Atkinsova dieta

Od vseh znanih diet naj bi prav Atkinsova dieta povzročila največjo izgubo kilogramov po prvih nekaj tednih. Poznate Atkinsovo dieto?
Atkinsova dieta

Dr. Robert Atkins je leta 1972 izdal knjigo Atkinsova dieta brez ogljikovih hidratov. Prvotna dieta je bila glede na izbiro živil zelo stroga, zato je bila pozneje dopolnjena s sadjem in zelenjavo. Atkinsova dieta v prvih nekaj tednih (v t. i. indukcijski oziroma začetni ali prvi fazi) priporoča zelo omejen vnos ogljikovih hidratov, zatem (v naslednji fazi) pa postopno večanje njihovega vnosa. V tretji ali vzdrževalni fazi pa je dovoljeno uživanje ogljikovih hidratov v majhnih količinah, s čimer nadzorujemo sproščanje inzulina v krvi. Ko zaužiti hrani ne uspe zagotoviti minimalne količine ogljikovih hidratov, začne telo razgrajevati beljakovine in maščobe v mišicah, da bi pridobilo glukozo, ki jo potrebuje za energijo.

Atkinsova dieta je, kot smo že pisali, neke vrste klasična ketonska dieta. Bolj podrobno o fazah Atkinsove diete si lahko preberete tukaj.

Dolgoročna študija je pokazala, da Atkinsova dieta povzroči največjo izgubo teže na začetku diete, toda po enem letu se njeni rezultati ne razlikujejo bistveno od drugih diet.

Negativni odzivi Nekateri nutricionisti so Atkinsovo dieto, ki 50 odstotkov energije črpa iz maščob, ocenili za zelo enostransko in zdravju škodljivo. Tveganje za putiko, arteriosklerozo ter obolenja srca in ožilja se poveča. Balastne snovi in sadje so premalo zastopani.

Primer jedilnika:

ZAJTRK: ameriška omleta, 1 dl paradižnikovega ali multivitaminskega soka, keksi iz otrobov (skupno 2 g OH), kava ali čaj brez kofeina. KOSILO: solata iz šunke, sira ali piščančjega mesa z jajcem – brez OH oz. brez preliva z oljem in kisom, ohlajen zeliščni čaj. VEČERJA: solata z morskimi sadeži, poširani losos, 2/3 skledice zelenjave s seznama dovoljenih jedi, 1 skledica jagod s smetano.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano