Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
16. 8. 2014,
21.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 16. 8. 2014, 21.09

8 let

Spektakularnega odprtja iger ni mogel pokvariti niti dež (foto)

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kitajci so uresničili napovedi in pred 62-tisočglavim občinstvom pripravili spektakularno odprtje 2. mladinskih olimpijskih iger, ki bodo do 28. avgusta v Nandžingu.

Program ob odrptju se je začel z ognjemetom in mimohodom zastavonoš. Slovensko je vihtel kapetan rokometne reprezentance Jaka Malus. Sledil je olimpijski protokol z dvigom zastave, branjem olimpijskih priseg, olimpijsko himno in govori predsednika Kitajske Xia Jinpinga in predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha. Nemec je bil v družbi mladih nekoliko bolj sproščen kot običajno, saj je kar med govorom iz žepa povlekel mobilni telefon in skupaj z nekaterimi športniki, ki so prišli na oder, posnel selfieja, ki je bržkone že obkrožil svetovni splet. Po z nemalo vizualnimi učinki obogatenem plesno-glasbenem programu, ki se lahko primerja s tistimi na pravih olimpijskih igrah, so uspešni mladi športniki, pretežno kitajski, na olimpijski štadion v Nandžingu prinesli še plemenico in prižgali olimpijski ogenj, ki bo nad štadionom, kjer bodo potekala atletska tekmovanja, gorel do 28. avgusta.

Podobno kot v Singapurju pred štirimi leti tudi Kitajci igre jemljejo strašno resno. Celotno mesto, ki mimogrede šteje osem milijonov prebivalcev, bo v naslednjih dneh dihalo z mladimi športniki z vsega sveta. Mlade tekmovalce, ki so stari med 14 in 18 let, nekateri oblegajo kot superzvezdnike, prostovoljci in preostali prebivalci jih pozdravljajo in se z njimi fotografirajo na vsakem koraku, v moderni olimpijski vasi in na prizoriščih pa je za zdaj poskrbljeno, da vse poteka nemoteno.

Zdaj so na vrsti mladi športniki

V nedeljo se v Nandžingu začnejo tekmovanja, na svoj račun pa bodo prišli tudi slovenski športniki. Nastopili bodo Peter Zupančič in Anita Žnidaršič v kolesarstvu, Katarina Beton in Andraž Krapež v prvem krogu badmintonskega turnirja, plavalci Nastja Govejšek, Tjaša Pintar, Grega Popović in Žan Pogačar ter veslača Vid Pugelj in Žiga Zarič.

Ne spreglejte