Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2012,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ulična košarka

Četrtek, 13. 9. 2012, 14.46

8 let

Kdo je na svetovnem vrhu? Slovenija!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Da je Slovenija država, od koder prihajajo odlični košarkarji, je že znano. Sedaj se lahko pohvalimo še z odličnimi uličnimi košarkarji, ki zasedajo prva tri mesta na svetovni lestvici.

Ulična košarka resda nima takšne veljave kot dvoranska, a z atraktivnostjo postaja vedno bolj priljubljena med navdušenci oranžnega okroglega usnja. Tudi FIBA vse več pozornosti namenja popularizaciji ulične košarke, ki bo morda v bližnji prihodnosti postala olimpijska disciplina. Tako je krovna organizacija poskrbela, da v letošnji sezoni "uličarji" na turnirjih zbirajo točke za svetovno jakostno lestvico, podobno kot npr. pri tenisu.

S 40.000 točkami prednosti daleč pred zasledovalci

Slovenski državni prvaki v ulični košarki, člani ekipe Iščemo sponzorja (Forma+Ipros), so z letošnjimi uspehi postavili našo malo državico na svetovni zemljevid ulične košarke. Ta je bila na njem sicer že prej, a ljubljansko moštvo je z uvrstitvijo na svetovni turnir v Miami, igranjem na svetovnem prvenstvu v Atenah in z zmagami na mednarodnih in domačih turnirjih, storilo še korak naprej. Simon Finžgar, Rok Vrečič in Adin Kavgič, (trojica zmagovalnega moštva Samsung državnega prvenstva), so trenutno najbolje rangirani ulični košarkarji na svetu. Na sam vrh lestvice so se dokopali z zmagami na regionalnih turnirjih v Novem mestu in Kopru, nastopom na turnirju v Pragi in švicarski Lozani, kjer so si zagotovili pot na madridski masters. Prednost pred zasledovalci pa so povečali minuli konec tedna, ko so v španski prestolnici zasedli drugo mesto in si zagotovili pot čez Lužo.

Omenjena trojica je trenutno v zanesljivem vodstvu, četrto uvrščeni Romun Angel Santana namreč zaostaja za več kot 40.000 točk (vsak od Slovencev ima 365.520 točk). Razveseljivo je tudi dejstvo, da med najboljšo deseterico najdemo še enega Slovenca, in sicer deveto mesto zaseda Peter Bradač, ki je vodilni trojici pomagal do madridskega srebra, poleg tega pa z drugimi ekipami nastopal še na turnirjih v Ljubljani in na Reki.

Po točke še v Miami

Njihova prednost se bo še povečala, saj točke nekaterih regionalnih turnirjev še niso zabeležen. Prav tako pa bo nova priložnost za povečanje točkovne bere med 22. in 23. septembrom, ko bodo državni prvaki veščine prikazali pod floridskimi obroči.

Ne spreglejte