Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 4. 2014,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nordijska hoja

Ponedeljek, 28. 4. 2014, 10.52

8 let

Naučite se nordijske hoje, ki je kot igra človek ne jezi se – primerna je za vse (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nordijska hoja je ena najbolj učinkovitih zvrsti rekreacije, pri kateri aktiviramo kar do 95 odstotkov mišic, za njeno izvedbo pa potrebujete le ustrezne palice. Boste poskusili?

Nordijska hoja je vse bolj priljubljena in razširjena vrsta rekreacije, s katero se, v nasprotju z mnenji nekaterih, ne ukvarjajo le starejši, ampak ljudje vseh starosti, tudi tisti, ki se spopadajo s čezmerno telesno težo, ki jih pestijo bolečine v križu, ramenskem obroču in kolenih. "Z nordijsko hojo razbremenimo sklepe, povečamo srčni utrip, odlično vpliva na srčno-žilni sistem in zmanjšuje raven holesterola ter tudi za 30 odstotkov ali več poveča stopnjo energije … Skratka, nordijska hoja prinaša cel kup pozitivnih lastnosti. Od pohodništva se razlikuje predvsem po tem, da se pri nordijski hoji s palicami aktivno odrivamo in se nanje ne opiramo, kot to počnemo pri pohodništvu, kar pomeni, da s palicami aktiviramo tudi zgornji del telesa," poudarja učitelj nordijske hoje in soustanovitelj podjetja Gibit Bojan Kristan.

Športna obutev in garderoba po sistemu čebule

Za nordijsko hojo vam ne bo treba pregloboko seči v denarnico, saj razen posebnih palic za nordijsko hojo drugega ne boste potrebovali oziroma boste obutev in oblačila lahko reciklirali že iz preostalih športnih dejavnosti. Uporabite lahko kar tekaške športne copate, za hojo po gozdu pa obujte bolj robustne superge ali lahke pohodniške čevlje z mehkim podplatom, medtem ko gojzarji za visokogorje ne pridejo v poštev. Oblecite se športno, po sistemu čebule, kar pomeni, da si oblecite več tanjših slojev, ki jih po potrebi slačite.

Vsa skrivnost je v palicah

Ko boste izbirali palice za nordijsko hojo, bodite pozorni na več dejavnikov. Pašček na ročaju naj bo nastavljiv, da lahko čim bolje podpira roko in preprečuje palici, da bi vam med hojo polzela iz rok. To je pomembno predvsem pri odrivu, saj boste med nordijsko hojo z roko prehajali v zaročenje, kjer boste palico izpustili in jo nato polkrožno vrnili v prvotni položaj.

Ročaj naj bo po možnosti iz plutovine, saj je poleti pri potenju tako manj možnosti za nastanek žuljev, pozimi pa ohranja toploto, medtem ko ročaji iz umetne mase radi polzijo iz rok, pozimi pa so tudi neprijetno hladni. Palice za nordijsko hojo imajo na koncu železne konice, ki omogočajo, da palico zapičite in se odrinete od podlage brez zdrsa, kar omogoča večjo učinkovitost ob odrivu.

Palice za nordijsko hojo so lahko teleskopske, kar pomeni, da so nastavljive po višini, še bolj priporočljivo pa je, da so fiksne, in sicer zaradi samih prenosov tresljajev.

Višino palic določimo tako, da je komolec ob prijemu ročaja upognjen v kotu 90 stopinj, če pa jih kupujete na daljavo, si pomagajte z matematično formulo 0,72, pomnoženo s telesno višino oziroma izračunajte, koliko znaša 70 odstotkov vaše telesne višine.

Trener Bojan Kristan nordijsko hojo priporoča vsem, ne glede na starost. "Ortopedi jo priporočajo ljudem, ki imajo bolečine v križu, ramenskem obroču in kolenih, primerna pa je tudi za ljudi, ki imajo težave s čezmerno telesno težo, saj pri njej porabimo več energije kot pri običajni hoji. Nordijsko hojo lahko izvajamo vse leto, v vseh letnih časih. Ker jo izvajamo v naravi, blagodejno vpliva na zmanjševanje stresa. Skratka, gre za univerzalno rekreativno dejavnost," poudarja Kristan.

Ne spreglejte