Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 10. 2022,
18.09

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

14

Natisni članek

1. SNL Prva liga Telemach NK Maribor NK Maribor Josip Iličić

Sreda, 5. 10. 2022, 18.09

1 leto, 6 mesecev

Predstavitev Josipa Iličića v Mariboru

Josip Iličić se je zasitil tujine: Mariboru dam lahko še veliko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

14

Josip Iličić | Josip Iličić še ni rekel zadnje vrhunskemu nogometu, v nadaljevanju kariere bo nosil dres NK Maribor. | Foto Vid Ponikvar

Josip Iličić še ni rekel zadnje vrhunskemu nogometu, v nadaljevanju kariere bo nosil dres NK Maribor.

Foto: Vid Ponikvar

V Mariboru se je prvič javnosti predstavil Josip Iličić, najbolj zveneči povratnik v vijolični dres v zgodovini samostojne Slovenije. "Takšnega prestopa v 1. SNL še ni bilo," poudarja športni direktor Marko Šuler, novopečeni zvezdnik vijolic pa dodaja: ''Odprl sem novo poglavje v karieri. Mariboru dam lahko še veliko," je 34-letni Gorenjec z vijoličnim srcem po vrnitvi na Štajersko požel ogromen aplavz. V mesto ob Dravi se je vrnila navijaška evforija, kar bi se lahko poznalo že na ozračju na sobotnem derbiju s Koprom.

Več sto radovednih obrazov, ki so v mariborskem Europarku ob vseh mojstrovinah, katere je v zadnjem desetletju v dresih italijanskih klubov in slovenske izbrane vrste kazal Josip Iličić, le stežka verjeli, da bi se lahko Gorenjec vrnil v Ljudski vrt, je navdušeno pozdravilo najnovejšo okrepitev. Čarovnik se je vrnil, Maribor je postal bogatejši za enega najboljših slovenskih nogometašev tega stoletja, ki si je v zadnjih desetih letih v Italiji ustvaril izjemen sloves. Konec avgusta je dokončno zapustil Atalanto, dva dobra meseca pozneje pa poskrbel za slovensko nogometno selitev leta.  

Šuler: Največji vseh časov

"To je zgodnji božič za NK Maribor," ni skrival sreče moderator prireditve. Ko je predal mikrofon športnemu direktorju Marku Šulerju, je sledil aplavz. Korošec si poleti z manj posrečenim izborom novincev ni pridobil veliko simpatij, a je bilo tokrat vse drugače. Ujel in pripeljal je veliko ribo, po njegovem mnenju kar največjo, ki je kadarkoli nosila dres slovenskega prvoligaša. Večjo ribo tudi od Mirana Pavlina, Roberta Prosinečkega in še koga.

Maribor, sprejem Josipa Iličića | Foto: Alenka Teran Košir Foto: Alenka Teran Košir "Za menoj so neprespane noči, ni bilo enostavno, a smo ga privezali in pripeljali v Maribor,'' se je pred množico simpatizerjev, ki so pozdravili Iličića z gorečim vzklikanjem "Jojo, Viola'', pošalil Korošec. In priznal, da je sklenil sanjski posel, saj se je podpisal pod prestop, ki še kako izstopa od običajnih na sončni strani Alp.

Brez Maribora ne bi bil to, kar je danes

"To je poseben dan. Zaradi takšnih trenutkov se igra nogomet še z večjo voljo. Vrnil sem se z namenom, da tudi sam nekaj pustim temu klubu. Zasitil sem se tujine in obrnil nov list v karieri. Moja želja je bila, da se vrnem v Maribor. Moja edina želja,'' izžareva simpatije do Maribora in navijačev, ki so ga pričakali s skandiranjem ''Jojo, Viola'', pogosto pa mu na vsak malce bolj čustven stavek, v katerem je izkazal ljubezen do 16-kratnih slovenskih prvakov, še od srca zaploskali.

"Čutim ljubezen do mariborskega dresa, to se ni nikoli prekinilo. Moja velika želja je, da se vrnem in vso ljubezen povrnem nazaj. Za vse, kar je to mesto, klub v moji karieri. Brez tega mesta in kluba ne bi bil to, kar sem danes. Ne bi imel take kariere, ki sem jo zgradil. In kariere še ni konec. Upam le, da bom zdrav, da ne bo poškodb. Lepi trenutki bodo še prišli,'' si želi zdravja in lepe prihodnosti v dresu kluba, ki v tej sezoni brani naslov, a mu za zdaj na lestvici ne kaže preveč dobro.

Nerad napoveduje cilje

Priljubljeni Jojo, ki za zdaj ne razmišlja o vrnitvi v reprezentanco, ji pa čestita za izjemne predstave v zadnjem obdobju in se je pripravljen vrniti, če bi vodstvo izbrane vrste ocenilo, da bi ji bil lahko v pomoč, je sklenil pogodbo z Mariborom do leta 2025. ''Nerad napovedujem cilje, raje grem naprej postopoma. Najprej moram spoznati ekipo,'' verjame, da ne bo težav s prilagoditvijo, saj pozna vzdušje v mestu ob Dravi. ''Srčno upam, da bom lahko čim bolj pomagal ekipi, da bi z mojimi izkušnjami in prisotnostjo postala še boljša. Maribor je največji klub v Sloveniji, tako se mora tudi obnašati,'' komaj čaka na jutrišnji trening, na katerem bo največ delal na telesni pripravljenosti.

''Rad bi naredil nekaj velikega. To, kar sem začel pred 12 leti,'' se je pošalil, da je največja razlika med letoma 2010 in 2022 ravno ta, da je zdaj poročen in ima dva otroka. ''Saj se hecam. Pač, takrat sem bil mlad igralec, takrat sem se začel zavedati, kaj pomeni Maribor v Sloveniji. Niti malo ni bilo dvoma, da bi se vrnil kam drugam kot pa v Maribor,'' je prepričan, da bodo odslej bolj pogosto spremljali Maribor tudi v Italiji. Zlasti v Bologni, Veroni in še nekaterih mestih, ki so ga želela poleti privabiti k sebi.

Z Mariborom je podpisal triletno pogodbo, če pa bo čutil, da to ni več tisto, kar je mislil in pričakoval, je ne bo izpeljal do konca. Vseeno je prepričan, da lahko Mariboru še kako pomaga. ''Mariboru in slovenski ligi lahko še veliko dam. V zadnjem času je preveč podcenjevanja, čeprav imamo veliko talentov,'' je poudaril. Čeprav Maribor na lestvici za Olimpijo zaostaja 13 točk, ga to ne moti. Na lestvico namreč sploh ne pogleduje. ''Maribor se mora ukvarjati sam s sabo. Če bo pravi, mu noben ne more priti do živega. Nikoli nisem gledal na lestvico, le na koncu sezone,'' ne izključuje možnosti, da bi se z njegovo pomočjo morda zgodil čudež in bi se Maribor, po Iličićevem mnenju z naskokom največji klub v Sloveniji, vmešal v boj za naslov.

Poslovni direktor NK Maribor: Jojo je zame popoln igralec

Bojan Ban doživlja Josipa Iličića kot popolnega igralca. | Foto: Vid Ponikvar Bojan Ban doživlja Josipa Iličića kot popolnega igralca. Foto: Vid Ponikvar Kaj o novi mariborski okrepitvi meni poslovni direktor NK Maribor Bojan Ban? "Vrnitev Josipa Iličića je za Maribor izjemno pomembna stvar, tako kot je pomembna za celoten slovenski nogomet. Vsi smo vedeli, da se bo v primeru vrnitve vrnil v Maribor. To je klub, ki ga je izstrelil med zvezde. Mislim, da smo se zelo dobro odločili," se je pri predstavitvi lastnika dresa številka 72 smejalo Banu.

Na vprašanje, kaj je tako posebnega na 34-letnem Kranjčanu, da so ga Mariborčani po zgolj 11 tekmah in štirih zadetkih vzeli za svojega, je Ban odgovoril, da gre za nogometnega mojstra z izjemno karizmo in kakovostjo, "ki je v teh 11 tekmah zabijal izjemne gole, se od tu preselil v vrste Palerma in na splošno v Mariboru pustil velik pečat. "Zame je Jojo popoln igralec. Ima kvaliteto, pregled, udarec, vse. Ponosen sem, da nam ga je uspelo pripeljati v Maribor."

Josip Iličić
Sportal Zgodilo se je, kar so navijači težko čakali: Josip Iličić se vrača v NK Maribor
Nejc Kajtazović Milivoje Novaković
Sportal Jojo ni prvi slovenski velikan, ki se je vrnil domov
Ne spreglejte