Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 2. 2012,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nordijska hoja

Sobota, 18. 2. 2012, 8.17

8 let

Izberite prave palice za nordijsko hojo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nordijska hoja je danes ena najbolj priljubljenih in najbolj zdravih oblik rekreacije. Zanjo ne potrebujemo veliko opreme, vseeno pa jo moramo znati izbrati.

Glavni del opreme pri nordijski hoji so palice, pri katerih je zelo pomembna dolžina, saj omogočajo pravilno aktivacijo mišic rok in trupa. Če se držimo teorije in nasveta strokovnjakov, je priporočljiva dolžina palic 0,72 x telesna višina.

V praksi lahko dolžino izberemo tako, da smo v čevljih in se držimo vzravnano. Roke imamo sproščene in prislonjene ob bok tako, da so komolčni sklepi v kotu 90 stopinj. Palice primemo centimeter do dva pod vrhom ročaja tako, da je roka na sredini, palice pa pravokotne na podlago.

Ročaj palice mora biti ergonomsko oblikovan, saj lahko pri daljši aktivnosti dobimo poškodbe in žulje na dlaneh. Vrh ročaja mora biti rahlo zaobljen, tako da dlan za boki nemoteno zaključi odriv. Pomembno je, da je ročaj iz čim prijetnejšega materiala, najprimernejša pa je pluta, ki je nežna do kože in ima dober oprijem tudi takrat, ko je ročaj že vlažen zaradi potnih rok. Guma je manj prijetna, ker nas hitreje ožuli, ob potenju pa ročaj preveč drsi iz rok.

Zanka (pašček), v katero se vpne dlan, mora biti pravilno nastavljena tako, da palice pri hoji ne polzijo iz rok, kar je pomembno predvsem pri odrivu, kjer palico tudi spustimo in nato vrnemo v prvotni položaj. Paščki so različnih velikosti ( velika, srednja in majhna) in se morajo dlani čim bolj prilagajati. Palice morajo telesu zagotavljati ustrezno oporo in prenos, izbiramo pa lahko med teleskopskimi palicami in palicami iz enega kosa. Teleskopske so nastavljive po dolžini, zato jih lahko uporablja več ljudi, njihova prednost je tudi ta, da so bolj praktične pri vzponih, saj jih lahko zložimo in pospravimo v nahrbtnik. Za palice iz enega kosa se odločajo predvsem tisti rekreativci, ki želijo imeti izdelane po meri. Njihova prednost je, da nimajo navojev, s čimer se zmanjša možnost poškodbe palice. Na koncu palic so trpežne kovinske konice, ki omogočajo, da se odrinemo od podlage brez zdrsa, kar zagotavlja večjo učinkovitost pri odrivu.

Palice so običajno izdelane iz aluminija ali karbona, ki je veliko lažji, zato je tudi cena sorazmerna z njegovim deležem. Več, kot ga je, višja je cena, vendar pa gre za enkraten strošek, zato se na račun kakovosti in udobja najbrž ne splača skopariti z nekaj deset evri (cene najboljših modelov se gibljejo okoli 100 evrov), če se nameravamo s to vrsto rekreacije redno ukvarjati. Zdravje je le veliko dragocenejše.

Ne spreglejte