SiolNET. Sportal Rekreacija
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Osem stvari o supanju, ki te bodo navdušile

Oglasno sporočilo

Supanje oziroma sup (Stand Up Paddleboarding) je najbolj vroč vodni šport, ki je kot nevihta zajel ves svet. Navdušil je vse ljubitelje poletja in jim predstavil še eno alternativo za kratkočasenje na morju, rekah ali jezerih.

Deska za supanje je pravzaprav odličen pripomoček za vse tiste, ki ste manj osredotočeni na akcijo in adrenalinske športne napore ter svoje poletne dni raje preživljate v sproščenem okolju in v prijetni družbi. Če pred začetkom poletne sezone razmišljate o nakupu supa, vas bodo spodaj omenjene prednosti napotile v trgovino že danes, saj gre za aktivnost, ki je primerna za vso družino, tudi za vaše hišne ljubljenčke, razigrana športna druženja ali pa samostojno sproščujočo vožnjo po bližnji reki.

Kdo pravi, da za supanje potrebujete morje? Kdo pravi, da za supanje potrebujete morje?

1. Supanje je pravzaprav starodavno

Čeprav je sup obnorel svet šele v zadnjem desetletju, njegov obstoj sega daleč v zgodovino človeštva. Uporabljali so ga v starem Egiptu za vožnjo po reki Nil, v Peruju so že pred 3.000 leti izdelovali supe iz trsja in jih uporabljali za ribolov, razširjen pa je bil tudi ob afriški obali.

Supanje, kot ga poznamo danes, se je razvilo v štiridesetih letih prejšnjega stoletja na Havajih, kjer je deskar Duke Kahanamoku začetnike deskanja poučeval s pomočjo uporabe vesla. Da bi lažje spremljal svoje učence, je pogosto stal in uporabljal veslo za krmarjenje med njimi.

Začetki supanja, kot ga poznamo danes, segajo na Havaje v leto 1940. Začetki supanja, kot ga poznamo danes, segajo na Havaje v leto 1940.

2. Supanje na 101 način

Predvidevajo, da je supanje tako zelo priljubljeno prav zaradi raznovrstnosti tovrstnega športa. Na supu lahko deskamo na velikih valovih ali pa sproščujoče krmarimo po mirnih vodah. Je tudi odličen način za raziskovanje novih krajev, zato veliko sodobnih turističnih agencij ponuja raziskovanje okolice na ta način. Za tiste najbolj fleksibilne je sup odlična zamenjava blazine za jogo, saj lahko vse pogosteje vidimo izvajanje joge na vodi.

3.  Primerno za vse generacije

Supanje ne zahteva izjemne telesne pripravljenosti ali vitalnosti, začne lahko prav vsak in na ta način izboljša svojo telesno pripravljenost. Starostne omejitve ni, saj je supanje izvrstna vadba za starejše in za ohranjanje njihovega dobrega počutja. Na desko lahko postavite tudi najmlajše in jih tako seznanite z vodo, kar preprečuje morebiten razvoj nelagodja oziroma strahu pred vodo.

Supanje je izjemno priljubljen šport za starejše. Supanje je izjemno priljubljen šport za starejše.

4. Vadba za celo telo

Supanje je vadba za celo telo. Čeprav na prvi pogled deluje precej umirjeno, pri tovrstni aktivnosti sodelujejo vse mišice telesa. Noge podpirajo vso težo telesa – roke, hrbet in ramena se uporabljajo pri veslanju, hrbtne in trebušne mišice pa ohranjajo vaše ravnotežje.

Ker gre za zelo sproščeno vadbo, obstaja zelo majhna verjetnost, da bi se pri vadbi poškodovali. Ravno nasprotno, sup je odlična rehabilitacija za vse tiste, ki okrevajo zaradi različnih poškodb in želijo ponovno utrditi telo. Obenem vadba na deski za supanje izboljša splošno vzdržljivost in kondicijo ter velja za eno najbolj trendovskih kardiovadb.

5. Vpliva na izboljšanje ravnotežja in drže

Na deski boste izpopolnili ravnotežje kot nikjer drugje. Za pokončno držo sta potrebni trdnost in stabilnost telesa, vaš glavni cilj pa je ostati na deski (torej se ne prevrniti), zato boste ob vsakem supanju začutili večjo harmonijo gibanja. Obenem boste popravili telesno držo, kar boste lahko opazili tudi v sedečem položaju.

6. Izboljša vaše srčno-žilno zdravje

Sup izboljšuje zdravje srca in ožilja – stoječe deskanje je podobno teku, aerobiki in različnim drugim kardiovadbam, ki ohranjajo vaše srce v dobrem stanju ter zmanjšujejo tveganje za srčni napad in srčno kap.

Pomaga vam tudi pri izgubi odvečnih kilogramov, saj lahko v eni uri intenzivnega veslanja porabite 735 kalorij. V eni uri umirjenega veslanja pa lahko porabite do 430 kalorij, kar je dvakrat več od kalorij, ki bi jih porabili pri intenzivnem sprehodu.

Hervis supanje

7. Meditacija v naravi

Največja korist supanja je njegova meditativna moč. Osredotočenost na ohranjanje ravnotežja in veslanje nas ohranjata v trenutku ter nam preprečita, da bi naše misli odplavale drugam. Supanje nas uči, kako ostati prisotni. Pozorni postanemo na svoj dih, držo, ravnotežje ter usklajenost mišic in gibanja. Čudovita narava, ki nas obkroža, nam dovoli popolno sprostitev in prežene marsikatero negativno misel. Dovoli nam, da se vrnemo k svojemu bistvu in poslušamo zvoke narave. Številni ljudje želijo meditirati, vendar jim je sedenje pri miru mučno. Za nekatere je supanje po mirnih vodah primernejše kot pa sedenje v tišini v zaprtem prostoru.

8. Naveličani zgolj supanja? Preizkusite kombinacijo aktivnosti.

Če vas meditacija ne zanima in vas mirno veslanje na vodi po svoje dolgočasi, raje preizkusite kombinacijo aktivnosti, ki jih lahko izvajate na supu, na primer ribarjenje, potapljanje, izlet po zalivu ali pa celo dirko na supih s prijatelji. Vključite lahko celo svoje hišne ljubljenčke in jih peljete na malo drugačen sprehod.

Če vas mirno supanje dolgočasi, organizirajte zabavno dirko s prijatelji. Če vas mirno supanje dolgočasi, organizirajte zabavno dirko s prijatelji.

Supanje ima torej ogromno prednosti in zabavnih koristi. Dovolite si preizkusiti nekaj novega in izberite šport zunaj cone udobja, ki je obenem izredno varen in koristen za vaše zdravje.

Sup si lahko izposodite, če ste velik navdušenec, pa predlagamo, da si omislite lastno igračko. Veliko izbiro supov imajo Hervisova prodajna mesta, kjer lahko najdete več kot 30 modelov napihljivih supov priznanih blagovnih znamk Aquatone, Aztron in Aquamarina.

Naročnik oglasne vsebine je Hervis.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin