Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2016,
14.09

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Krka

Foto: Peter Kastelic
Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

maraton 2016 maraton Radenci Maraton treh src advertorial Krka Naklofen

Petek, 6. 5. 2016, 14.09

2 meseca, 2 tedna

Polmaraton v Radencih: prvi pravi preizkus za njegove noge

Vsebino omogoča Krka

Foto: Peter Kastelic
Video: Dean Gostimirovič

Boštjana Boha na Maratonu treh src v Radencih čaka prvi pravi preizkus pripravljenosti. Je dovolj in pravilno treniral? Bodo noge zdržale? Mu bodo poškodbe prizanesle?

Če se lahko pri teku trojk tekač vsaj malo zanaša na sotrpina poleg sebe in na njuno spodbudo, če zaide v krizo, pa Boštjana Boha, ki si je letos zadal preteči štiri tekaške preizkušnje z vrhuncem na ljubljanskem maratonu, kjer bo poskušal prvič premagati maratonsko razdaljo, v Radencih čaka boj s samim sabo. V Prekmurje se odpravlja na svoj letošnji najdaljši tek. Prijavil se je na polmaratonsko razdaljo, maraton v Radencih pa bo na sporedu 21. maja.

"Napetost že kar malo narašča, saj me čaka najdaljši tek v letošnji sezoni. Priprave so potekale v redu,  težav s poškodbami ni, tako da gre za zdaj vse po načrtu," pravi Boštjan, ki je 21-kilometrsko razdaljo v preteklosti že večkrat premagal, a mu vsakič znova predstavlja nov izziv.

Bolj pozoren na raztezanje

Ogrevanje in raztezanje sta pomembna sestavna dela tekaškega treninga. Raztezanju in gibljivosti Boštjan v letošnji sezoni namenja posebno pozornost. "Glede na to, da sem imel pred dvema letoma precej nesrečno poškodbo, ki mi je preprečila nastop na prvem maratonu, sem na raztezanje veliko bolj pozoren kot v preteklosti. Večkrat obiščem tudi športnega maserja, ki mi poleg masaže postreže tudi s kakšnim nasvetom," nam je še zaupal Ljubljančan, ki redno obiskuje športnega maserja Urbana Komca.

 | Foto:

Urban sodeluje s številnimi vrhunskimi in rekreativnimi športniki. Med njimi so smučarji skakalci, skrbi tudi za najboljšega slovenskega kajakaša na divjih vodah Petra Kauzerja, triatlonko Matejo Šimic, ki bo letos nastopila na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru … Boštjana je na obisku tokrat zanimalo, zakaj sta ogrevanje in raztezanje tako pomembna in v čem je sploh razlika.

 

Raztezanje bo le kot samostojna vadbena enota povečalo gibljivost

"Ogrevalne vaje so namenjene ogrevanju telesa, s tem da dobimo povišano temperaturo mišic in vseh mehkotkivnih struktur, da ne bi prišlo do kakšne neljube poškodbe," je pojasnil Urban in poudaril, da je poleg raztezanja po teku zaželeno, da to večkrat izvajamo tudi kot samostojno vadbeno enoto: "Raztezne vaje so namenjene boljši gibljivosti. Včasih ljudje te vaje uporabljajo le takoj po končanem tekaškem delu. Te pridejo prav, a ne povečujejo gibljivosti. Treba jih je vzeti kot dodatni trening, tudi od tri- do štirikrat tedensko, lahko pa si pomagamo tudi z valjčki, žogicami."

 | Foto:

Boštjan te nasvete za zdaj vestno upošteva, tako da poškodb nima, čas do polmaratona pa bo izkoristil predvsem za psihološko pripravo, saj bo količino in intenzivnost treninga v zadnjih tednih postopoma zmanjševal.

 

 

Ne spreglejte