Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2012,
16.45

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
motorne sani

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2012, 16.45

7 mesecev, 3 tedne

Na dan gora PZS opozarja: motorne sani v gorah škodljive

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Od leta 2003 je 11. december namenjen Mednarodnemu dnevu gora. Ob tej priložnosti Planinska zveza Slovenije (PZS) opozarja na problem motoriziranega prometa, še posebej motornih sani, v gorah.

PZS sporoča, da je bil zakon o vožnji z vozili v naravnem okolju, ki bi motorna vozila v gorah močno omejil, lani s strani Ministrstva za okolje in prostor RS podan v javno razpravo, a stoji že leto in pol. Krovni slovenski Planinski zvezi se zdi pomembno vnovič opomniti na pomembnost takega zakona. Želi si, da bi bil zakon, ki je nadgradnja Uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju in zakonov o gozdovih ter planinskih poteh, čimprej sprejet.

"Z motornimi vozili se planinci v zadnjih letih vedno pogosteje srečujemo na nam neljubih srečanjih na planinskih poteh in brezpotjih, ko so vozniki pogosto neobzirni do ostalih obiskovalcev narave in tudi do narave same. Zaradi zadovoljevanja lastnih potreb po sproščanju adrenalina s svojim početjem ogrožajo in motijo planince, ostale obiskovalce in ljubitelje narave, prav tako pa tudi živali in celotno naravno okolje. Da ne govorimo, kako vse to preplaši živali, sploh sedaj v zimskem času, ko se zaradi visokega snega niti ne morejo primerno umakniti in ko zaradi pomanjkanja hrane varčujejo s porabo svoje energije. Odločno se zavzemamo za čimprejšnji sprejem novega zakona o omejitvi voženj z vozili v naravnem okolju in vzpostavitev učinkovitega nadzora nad izvajanjem določil zakona," je med drugim opozoril predsednik PZS Bojan Rotovnik.

Za Mednarodni dan gora je bil 11. december razglašen že leta 2003. Letošnji je posvečen praznovanju življenja v gorah, kjer živi približno 12 odstotkov svetovnega prebivalstva. Mednarodni dan gora si prizadeva, da bi dosegli večjo vključenost akterjev in institucij civilne družbe v trajnostni razvoj gorskih območij.

Ne spreglejte