Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

8 let

Kdaj je najboljši čas za vadbo? Odvisno od cilja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če pričakujete stresen dan, telovadite zjutraj, če želite izgubiti nekaj kilogramov, vadite pred kosilom, za izrazitejše mišice si vzemite čas po večerji.

Izjava "neprimeren čas za vadbo", roko na srce, ne drži. Res pa je, da se človeški organizem različno odziva na fizično aktivnost, predvsem je odvisno od tega, v katerem delu dnevu jo izvajamo.

Izognite se stresu! Vadite pred sestankom. Približno pol ure treninga umirjene intenzitete lahko zmanjša odziv organizma na izrazito stresne situacije, kot jih recimo prinaša pomemben sestanek. Po prepričanju profesorja J. Carsona Smitha z Univerze Maryland s tem zvišujmo raven tako imenovanega hormona sreče, kot je dopamin.

Imate težave z nespečnostjo? Telovadite zvečer. Rezultati študije, ki so jo opravili na Univerzi Kentucky, so ovrgli zakoreninjeno tezo, da večerni trening občutno razdraži naš organizem in nam ne pusti spati. Nasprotno, pol ure joge ali pilatesa bo telo pripravilo na spanec in izboljšalo njegovo kakovost.

Želite shujšati? Vadite pred zajtrkom. Ena od številnih študij, ki je raziskovala odnos med vadbo v različnih delih dneva in njenimi učinki, je pokazala, da je pred zajtrkom poraba kalorij in maščob največja, zato je jutranja vadba učinkovitejša kot večerna. Ljudje, ki trenirajo pred zajtrkom, porabijo kar 20 odstotkov maščob več kot tisti, ki se vadbi posvečajo v drugih delih dneva.

Za izrazitejše mišice in zaradi izogibanja alergijam, trenirajte zvečer Zaradi zviševanja telesne temperature med dnevom je največja preskrba s kisikom v večernih urah, zato je vpliv na mišice takrat največji, treningi pa se zdijo lažji. Če trenirate na prostem in ste bolj dovzetni za različne alergije, potem je optimalni čas za trening okrog 21. ure, saj je koncentracija peloda v zraku takrat najnižja.

Se želite izogniti poškodbam? Vadite pozno popoldne. Za osebe, ki so bolj nagnjene k natezanju mišic, zvinom in vnetju mišic, je optimalni čas za trening nekje od 16. do 20. ure. Zakaj ne zjutraj? Zjutraj je telesna temperatura nižja, telo pa bolj zategnjeno in zato podvrženo poškodbam, medtem ko je po mnenju strokovnjakov v najboljši formi v poznih popoldanskih urah.

Ne spreglejte