Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2013,
10.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rekreacija šport adrenalin puščava

Petek, 5. 4. 2013, 10.30

8 let

Deskanje po pesku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenci veljamo za smučarski narod, pa tudi v deskanju na snegu smo letos nizali lepe uspehe.

A kaj, ko gre pri smučanju in deskanju na snegu za sezonske športe, ki se kljub letošnji dolgi zimi slej ko prej za nekaj časa poslovijo od nas.

Za vse tiste deskarje na snegu, ki že zdaj z nestrpnostjo čakajo naslednjo zimsko sezono, pa na srečo obstaja tudi zanimiva poletna alternativa – deskanje po pesku.

Za deskanje po pesku se ni treba odpraviti na drugi konec sveta v kakšno puščavo, kjer so pogoji sicer najbolj idealni. Mnoge obljudene turistične destinacije se ponašajo s peščenimi plažami, na katerih je marsikje mogoče najti peščene vzpetine, ki nudijo zanimivo alternativo poletnim vodnim športom.

Ideja o deskanju po pesku, ki je postala predvsem poletna zabavna športna rekreacija, se je porodila na tistih koncih sveta, ki so bogata s peščenimi sipinami. To so peščene pokrajine v Južni Ameriki, severnih predelih Afrike, v Avstraliji in na Arabskem polotoku. Deskati po pesku pa je mogoče tudi v nekaterih predelih severne Evrope, ki so bogate s peščenimi plažami.

Oprema in tehnika "peščenega" deskanja

Če imate ravno novo desko za sneg, je nikar ne preizkušajte na peščenih sipinah. Pesek deluje kot brusni papir in bo vašo novo desko samo poškodoval. Za začetek bo dovolj kakšna stara in odslužena deska. Izkušeni deskarji po pesku začetnikom priporočajo trše obuvalo, dokler ne bodo na deski dovolj stabilni, pozneje jih lahko zamenjajo za mehkejše obuvalo, ki omogoča večjo fleksibilnost. Nikar ne pozabimo na zaščitna očala, ki ščitijo oči pred drobci peska in mivke, ter zaščitno čelado, ki bo omilila posledice morebitnih padcev in ščitila pred soncem. Sicer pa nekateri organizatorji deskanja po pesku opremo tudi izposojajo.

Tehnika deskanja po pesku je podobna tehniki deskanja na snegu. Pri obeh zvrsteh je pomembno, da imamo dobro razvit čut za ravnotežje.

Rekreacija, ki je v trendu

Deskanje po pesku spada med trendovske športne zvrsti, ki se je lotevajo predvsem mladi v iskanju adrenalina. Kljub odlični zabavi, ki jo ta šport nudi, pa se morajo deskarji po pesku poleg snega še nečemu odpovedati. Peščena pobočja so krajša, ne nudijo takih strmin, kot jih poznamo pri deskanju po snegu, in ne razpolagajo z žičniško infrastrukturo, zaradi česar mora vsak rekreativec vzpon na vrh hriba z vso opremo opraviti sam.

Poškodbe

Tako kot na snegu je tudi nekaj tveganj za poškodbe pri padcih na pesku. Najbolj tvegajo deskarji, ki poskušajo razviti največje hitrosti.

Tekmovanje v deskanju na pesku

Deskanje po pesku je priznan celo kot tekmovalni šport. Najboljši pogoji za deskanje po pesku so sicer v puščavah sosednjih celin, pa vendar se svetovno prvenstvo v deskanju na snegu odvija precej bližje nam, v Nemčiji.

Ne spreglejte