Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 10. 2015,
18.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jani Dvoršak Ljubljanski maraton doping

Torek, 20. 10. 2015, 18.41

8 let

Ne le najhitrejše, tudi rekreativce lahko pričaka zavoj na dopinško kontrolo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če ste med rekreativci, ki bodo v nedeljo nastopili na 20. Ljubljanskem maratonu, vas lahko, tako kot nekatere najhitrejše tekače, po opravljeni tekaški preizkušnji čaka še dopinška.

Brez dopinških testov ne gre na nobeni večji resni športni prireditvi in tudi 20. Ljubljanski maraton ni nobena izjema. Organizator je po mednarodnih pravilih dolžan izvesti kontrolo dopinga, ta je pogoj, da lahko, če ni nepravilnosti, najhitrejši tekači sploh dobijo izplačane denarne nagrade.

Tudi letos bo za dopinške preizkuse pristojna Nacionalna protidopinška organizacija (SLOADO), ki si skupaj s slovenskimi športnimi zvezami prizadeva ščititi pravice športnikov za udejstvovanje v športu brez dopinga. In tudi letos bodo morali na kontrolo zaviti rekreativci.

Direktor SLOADO Jani Dvoršak je bil ob našem vprašanju o letošnji izvedbi dopinga za rekreativce sicer nekoliko skrivnosten, so pa organizatorji jubilejnega maratona večkrat potrdili, da bodo tudi letos sledili praksi lanskega tekaškega praznika, ko so bili prvič pod "budnim očesom" tudi rekreativci.

Naključno izbrana Lani so testirali najboljše povabljene maratonce na 42 kilometrov, torej zmagovalca in zmagovalko, ter tretjega po žrebu, oba zmagovalca na polmaratonu ter dva naključno izbrana rekreativca.

Od teh so izbrali osmega tekača, ki je v cilj pritekel za povabljenci, pri ženskah pa peto, ki je prišla na cilj za povabljenkami. Kdo bo ob najhitrejših tekačih pod drobnogledom letos, za zdaj še ni znano. Tega vnaprej niti ne smejo povedati, saj naj bi bil nadzor po pravilih nenapovedan.

In kako sta lanska rekreativca sprejela dodatno dolžnost? "Lahko rečem, da se nista prav nič upirala in da ju ni presenetilo. Bila sta zelo pripravljena na sodelovanje in ju to sploh ni motilo," nam je Dvoršak potrdil, da so dopinški test lanskih rekreativcev izvedli brez zapletov.

Ozaveščanje, da ne bi bilo več primerov, kot je bil s Claire Squires Ob tem je pripomnil, da ima preveč rekreativcev premalo znanja o dopingu in da se številni ne zavedajo morebitnih posledic jemanja dopinga, ki lahko pripelje tudi do smrti.

"Vsekakor niso dovolj ozaveščeni. Težava dopinga pri rekreativcih je tudi, da ljudje posegajo po prehranskih dopolnilih ali po čemerkoli, pri tem pa se velikokrat pustijo zavesti. Ozaveščanje na tem področju je naša stalnica, bolj kot bodo ljudje ozaveščeni, manj bodo posegali po neprimernih preparatih. Dejstvo je, da nadzora pri proizvodnji prehranskih dopolnil skoraj ni, zato proizvajalci in prodajalci marsikaj ponudijo," opozarja naš sogovornik, ki pri tem opozarja na nenamerni doping in spomni na primer z Londonskega maratona leta 2012.

Takrat se je 30-letna tekačica Claire Squires, ki je veljala za zdravo dekle, manj kot kilometer pred ciljem zrušila in umrla zaradi zastoja srca. Ta naj bi bil posledica zaužitja prehranskega dopolnila Jack 3D, ki je vseboval dimetilamilamin (DMAA), ta lahko v povezavi z velikim fizičnim naporom povzroči tudi smrt.

Najprej na Dunaj, potem izplačilo denarja

Vzorci, odvzeti na Ljubljanskem maratonu, bodo pregledani na Dunaju. "Postopek v laboratoriju traja približno dva ali tri tedne, nato bodo o rezultatih obvestili nas, mi pa organizatorja maratona," o časovnem okviru, v katerem bo znano, ali je bil med tistimi, ki so morali na test, prekrškar, pove Dvoršak. Ob tem še doda, da se v 19-letni zgodovini Ljubljanskega maratona ni zgodilo, da bi kdo od zmagovalcev padel na dopinškem testu, medtem ko so se onkraj naših meja že zgodile diskvalifikacije.

Glede na to, da se večina afriških tekačev Ljubljanskega maratona udeleži, da bi si z morebitno zmago zagotovila vsaj nekaj finančne varnosti, se ti verjetno ne igrajo s prepovedanimi substancami. Denar bodo namreč, kot smo že zapisali, dobili šele, ko bodo znani rezultati testov.

Ne spreglejte