SiolNET. Sportal Rekreacija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Maščobe – pomembne za zdravje in razvoj

4

termometer

Pred desetletji so maščobe v prehrani postale glavni krivec za sodobne bolezni, od debelosti, diabetesa, bolezni srca in ožilja.

Takrat so prehranski strokovnjaki svetovali nadomeščanje maščob z ogljikovimi hidrati. Vendar to ni rešilo težav, pravzaprav sta debelost in sladkorna bolezen tipa 2, ki je najbolj razširjena sladkorna bolezen, postali prava epidemija.

Strokovnjaki čedalje bolj opozarjajo, da maščobe, če izbiramo prave, niso več sovražnik številka ena, kar za ogljikove hidrate žal ne moremo trditi. Prav nasprotno, so pomembne za zdravje človeka.

Vključevanje zdravih maščob namreč pomaga ohranjati telesno težo in preprečuje kronične bolezni.

Pomen maščob

Maščobe so nujno potrebna hrana za mnoge funkcije v telesu. Maščobe predstavljajo 60 odstotkov naših možganov. Poleg tega so maščobe potrebne za učenje, spomin, razpoloženje in tudi za razvoj možganov zarodka med nosečnostjo. Maščobe ščitijo živce ter pomagajo srcu vzdrževati normalen ritem bitja, preprečujejo pljučem, da se ne sesedejo, in ščitijo naše notranje organe.

Maščobe upočasnijo prebavo, dajejo telesu potrebno energijo in potešijo našo željo po hrani dlje časa. Kot je že znano, pa maščobe omogočajo absorpcijo vitaminov A, D, E, in K.

Izbirajmo zdrave maščobe

Zdrave maščobe so tako nasičene kot nenasičene maščobe. Bistveno je, da so naravne, nepredelane, živalske maščobe pa morajo poleg tega izvirati iz humane reje in proste paše. Izogibati bi se morali živilom, ki vsebujejo transmaščobe, to so maščobe, ki jih najdemo v krekerjih, čipsih, ocvrti hrani, margarini, industrijsko pridelanih oljih, ter živilom z znižano vsebnostjo maščobe.

Trditve so podkrepljene s primeri iz prakse. Tako imajo na primer ljudstva, ki se prehranjujejo največ z nasičenimi maščobami (60 do 75 %), kot so Masaji, Inuiti, najmanj srčnih obolenj. Nazadnje tudi dojeni otroci z materinim mlekom dobijo okoli 50 % nasičenih maščob, ki so nujno potrebne za njihov razvoj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin