Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 11. 2023,
19.30

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

Natisni članek

NK Aluminij NK Olimpija NK Olimpija NK Radomlje NK Rogaška NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Koper NK Domžale NK Celje NK Bravo Prva liga Telemach 1. SNL

Nedelja, 12. 11. 2023, 19.30

5 mesecev, 2 tedna

1. SNL, 16. KROG

Celjanom štajerski derbi, kapetan Olimpije v sodniškem dodatku priigral zmago in odžejal navijače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24
NK Maribor : NK Celje | Celjani so iz Ljudskega vrta odpeljali zmago z 1:0.  | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

Celjani so iz Ljudskega vrta odpeljali zmago z 1:0.

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Nogometaši Celja so na derbiju 16. kroga v Ljudskem vrtu z 1:0 premagali Maribor, pri katerem se je poškodoval kapetan Blaž Vrhovec. Edini zadetek je po napaki domačih dosegel Mark Zabukovnik. Celjani imajo na prvem mestu pet točk prednosti pred drugo Olimpijo, ki si je nedeljsko zmago nad Muro zagotovila v sodnikovem dodatku, ko je zadel povratnik po poškodbi Timi Max Elšnik. Kapetan je s tem navijaški skupini Green Dragons, ki je s pirotehničnim šovom obeležila 35 let obstoja, zagotovil nagrado v obliki piva. Rogaška je v soboto s 3:1 ugnala Radomlje, Domžale so z 1:0 končale niz neporaženosti Kopra, Aluminij in Bravo pa sta se razšla z remijem (1:1).

Green Dragons baklada 2023
Sportal Green Dragons napovedujejo spektakel, kakršnega Slovenija še ni videla
NK Olimpija : Klaksvik Mustafa Nukić
Sportal Olimpija po zgodovinskem uspehu ni več črna ovca Evrope

1. SNL, 16. krog:

Petek, 10. november:

Sobota, 11. november:

Nedelja, 12. november:

Vrhunec 16. kroga slovenskega prvenstva, zadnjega pred reprezentančnim premorom, med Mariborom in Celjem, edinima kluboma, ki od državne samostojnosti vseskozi igrata le v 1. SNL, se je v Ljudskem vrtu odvil pred dobrih 6.500 gledalcev. To je bil že njun 113. spopad, Celjani so vknjižili 26. zmago.

Gledalci so prvih 20 minut spremljali precej izenačen štajerski derbi, a nobena ekipa si ni priigrala resnejše priložnosti za gol. Je pa v 25. minuti lepo priložnost imel Jan Repas, ki je lepo preigral obrambo, streljal z bližine po desni strani, a meril mimo vrat Matka Obradovića. Tik zatem so priložnost imeli še Celjani, po globinski podaji je s strelom z desne strani poskušal Edmilson, a brez prave nevarnosti za Ažbeta Juga. Sledilo je izenačeno nadaljevanje polčasa, ki za gledalce ni bilo pretirano privlačno, saj so ritem igre rušile številne prekinitve ob manjših prekrških na obeh straneh. Prvi polčas se je tako končal z začetnih 0:0.

Celjani imajo na vrhu pet točk prednosti pred Olimpijo. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Celjani imajo na vrhu pet točk prednosti pred Olimpijo. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Drugi del se je za gostitelje začel slabo, ob skoku za žogo je Blaž Vrhovec nerodno padel in se poškodoval. 31-letnik ni mogel nadaljevati, tako da je v igro vstopil Josip Iličić in prevzel kapetanski trak. Celjani so vse bolj prevzemali pobudo, priložnost sta imela še Edmilson in Jegor Prutsev, a brez gola. V 70. minuti pa je sledila slaba podaja Maxa Watsona proti Lorberju, žogo je prestregel Mark Zabukovnik, stekel v kazenski prostor in z bližine premagal Juga.

Takoj po vodstvu Celjanov je poskušal Maribor, a se mreža gostov ni zatresla. Gostitelji neuspešno iskali izenačujoči zadetek, ob koncu jih je pred celjskim zvišanjem prednosti po poskusu Gregorja Bajdeta rešil okvir vrat. 

Damir Krznar je ob vrnitvi v Ljudski vrt odpeljal zmago. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Damir Krznar je ob vrnitvi v Ljudski vrt odpeljal zmago. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

"Prvi polčas smo odigrali zelo slabo. To je bil eden naših najslabših prvih polčasov. Nismo razvili svoje igre, prehitro smo izgubljali žoge, Mariboru puščali preveč prostora. V drugem polčasu smo stopili na žogo, postali bolj kombinatorni, zadetek dosegli po nasvetu trenerja pred tekmo. Vsako priložnost sem poskušal izkoristiti, ena je bila dovolj. Sproščeno gremo lahko na premor," je po zmagi v izjavi za Šport TV dejal edini strelec Zabukovnik. Na drugi strani je trener Mariborčanov Ante Šimundža dejal, da ni zadovoljen z odzivom tistih, ki so v igro vstopili s klopi.

Glavni trener Celjanov Damir Krznar je tako ob vrnitvi v Ljudski vrt odpeljal zmago, gostje so vknjižili 11. zmago sezone in so s 35 točkami zanesljivo prvi. Maribor je četrti, za vodilnimi zaostaja 12 točk.

Vijole NK Maribor
Sportal Kazen za Maribor in Muro

Olimpija je z golom Timija Maxa Elšnika premagala Muro. | Foto: www.alesfevzer.com Olimpija je z golom Timija Maxa Elšnika premagala Muro. Foto: www.alesfevzer.com

Kapetan se je vrnil z zmagovitim golom

Uvodni polčas na obračunu, na katerem so člani navijaške skupine s pirotehničnim šovom obeležili 35-letnico obstoja, se je končal z začetnih 0:0. Obe moštvi sta si priigrali več lepih priložnosti, a sta tako Pintol kot Klemen Mihelak ostala nepremagana. Eno lepših priložnosti Mure, ki je pogrešala kaznovanega Žana Trontlja, je imel v 25. minuti Roko Jurišić, njegov strel je šel v okvir gola. 

V 53. minuti so Muraši zatresli mrežo, a je stranski sodnik pokazal prepovedan položaj, tako da zadetek ni bil priznan. Štiri minute zatem se je domači trener Zoran Zeljković odločil za trojno menjavo. V igro so prišli povratnik po poškodbi Timi Max Elšnik, kar je dobra novica za slovensko reprezentanco, ki jo v prihodnjem dobrem tednu čakata dve pomembni kvalifikacijski tekmi za EP, Mustafa Nukić in David Sualehe.

Pirotehnični vložek Green Dragonsov. | Foto: www.alesfevzer.com Pirotehnični vložek Green Dragonsov. Foto: www.alesfevzer.com

Nukić je v 61. minuti premagal Mihelaka, a je bil tudi on v prepovedanem položaju. V 65. minuti se je stresel okvir Olimpijinega gola, Angležu Benu Cottrellu in črno-beli četi je vodstvo in evrogol preprečila prečka. Ko je že kazalo, da si bosta ekipi razdelili točke, pa je v sodnikovem dodatku po strelu z glavo z bližine zadel Elšnik in navijaški skupini Green Dragons priskrbel pivsko nagrado. Vodstvo Olimpije je namreč pred tekmo obljubilo, da bo ob vsakem doseženem golu zmajev navijaški skupini podarilo sto litrov piva.

Tik po vodstvu je Mihelak moral še enkrat po žogo v svoj gol, a se je na koncu izkazalo, da je bil Rui Pedro v prepovedanem položaju. Mura je bila v zadnjih sekundah po poskusu Dardana Shabanhaxhaja povsem blizu izenačenja, a so domači na golovi črti uspeli preprečiti izenačujoči gol.

Olimpija je z deveto zmago sezone na drugem mestu prehitela Koper in za vodilnim Celjem zaostaja pet točk. Pred Koprčani ima točko prednosti. Mura, odkar se je leta 2018 vrnila med elito, v Stožicah še čaka na zmago nad Olimpijo (šest porazov in pet remijev), je šesta.

Green Dragons, ki obeležujejo 35 let obstoja, so si v 35. minuti dali duška s pirotehničnim šovom:

Tudi Black Gringos so v Stožicah poskrbeli za pirotehnični vložek:

Pri Olimpiji so na družbenem omrežju X zapisali, da bodo za vsak dosežen gol zmajev nagrajeni tudi člani Green Dragonsov:

Domžalčani končali niz neporaženosti Kopra

Koprčani so po 11 tekmah doživeli poraz. Na Bonifiki jih je v soboto ugnala četa Dušana Kosića, ki je posest žoge prepustila Primorcem, sama pa bila precej konkretnejša. S tem je prišla do pomembne zmage, ki jo je potisnila na osmo mesto ter končala niz treh porazov. Edini zadetek na srečanju je padel v 74. minuti, ko je po lepi podaji Mirka Mutavčića z desne strani z glavo zadel Mario Krstovski. Domači vratar je nato moral posredovati še po prostem strelu Daniela Offenbacherja, tudi sicer so imeli Domžalčani precej več strelov proti vratom (20-8), medtem ko Kopru tudi v končnici ni uspelo posebej ogroziti Gašperja Tratnika.

Dušan Kosić je z zmago prekinil niz treh zaporednih porazov Domžal. | Foto: www.alesfevzer.com Dušan Kosić je z zmago prekinil niz treh zaporednih porazov Domžal. Foto: www.alesfevzer.com

Rogaška do visoke zmage v Domžalah

Radomljani so v boj z zadnjeuvrščeno Rogaško vstopili z lepo popotnico, saj so bili neporaženi pet tekem, na dveh od zadnjih treh pa so zmagali. Toda izbranci Oskarja Drobneta se niso ozirali na to. Čeprav so med drugimi pogrešali kaznovanega Thalissona, so znali unovčiti svoje priložnosti ter so tako prekinili niz petih porazov. S skupno tretjo zmago so se vsaj začasno točkovno izenačili s predzadnjimi Domžalami. Radomlje ostajajo sedme.

Rogaška je prišla do zmage s 3:1. | Foto: Jan Gregorc/www.alesfevzer.com Rogaška je prišla do zmage s 3:1. Foto: Jan Gregorc/www.alesfevzer.com

Po precej nezanimivem prvem polčasu je v 45. minuti Slatinčanom uspelo izpeljati protinapad, ki ga je s strelom z roba kazenskega prostora uspešno dokončal Nejc Gradišar ter vpisal svoj tretji gol sezone. V 64. minuti so Slatinčani podvojili prednost, po novem protinapadu je z 12 metrov žogo pod prečko poslal Oliver Kregar. Štiri minute pozneje so gosti vodili že s 3:0, potem ko je z roba kazenskega prostora z močnim strelom zadel Rok Pirtovšek. So pa domači zmanjšali zaostanek v 87. minuti, ko je avtogol z glavo dosegel Rene Rantuša Lampreht, v sodniškem dodatku pa so bili blizu še enemu zadetku, a je najprej Vodišek ubranil strel, nato pa je Krolo zgrešil iz bližine.

Safet Hadžić
Sportal Poteza, ki je v Sloveniji dvignila veliko prahu

Aluminij je v petek remiziral z Bravom. | Foto: www.alesfevzer.com Aluminij je v petek remiziral z Bravom. Foto: www.alesfevzer.com

Delitev točk Aluminija in Brava

Prvoligaško dogajanje se je začelo v petek na Štajerskem, kjer sta se pomerila Aluminij in Bravo. Šiškarji so na Štajersko prišli brez kaznovanega Bena Selana, že v peti minuti tekme pa prišli do vodstva. Zadel je Srb Nemanja Jakšić, najbolj izkušeni člen obrambe Brava, ki Aluminij tudi najbolje pozna, saj je v njegovem dresu odigral 154 tekem. Tokrat navijačem v Kidričevem ni prinesel veselja. A še pred koncem prvega polčasa so gostje ostali z igralcem manj, drugi rumeni karton je v 36. minuti prejel Matic Ivanšek in moral zapustiti zelenico. Domači so do izenačenja prišli v 88. minuti prek Tina Matića in se veselili točke.

zbor nogometna reprezentanca Žan Karničnik
Sportal Strokovna komisija NZS in javnost okronali Karničnika

1. SNL, 16. krog:

Petek, 10. november:

Sobota, 11. november:

Nedelja, 12. november:

Lestvica:

Najboljši strelci:

– Rui Pedro (Olimpija)
– Aljoša Matko (Celje), Dardan Shabanhaxhaj (Mura)
– Matej Poplatnik (Bravo), Madžid Šošić (Radomlje)
4 – Marko Božić (Maribor), Edmilson (Celje), Arnel Jakupović (Maribor), Timothe Nkada (Koper)
3 – Maks Barišić (Koper), Saar Fadida (Olimpija), Nejc Gradišar (Rogaška), Sandro Jovanović (Aluminij), Amadej Maroša (Mura), Nemanja Motika (Olimpija), Mustafa Nukić (Olimpija), Bede Osuji (Koper), Martin Pečar (Bravo), Marcel Ratnik (Olimpija), Jan Repas (Maribor), Gašper Trdin (Bravo), Mario Krstovski (Domžale), Mark Zabukovnik (Celje)

Ne spreglejte