina, objekti so bili zanemarjeni, kar je glede na zapuščenost logično, in izropani, kar pa težko razumemo. Bilo je tudi nekaj poškodb betonskih delov," je pojasnil.

Družba Dr. Duhovnik se je najprej lotila izdelave načrta sanacije, čiščenja odvečnih materialov, ki so se nabrali okrog postaj, in priprave sanacije gradbenih del.

Primarna naloga: cesta do postaj C in D

Izvajalci so se zavedali, da bo pri obnovi kaninskega smučišča ključnega pomena dostop: najprej do postaj C in D, pozneje pa še do žičnice Prevale (z žičnico Prevala so na Kaninu povezali slovenski in italijanski del smučišča, op. a.), ki ga do zdaj po cesti ni bilo.

Helikopterski prevoz materialov zaradi visokih stroškov ni bil ena od možnosti, zato so se odločili, da se najprej lotijo gradnje ceste. Ta seveda ni primerna za limuzine, kategorizirana je kot gozdna vlaka, ki omogoča dostop kamionom, mobilnim dvigalom in posebnim izpeljankam delovnih strojev.

"Najpomembneje je, da se do postaj B in C zdaj lahko pripeljemo v vsakem vremenu. Tudi v snegu s snežnim teptalcem, če bo to potrebno," pojasnjuje Duhovnik.

V gradnjo dostopa do žičniških postaj je trenutno vključenih približno sedem delovnih strojev: štirje bagri, dva vrtalca in en drobilnik kamna na daljinsko upravljanje, smučišče Kanin pa je po zagotovilih Duhovnika pripravljeno na začetek montaže strojne opreme. Tako na krožno-kabinski žičnici kot žičnici Prevala.

Od 45 do sto delavcev na terenu

Čeprav je glavni izvajalec del želel začeti delati že maja letos, pa so se del zaradi določenih zapletov lahko lotili šele septembra. A upanje na uresničitev decembrskega roka ostaja.

"Še vedno smo optimistični, da bomo ob ustrezni dobavi opreme do novembra opravili, kar smo si zadali," je še povedal Duhovnik in dodal: "Izvedli smo že vsa pripravljalna dela, ki so pomembna za podporo del, nujnih za izvedbo žičniških sistemov, končan je tudi pregled stebrov, zdaj nas čaka le še sanacija sistemov."

V delo je trenutno vključenih približno 45 ljudi, vključno s podporo v dolini. Duhovnik računa, da se bo v času montaže strojno-tehnološke opreme število delavcev povečalo na 80 ali 100.

Ne spreglejte