Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 2. 2019,
10.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,00

4

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Fabijan Komljenović Milan Mandarić Rok Kronaveter

Nedelja, 10. 2. 2019, 10.00

5 let, 2 meseca

Fabijan Komljenović

Nov Mandarićev človek na posebni misiji

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,00

4

NK Olimpija Priprave Robert Pevnik | Športni direktor Olimpije Fabijan Komljenović je močno pomladil ekipo Ljubljančanov. | Foto Vid Ponikvar

Športni direktor Olimpije Fabijan Komljenović je močno pomladil ekipo Ljubljančanov.

Foto: Vid Ponikvar

"Prihodnost Olimpije sloni na mladih," nam je v sproščenem, večernem pogovoru v Antalyi povedal najbolj sveži sodelavec Milana Mandarića, nekdanji hrvaški nogometaš in izkušeni nogometni funkcionar Fabijan Komljenović. V Ljubljano je sprva prišel kot vodja mladinske šole Olimpije, danes pa je njen športni direktor. Da ne govori v prazno, potrjuje podatek, da je z ekipo na pripravah v Turčiji kar deset najstnikov.

Nekdanji nogometaš in pomočnik trenerja Dinama, pri katerem je vrsto let skrbel tudi za njegov podmladek, v tem času pa sodeloval pri uveljavitvi poznejših svetovnih zvezd, kot so dobitnik zlate žoge 2018 Luka Modrić, Mario Mandžukić, Mateo Kovačić in še nekateri, je v Ljubljano prišel lansko jesen.

"Z Mandarićem sva se pogovarjala že maja lani, ko sem bil skupaj z Nikolo Jurčevićem pri Dinamu. Potem sva se sestala še štirikrat, petkrat in nazadnje sem se odločil, da sprejmem izziv in pridem v največji slovenski klub. Z vsem spoštovanjem do Maribora, ki je v zadnjem obdobju naredil res veliko, a Olimpija je Olimpija. Nosilec slovenskega nogometa," je Fabijan Komljenović poskrbel za besede, ki bodo zagotovo dvignile pritisk privržencem vijoličaste barve, in izrazil željo, da bi bila Olimpija v prihodnosti spet takšna, kot si želijo njeni navijači.

Septembra lani je v Olimpijo prišel kot vodja njenega mladinskega pogona. Mesec pozneje je napredoval v športnega direktorja. | Foto: Sportal Septembra lani je v Olimpijo prišel kot vodja njenega mladinskega pogona. Mesec pozneje je napredoval v športnega direktorja. Foto: Sportal

Najprej vodja mladinskega pogona, čez en mesec športni direktor

Danes 51-letnega Zagrebčana je Milan Mandarić sprva videl kot trenerja, a se ni izšlo, nato sta se dogovorila, da v Ljubljano pride kot vodja mladinskega pogona, na koncu pa je po Ranku Stojiću, Nenadu Protegi in Mladenu Rudonji pristal na vročem stolčku športnega direktorja.

"Na koncu se je izšlo tako. Zdaj sem pri članih, a se veliko ukvarjam tudi z mladimi. Prizadevam si za to, da bi stvari postavili na noge in začeli pisati boljšo, bolj zdravo zgodbo. Ne samo jaz, tako moramo delati vsi. Od prvega do zadnjega. Ni pomembno, v kakšnih vlogah. Moramo narediti vse, da bomo iz leta v leto ustvarjali mlade nogometaše. Tudi izkušeni so pomembni, seveda, a sam se bom vedno postavil na stran mladih. Je pa to treba narediti odločno in jim zaupati, tudi ko bodo delali napake," se je razgovoril športni direktor Olimpije, ki je na priprave v Turčijo popeljala kar deset najstnikov.

V Turčiji kar devet najstnikov

V Turčijo je popeljal številne mlade. | Foto: Sportal V Turčijo je popeljal številne mlade. Foto: Sportal Vezisti Matija Burin, Gal Kurež in Stefan Petrović imajo komaj 17 let, vratarja Matija Orbanič, Anej Mrežar, vezist Adam Jakupović, napadalca Oliver Kregar in Haris Kadrić jih štejejo 18, eno leto več imata branilec Eric Boakye in Jan Gorenc.

Prav misija močnega okleščenja stroškov in pomlajevanja, ki se je začela po zdaj že mitskem porazu v Kidričevem z 2:6 decembra lani, po katerem se je v Ljubljani spremenilo marsikaj, je glavna naloga Mandarićevega najnovejšega zaupnika. "Vem, da je marsikdo sumničav glede na to, kaj vse se je dogajalo, a sam gledam predvsem na prihodnost. Čutim podporo ljudi v klubu in verjamem, da bom prepričal tudi navijače. Da bomo skupaj zgradili bolj zdrav klub. Upam in verjamem, da me bodo ocenjevali predvsem po delu, ki ga bom opravil. Ne zanima me politika. Ne zanima me, ali bom tukaj pet mesecev ali pet let. Želim delati in v Ljubljani pustiti pečat," je povedal Komljenović, ki pravi, da se ne obremenjuje z Mandarićevim odhodom iz kluba, o katerem se v zadnjem času govori vse bolj glasno.

"O Mandariću nima smisla govoriti, o njem vemo vse. Ali bo še ostal ali bo šel, me ne zanima. Vem samo, da do zdaj še nobenega kluba, v katerem je bil, ni pustil v slabem stanju," je povedal o svojem nadrejenem in začel govoriti o tem, česa si v Olimpiji želi.

Rad bi, da bi se Kronaveter upokojil v Olimpiji

Olimpija spet računa na Roka Kronavetra. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Olimpija spet računa na Roka Kronavetra. Foto: Žiga Zupan/Sportida Pozimi se je Olimpija znebila nekaterih pomembnih nogometašev. Odšli so vratar Aljaž Ivačič, izkušeni Aris Zarifović, kapetan Branko Ilić in še nekateri. Zdelo se je, da bo odšel tudi najboljši strelec Rok Kronaveter, ki je nekaj časa treniral ločeno od ekipe in bil na odstrelu, a se je nazadnje zgodil preobrat, saj je ostal in je na pripravah v Turčiji.

"Lahko se še zgodi, da odide, saj zimski prestopni rok v nekaterih državah še traja, a jaz si res želim, da bi ostal. Ne samo do konca sezone, ko mu poteče pogodba, ampak do konca kariere," je o Mariborčanu, čigar goli so Olimpiji prinesli dva naslova državnega prvaka, povedal Komljenović, ki je pozimi poskrbel tudi za nekaj nakupov.

Iz Aluminija je prišel napadalec Rok Kidrič, iz druge ekipe zagrebškega Dinama mladi albanski krilni napadalec Endri Cekici, iz kranjskega Triglava črnogorski branilec Ermin Alić, iz Swanseaja branilec Matic Paljk.

Nič več visokih pogodb, treba se bo boriti za grb

"V življenju ničesar nisem dobil na lepe oči, vse sem si prigaral s trdim delom. Na to, ali mi navijači verjamejo ali ne, ne morem vplivati, lahko se le zakopljem v delo in rečem, da smo postorili že marsikaj. Poglejte, koliko mladih je z nami. Verjamem, da bodo dobili priložnost, da se razvijejo. Nikogar ne bomo pošiljali drugam. Vsi bodo ostali s člansko ekipo v prihodnjih šestih mesecih. Če ne bodo dobili priložnosti v nedeljo, bodo v sredo igrali drugoligaške tekme v Brežicah, s katerimi smo začeli sodelovati. Nekateri pa bodo igrali med mladinci, a bodo vselej zraven," se je razgovoril in v nadaljevanju odgovoril na vprašanje, kaj vse je še poleg tega, da jih je priključil k članski ekipi, spremenil v načinu dela z mladimi.

"Konkretno se je zgodilo to, da vsi mladi, ki so prišli, nimajo več tako visokih pogodb, kot so jih imeli pred časom. Zdaj se bodo morali za grb Olimpije pošteno potruditi. Samo tisti, ki bodo živeli za ta klub in kazali pravi odnos, bodo ostali. To seveda ne velja samo za mlade," je povedal Komljenović.

V delo z mladimi je pri Olimpiji vpeljal številne novosti. Tudi to, da starši na treningih niso več zaželeni. | Foto: Sportal V delo z mladimi je pri Olimpiji vpeljal številne novosti. Tudi to, da starši na treningih niso več zaželeni. Foto: Sportal

Številne novosti pri delu z mladimi

"Res bi bil vesel, če bi enkrat obiskali akademijo in videli, kaj in kako delamo. Smo v 21. stoletju, zato bomo kmalu postavili tudi reflektorje. Da bodo lahko trenirali, tudi ko pade mrak. Poskrbeli smo oziroma bomo za ambulanto, fizioterapevta, fitnes, da imajo na voljo vse, kar potrebujejo za razvoj. Postavili ograde, da starši ne bodo mogli spremljati treningov in 'pametovati'. Tudi v šoli starši ne sedijo v zadnjih vrstah in se derejo na učitelje, kajne? Postavili bomo tudi atletsko stezo in še marsikaj. Ne vem, zakaj se s tem ni ukvarjal nihče pred mano," se je o novostih pri delu z mladimi razgovoril športni direktor Olimpije, pri kateri se bodo kmalu razveselili dveh novih igrišč pri Stožicah, na katerih bodo lahko trenirali. Mestna občina Ljubljana bo namreč kmalu končno izpolnila obljubo izpred nekaj let.

Zaradi vsega tega Komljenović in sodelavci verjamejo v boljše čase in predvsem obdobje, ko bi se takšne investicije poplačale. Nogometaši, s katerimi je sodeloval pri Dinamu, so v tujino prestopali tudi za 10, 20 in več milijonov evrov, medtem ko v slovenskem klubskem nogometu od veselja v zrak skačejo, če za koga iztržijo desetkrat manj. Bi se to v prihodnosti lahko spremenilo?

Delo z mladimi se najbolj obrestuje

Verjame, da lahko tudi slovenska liga poskrbi za megalomanski prestop. | Foto: Sportal Verjame, da lahko tudi slovenska liga poskrbi za megalomanski prestop. Foto: Sportal "Moralo se bo. Zakaj bi prodajali za 100, 200 ali 300 tisoč evrov, ko pa je šla nogometna tržnica v višave? Slovenska liga je idealna za razvoj mladih nogometašev. V Sloveniji je res veliko sijajnih mladih nogometašev. Mladega Jana Pečarja, ki ga je Olimpija poleti za pol milijona evrov prodala v Eintracht Frankfurt, sem si januarja lani iz Kopra v Dinamo želel pripeljati jaz, a so me v Ljubljani prehiteli. Če bi pristal v Dinamu, bi se od tam prodal za dva, tri milijone evrov. To je ta razlika, a verjamem, da lahko tudi iz Slovenije prodamo koga za velike denarje. Tudi deset milijonov evrov. Le treba je dati priložnost mladim in jim ščititi hrbet. Mladi Filip Benković, ki ga je lani Leicester City iz Dinama kupil za 15 milijonov evrov, je v Zagrebu delal takšne napake, da bi ga pri Olimpiji verjetno takoj pokopali. Pri Dinamu ga niso. Stali so za njim in potem z njim mastno zaslužili. To je prava pot. Treba je zaupati mladim in to se bo obrestovalo. Upam, da nam bo to uspevalo. Seveda je treba imeti tudi starejše, izkušene nogometaše, a sam se bom vedno postavil na stran mladih. Dokler sem jaz tukaj, bomo delali tako. Dobro delo z mladimi je tisto, ki se najbolj obrestuje," je nove smernice Olimpije razkril nov Mandarićev človek na misiji.

Besede, ki se slišijo lepo in spodbudno, a glede na to, kako hitro so se misije in vizije v Olimpiji v zadnjem času spreminjale, bo treba na končno sodbo počakati še nekaj časa …

Nad naslovom niso obupali

Lahko Robert Pevnik Olimpijo popelje do novega naslova? | Foto: Vid Ponikvar Lahko Robert Pevnik Olimpijo popelje do novega naslova? Foto: Vid Ponikvar Pri Olimpiji kljub močni pomladitvi in dejstvu, da za Mariborom po prvi polovici prvenstva zaostajajo za devet točk, nad tem, da bi ubranili naslov državnega prvaka, niso obupali. "Nikoli. Res je, da je zaostanek visok, a mogoče je prav vse. Vemo, kaj se je dogajalo lani. Takšen zaostanek je visok, a ulovljiv. Treba je verjeti, delati in vse moči usmeriti v to, da nam bo uspelo. Želimo si tudi pokalne lovorike. Naredili bomo vse, da dosežemo čim več. Kljub vsemu mislim, da imamo precej dobro ekipo," je o ciljih za drugo polovico sezone povedal Komljenović

Nekaj besed je namenil tudi pripravljalnim tekmam, ki jih je do zdaj odigrala Olimpija. Dvakrat je remizirala in dvakrat izgubila. "Na pripravah nismo zato, da bi na njih zmagovali, ampak predvsem zato, da vidimo, kaj imamo, in da vse preizkusimo. Ko bo šlo zares, takrat bo pomembno," je povedal športni direktor Ljubljančanov, ki bodo dvotedenske priprave v Turčiji sklenili prihodnjo sredo.
Maribor Kairat
Sportal Konec je pripravljalnih tekem: Triglav boljši od Bleda #video
Sportal Zlatko Zahović opozarja: Olimpiji se dela krivica #video
Milan Mandarić
Sportal Olimpija ima novega napadalca in branilca
Sportal Spregovoril je ožigosani Rok Kronaveter #video
NK Olimpija Priprave Robert Pevnik
Sportal Olimpija se je dogovorila z Dinamom, Albanec postal zmaj
NK Olimpija Priprave Robert Pevnik
Sportal Olimpija v Turčijo brez Vombergarja, odšel tudi Boateng
Sportal Trener Olimpije kipi od samozavesti, Avramovski in Medved odšla #video
Ne spreglejte