Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2011,
21.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 5. 2011, 21.43

8 let

Kaj je dobro vedeti, preden začnem teči?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav je tek sila preprost šport, pa je treba upoštevati nekaj napotkov, preden prvič obujete športne copate. Hitro se lahko zgodi, da tek namesto užitka postane nočna mora …

Preden se prvič zapodite skozi vrata, se vprašajte ali ste primerno obuti. Za tek ne potrebujete dosti opreme, a primerni športni copati so obvezni. S tem boste naredili največ za svoja kolena, kolke in hrbet.

Najdražje ne pomeni tudi najboljše, še posebej to velja pri športnih copatih. Slednji morajo ustrezati vašemu stopalu, pomembno pa je tudi, kako pri stiku s podlago zvračate stopalo. Če ga zvračate navznoter, pravimo, da ste pronator, če pa ga zvračate navzven, pravimo, da ste supinator. Proizvajalci športnih copat imajo rešitve za oba "problema", prav tako pa športni copati razlikujejo še po širini, blaženju, namembnosti … Zato je najbolje, da se pred nakupom posvetujete s kompetentnim prodajalcem, ki vam bo zagotovo z veseljem svetoval. V nekaterih športnih trgovinah imajo celo tekaško preprogo, na kateri posnamejo vaš način teka, na podlagi katerega vam svetujejo nakup športnih copat.

Sem res zdrav?

Zdravje je predpogoj za tekaško udejstvovanje. Preden se resno lotite teka, obiščite zdravnika, ki vam bo dal zeleno luč. Previdnost ni nikoli odveč. Še posebno pozornost naj temu namenijo ljudje s prekomerno težo, visokim krvnim tlakom ali holesterolom, boleznimi srca in ožilja … Ko imate na nogah primerne športne copate in ''dovoljenje'' zdravnika, pa se lahko dejansko začnete s tekom.

Če ste čisti začetnik in še nikoli niste tekli, vam predlagamo, da na začetku tek kombinirate s hojo. Ko boste dobili občutek, da lahko hojo opustite, pa boste postali pravi tekač. A ne prehitevajte. Vmesno obdobje lahko traja tudi nekaj mesecev. Za začetek tecite dva do trikrat tedensko, da se vam tek ne bo zameril. Še vedno ga lahko kombinirate z drugimi športi.

Tecite po mehki podlagi

Če imate v bližini doma ravne gozdne poti, parke, travnike ali polja, je to za vas idealno okolje za tek. Podlaga je mehka in bolj prijazna vašim mišicam in sklepom. Predvsem se izogibajte betona in asfalta, saj se bodo sile na vaše sklepe močno povečale, kar lahko pripelje do poškodb. Tudi mišice bodo po teku na trših podlagah bolj utrujene in zato bolj boleče. Na začetku se tudi izogibajte strmejših klancev in spustov oziroma te prehodite.

In ne nazadnje, poiščite si družbo. Začetniški tek naj bo le tako hiter, da se lahko med tekom v miru pogovarjate. Teči v družbi je lažje in bolj zabavno. Tudi vrhunski tekači ne trenirajo sami, temveč imajo ob sebi ves čas trening partnerje.

V začetni fazi se ne obremenjujte z uro in tempom. To pride na vrsto kasneje …

Ne spreglejte