Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 6. 2017,
19.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

2

Natisni članek

Pekoholik Instagram pohodništvo Na dopustu Slovenci in pohodništvo na Instagramu

Četrtek, 1. 6. 2017, 19.03

6 let, 6 mesecev

Slovenci in pohodništvo na Instagramu (1) – Nataša Ravnikar

"Preveč je nesreč, da bi zaradi dobre fotografije tvegala življenje. Žal nekateri razmišljajo drugače."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,33

2

Nataša Ravnikar Pekoholik

Natašo Ravnikar, ki ustvarja Instagram profil www.instagram.com/pekoholik, je ta fotogenična digitalna platforma prevzela zato, ker obožuje dobro fotografijo in ker je prav tukaj tudi sama večkrat brskala za idejami za peko ali izleti v hribe. Danes je ona tista, ki s svojimi turami navdihuje druge.

Nataša Ravnikar Pekoholik | Foto: S tokratno objavo začenjamo niz prispevkov na temo Slovenci in pohodništvo na Instagramu. Predstavljali bomo tiste, ki se v svojih objavah dotikajo pohodništva. Prva je Nataša Ravnikar, ki jo lahko spremljate na Instagram profilu www.instagram.com/pekoholik.

27-letna Nataša Ravnikar prihaja iz Ljubljane, poklicne ambicije pa uresničuje v škofjeloškem podjetju Optiweb, ki se kot član Google partners ukvarja z oglaševanjem na Googlu in družbenih omrežjih ter z razvojem spletnih strani in trgovin. 

 

I'm so grateful to have Alps basically in my backyard. Who wouldn't like to enjoy these gorgeous views! ☘️💙📷 #mtnchicks

A post shared by Nataša Ravnikar | 🇸🇮 Slovenia (@pekoholik) on

Zanima jo vse mogoče. Zase pravi, da je človek tisočerih hobijev, a v zadnjem času zaradi pomanjkanja prostega časa bolj pazljivo izbira prostočasne aktivnosti. "Večino prostega časa preživim aktivno v hribih, ljubiteljsko se ukvarjam tudi s powerliftingom (triatlonom moči, op. a.). Veliko potujem. Sicer pa sem po duši navdušena "pekoholičarka", ki uživa v ustvarjanju zdravih sladic," je povedala svetlolasa popotnica, ki svoje kulinarične nasvete deli na blogu z naslovom www.pekoholik.si.

 

❥ You keep me safe I'll keep you wild. ❥ 💙

A post shared by Nataša Ravnikar | 🇸🇮 Slovenia (@pekoholik) on

Na pohodniške ture se običajno odpravi v družbi fanta Luka. "Še posebej rada se potiva - upam, da se na fotografijah to ne vidi - v Alpah. Jaz fotografiram pokrajino, on pa mene. Ni pa tako navdušen nad fotografijo kot jaz, tako da je včasih malo hud, če kritiziram njegove fotografije. Oprosti, Luka (smeh, op. a.)."

Njen Instagram profil je namenjen predvsem deljenju in arhiviranju spominov ter spoznavanju somišljenikov. "Iskreno povedano nisem resno razmišljala o tem, da bi profil monetizirala. Morda kdaj v prihodnosti," je namignila sogovornica, ki je vesela vsakega odziva svojih sledilcev. "Na ta način sem spoznala ogromno čudovitih ljudi," dodaja.

Preberite si, kaj je povedala o svojem udejstvovanju na Instagramu.

  Nataša Ravnikar Pekoholik | Foto:

Kdaj in s kakšnim namenom ste začeli ustvarjati svoj Instagram profil?
Instagram me je prevzel, ker obožujem dobro fotografijo, sama sem velikokrat tam iskala ideje za peko ali izlete v hribe. Kmalu sem si tudi sama želela biti del te skupnosti in spoznati ljudi, ki imajo podobne hobije kot jaz. In sem tudi jih.

Ali objavljate po navdihu ali so vaše objave načrtovane?
Čeprav se z Instagramom ukvarjam tudi v službi in se zavedam, da je super, da imaš zadaj neko strategijo, objavljam večinoma po navdihu. Fotografiram tiste kotičke, kamor me pot zanese, in menim, da te ravno ta pristnost ohranja zanimivega za druge. Iskreno povedano nimam časa niti volje, da bi prav načrtovala, kaj želim objaviti. Je le hobi.

Ali spremljate statistiko ogledov vaših objav?
Precej. Poklicna deformacija.

Koliko časa dnevno vam vzame vaš Instagram profil?
Včasih več, zdaj pa sem si določene zadeve poenostavila, zato za objavo porabim cca 1 uro. Tiste dni, ko ne objavljam, pa samo malce pregledam, kaj je novega.

Fotografirate s telefonom?
Kadar uporabljam telefon, je to Iphone 7+ ali pa Samsung Galaxy S7, sicer pa uporabljam svoj DSLR Nikon D5200 s klasičnim objektivom 18-55.

Ali uporabljate filtre, ki jih ponuja Instagram?
Včasih, a zelo v rahli obliki. Bolj mi je všeč naraven videz fotografij, rada pa poudarim žive barve.

Glavni motivi na vašem profilu so povezani s pohodništvom. Je ljubezen do raziskovanja narave, gora … sveža ali jo gojite že od otroštva?
Niti ne! Večina mojih hobijev sploh ni povezana z otroštvom, ker kot otrok nikoli nisem bila preveč aktivna, v bistvu sem šport naravnost sovražila. Bila sem bolj tisti tip najstnika, ki je dan preživel med knjigami, veliko sem tudi igrala računalniške igre. Ljubezen do narave in športa sem odkrila šele v zadnjih petih letih, ko sem se začela tudi redno rekreirati in malce paziti na prehrano.

 

I have an insane calling — to be where I'm not. 😛 Who's with me? ⛰♥️

A post shared by Nataša Ravnikar | 🇸🇮 Slovenia (@pekoholik) on

Ste že bili na Triglavu? Je to res vzpon, ki ga mora doživeti vsak Slovenec, Slovenka?
Obiskala sem že veliko slovenskih gora, Triglava pa še ne. Iskreno povedano samo zato ne, ker od vsakega slišim, da je gor gneča. Mogoče letos ... ne gojim kakih posebnih občutkov do Triglava, ker menim, da ima Slovenija še nešteto lepih in bolj osamljenih vrhov, kjer se dejansko lahko odklopiš in uživaš v naravi. Mogoče bom spremenila mnenje, ko ga obiščem.

Matjaž Šerkezi iz Planinske zveze Slovenije večkrat opozarja, da so objave na družbenih omrežjih vse pregosto krive za nesreče v gorah. Kakšno je vaše mnenje o tem? Se sami v ta namen raje izogibate objave kraja, kjer je fotografija nastala?
S tem, da se ljudje v hribe odpravljajo nepripravljeni, se popolnoma strinjam, včasih se zgražam, ko vidim, da ljudje hodijo v supergah na primer Komarčo in podobno. S fantom sva vedno zelo previdna, preveriva trenutne razmere (še posebej zato, ker je vreme v hribih precej drugačno od tega "spodaj").

Glede na najine na izkušnje vedno izbereva pot, za katero sva prepričana, da jo bova zmogla, tako po težavnosti kot tudi dolžini hoje. Preveč je nesreč, da bi tvegala življenje zaradi dobre fotografije in žal mi je, da nekateri ljudje ne razmišljajo tako. Tu je treba upoštevati še to, da če si izbereš pretežko pot glede na sposobnosti, v njej niti ne uživaš. V čem je potem smisel, da greš?

Nataša Ravnikar Pekoholik | Foto: www.instagram.com/pekoholik Foto: www.instagram.com/pekoholik

Katera je vaša najljubša pohodniška tura ali izlet kar tako?
Ena izmed mojih najljubših poti je vsekakor Virnikov Grintovec. Zanj sem izvedela od kolegice, ker je nekoliko manj znana gora. Čisto kratek izlet, približno dobro uro in pol hoje v eno smer, a izjemen razgled.

Najboljše je to, da skoraj celo pot hodiš pod drevesi v senci, kar je v vročih dneh še posebej prikladno. Na poti nazaj priporočam ohlajanje z mrzlim pivom ob čudovitem Planšarskem jezeru (Jezersko).

 

Ne spreglejte