Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2017,
19.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

smučanje zimska rekreacija

Torek, 7. 3. 2017, 19.49

6 let, 7 mesecev

Obisk smučarskih tečajev med zimskimi počitnicami

Smučarske šole: ponekod rekorden naval, drugod upad zanimanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Smučarske šole so imele v zadnjih 14 dneh polne roke dela. Medtem ko nekateri poročajo o rekordnem obisku med zimskimi počitnicami, drugje opažajo upad zanimanja. Razlog za optimizem ali zaskrbljenost?

Petdnevnega počitniškega smučarskega tečaja pri Impulz Sportu se je v drugem delu zimskih počitnic udeležilo rekordnih 300 otrok.   | Foto: Facebook Petdnevnega počitniškega smučarskega tečaja pri Impulz Sportu se je v drugem delu zimskih počitnic udeležilo rekordnih 300 otrok. Foto: Facebook

"Takega navala še ni bilo"

Rekorden obisk petdnevnega smučarskega tečaja so med zimskimi počitnicami za zahodni del Slovenije (od 27. 2. do 3 .3. 2017) zabeležili pri športnem društvu Impulz Sport. Svoje smučarsko znanje so v prejšnjem tednu prenašali na kar 300 otrok, starih od pet do deset let.

Impulz | Foto: Facebook Foto: Facebook "To je v 18 letih, kolikor se ukvarjam s to dejavnostjo, nedvomno rekord," je množičen obisk tečaja komentiral vodja Impulz Sporta Luka Ferdin.

"Ne vem točno, kaj je razlog, verjetno pa je svoje naredila tudi reklama. Praktično ni športnega dogodka, na katerem ne bi bili prisotni, ohranili pa smo tudi cene iz leta 2012. Na tečaj se začnemo pripravljati že septembra, pravočasno pa poskrbimo tudi za smučarske učitelje, ki jih je seveda treba dobro plačati, sicer se lahko zgodi, da ostaneš brez osebja," je dejal.

Priznava, da je bil smučarski teden prežet s stresom. "Zaradi nestanovitnega vremena nismo vedeli, kaj nas čaka naslednji dan. Stalno je treba razmišljati, kako se odzvati v primeru slabega vremena. Starši so v službah in naša dolžnost je, da tudi v primeru slabega vremena poskrbimo za alternativo. Če tega ne narediš, sam sebi koplješ jamo," je dejal.

Otroci ostajajo enaki, starši pa so vsako leto bolj zahtevni, opaža Luka Ferdin iz Impulz Sporta. | Foto: Facebook Otroci ostajajo enaki, starši pa so vsako leto bolj zahtevni, opaža Luka Ferdin iz Impulz Sporta. Foto: Facebook "Tečaj smo tako v deževnih dneh izvedli na Soriški planini namesto na Starem vrhu. Tudi tam je bilo precej težav zaradi dežja, naprave so obratovale v omejenem obsegu. Gneča je seveda bila, tej se težko izognemo, tudi v Franciji se na vrhuncu sezone čaka. Se pač čaka malo dlje …"

Ugotavlja, da otroci ostajajo enaki, so pa po drugi strani starši vedno bolj zahtevni. "Nekateri starši se ves čas pritožujejo, nič jim ni prav, medtem ko so otroci super," je dodal.

Med počitnicami so smučanja učili 300 otrok, 13 tečajev je bilo nadaljevalnih, 12 pa začetnih. Za pet dni smučarskega tečaja in prevoz na smučišče je bilo treba odšteti 120 evrov, tečajnike so vozili s sedmimi avtobusi, kar je največ do zdaj.

Zakaj ste otroka vpisali v smučarski tečaj v času zimskih počitnic?

  • Da bi se seznanil z osnovami smučanja.
    8,14 %
    7 glasov
  • Da bi se naučil smučati.
    59,30 %
    51 glasov
  • Da bi počitnice preživel v družbi vrstnikov.
    4,65 %
    4 glasov
  • Ker zanj nismo imeli varstva.
    6,98 %
    6 glasov
  • Nimam otrok.
    19,77 %
    17 glasov
  • Drugo. Zapišite v komentar.
    1,16 %
    1 glasov
Oddanih 86 glasov

Tudi Primorci radi pridejo na sneg

Smučarske tečaje vsako leto izvajajo tudi na smučišču Cerkno. Vodja smučarske šole Novinar Aleš Rojc poudarja, da sta smučanje in plavanje nekaj, kar moraš znati, in da to še vedno ostaja v zavesti Slovencev. To pomeni, da se tudi v krajih, ki so bližje Primorski kot pregovorno bolj smučarski Gorenjski ali Štajerski, zanimajo za smučanje.

V smučarskem centru Cerkno se smučarskih zavojev učijo tudi otroci iz primorske regije. | Foto: Facebook V smučarskem centru Cerkno se smučarskih zavojev učijo tudi otroci iz primorske regije. Foto: Facebook

"Sodelovali smo tudi v akciji Šolar na smuči in mislim, da gre eno z drugim. Več je ozaveščanja, tudi starši se vedno bolj zavedajo, da se bo otrok hitreje naučil smučati na tečaju, kot če učenje prevzamejo sami," je dejal. Povečevanje zanimanja za učenje smučanja na Cerknem opažajo čez vso sezono.

"Stavimo predvsem na osebni stik. Ponosni smo na to, da se otroci na naše tečaje radi vračajo, vedno več pa je tudi družin, ki si najamejo učitelja," je povedal Rojc.

30 odstotkov tečajnikov prvič na smučeh

Porast zanimanja za učenje smučanja med zimskimi počitnicami so opazili tudi v smučarski šoli Zupi v Tržiču, kjer so letos združili moči z bližnjim Naklim. Kot je že tradicija, otroke učijo smučati na manjšem avstrijskem smučišču Bodental.

"Na smučarski tečaj smo letos odpeljali 120 otrok, a zaradi združitve z Naklim težko presodim, ali je to znak rasti zanimanja ali samo posledica združitve. Prihodnje leto bomo lažje primerjali, vendar nisem preveč optimističen. Prejšnja leta smo opažali upad," je povedal vodja šole Žiga Zupan.

Smučarska šola Zupi je tokrat združila moči z Igralnico Tia iz Naklega. Smučarski tečaj za 120 otrok so izvedli v Bodentalu v Avstriji. | Foto: Vili Vogelnik Smučarska šola Zupi je tokrat združila moči z Igralnico Tia iz Naklega. Smučarski tečaj za 120 otrok so izvedli v Bodentalu v Avstriji. Foto: Vili Vogelnik

Ocenjuje, da je 30 odstotkov njihovih tečajnikov prvič stopilo na smuči, približno 20 odstotkov je takih, ki so že okusili gibanje na smučarski opremi, a smučati še ne znajo, 30 odstotkov je srednje dobrih smučarjev, približno 20 odstotkov pa je takih, ki že obvladajo smučanje, a so starši med počitnicami potrebovali varstvo.

Pol je takih, katerih starši sploh ne smučajo oz. so včasih, zdaj pa ne več, pri polovici pa smučajo tudi njihovi starši.

Za petdnevni tečaj s prevozov in kosilom je bilo treba odšteti 170 evrov.

Približno 30 odstotkov tečajnikov je prvič stopilo na smuči. | Foto: Vili Vogelnik Približno 30 odstotkov tečajnikov je prvič stopilo na smuči. Foto: Vili Vogelnik

Odprtje Kanina spodbudilo porast zanimanja za smučarski tečaj

Po dobrih treh letih so smučarski tečaj med zimskimi počitnicami izvedli tudi na Kaninu. Po besedah Jerneja Skoka iz Smučarske šole Bovec je bil naval glede na razmere precejšen.

Če so prejšnje leto med počitnicami smučanja učili devet otrok, leto prej pa le štiri, se je letos smučarskih veščin pod nadzorom desetih učiteljev smučanja učilo 40 otrok. Prejšnji dve leti so se na smuko vozili na italijansko smučišče Sella Nevea, letos pa so končno spet smučali na bližnjem Kaninu. To je po mnenju Skoka tudi glavni razlog za porast zanimanja, verjetno pa je k temu prispevalo tudi dobro delo te smučarske šole, verjame Skok.

Otroci z Bovškega so v prejšnjih treh sezonah na smučarski tečaj odhajali v Žlebe (Sella Nevea) v Italiji, letos pa so končno spet lahko smučali na Kaninu. Zaradi bližine smučišča se je znatno povečalo tudi zanimanje za udeležbo na tečaju. | Foto: Facebook Otroci z Bovškega so v prejšnjih treh sezonah na smučarski tečaj odhajali v Žlebe (Sella Nevea) v Italiji, letos pa so končno spet lahko smučali na Kaninu. Zaradi bližine smučišča se je znatno povečalo tudi zanimanje za udeležbo na tečaju. Foto: Facebook

Tudi zanj je bil to stresen teden. En dan tečaja jim je odplaknil dež, a so ga nadomestili s celodnevnim smučarskim dnem v petek. "Na koncu je bilo tako še bolje, saj so otroci imeli vmesni dan za počitek."

Verjame, da je to znak, da Slovenci ostajamo smučarski narod. "Vsaj na našem koncu je opaziti porast zanimanja, verjetno pa so tudi starši ugotovili, da se otrok smučanja lažje nauči, če ga uči kdo drug."

Za petdnevni smučarski tečaj in prevoz je bilo treba odšteti 150 evrov.

Predlani so se tečaja v Alpski šoli Bovec udeležil štirje tečajniki, lani devet, letos pa kar 40.  | Foto: Facebook Predlani so se tečaja v Alpski šoli Bovec udeležil štirje tečajniki, lani devet, letos pa kar 40. Foto: Facebook

Počitnice bi morale biti prej

 | Foto: Facebook Foto: Facebook Smučarske tečaje med zimskimi šolskimi počitnicami že 11 let izvaja tudi Kofler Sport iz Mojstrane. Letos se je njihovega tečaja Snežko v Kranjski Gori udeležilo 80 otrok, prejšnja leta je bila številka nekoliko višja.

"Petdnevni tečaji, ki jih organiziramo, so vedno polni, bi bilo pa zanimanje še večje, če bi bile počitnice bolj zgodaj. Na to nas je letos opozorilo več staršev," je poudarila Anita Kofler. Prepričana je, da bi bil naval večji, če bi bile počitnice na koledarju že v začetku februarja.

Tradicijo s Pokljuke vreme prestavilo na Stražo

Tečajniki pri Zajčku Sportyju so letos namesto na Pokljuki, ki jo je odplaknil dež, smučali na Straži Bled. | Foto: Facebook Tečajniki pri Zajčku Sportyju so letos namesto na Pokljuki, ki jo je odplaknil dež, smučali na Straži Bled. Foto: Facebook Na ravni obiska prejšnjih let so tudi pri Športnem društvu Sporty, kjer imajo vse počitniške smučarske kapacitete vedno polno zasedene. Letos so smučarski tečaj izvedli že 14., zaradi muhastega vremena pa so namesto na Pokljuki smučali na Straži pri Bledu.

Tečaja se je udeležilo sto otrok, kar je podobno kot prejšnja leta. To je maksimalno število otrok, da lahko še kakovostno učimo, pravi vodja šole Uroš Ambrožič. Smučarsko znanje jim predaja od 14 do 17 učiteljev. Za izvedbo tečaja, prevoz, malico in smučarsko vozovnico je bilo treba odšteti 125 evrov.

V Kranjski Gori manj zanimanja od pričakovanj

Manj zanimanja, kot so želeli in pričakovali, je bilo za Smučarsko šolo Bernik v Kranjski Gori, kjer izvajajo tečaje na smučišču, nimajo pa organiziranega prevoza na smučišče.

"Med počitnicami za zahodno Slovenijo je bil obisk slabši od pričakovanj, tečaji med počitnicami za vzhodno Slovenijo pa so že več let precej slabo obiskani. Ni bilo, kot smo pričakovali," nam je povedala Nina Koren Bernik iz Ski Bernik.

"Svoje je verjetno naredilo vreme, dodatno pa tudi dejstvo, da hoteli med počitnicami dvignejo cene namestitev. Razlog za manjši obisk v zadnjih letih je najbrž tudi to, da so se nekateri v sezoni, ko so bile zimske počitnice istočasno v vsej Sloveniji, usmerili na smučišča v tujini in se tja zdaj redno vračajo."  

Ne spreglejte