Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
5. 8. 2012,
16.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Žana Jereb

Nedelja, 5. 8. 2012, 16.04

8 let

Jerebovi za krst londonska prha in 88. mesto

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska maratonka Žana Jereb je ob svojem prvem nastopu na velikem tekmovanju olimpijsko preizkušnjo v Londonu končala na 88. mestu s časom 2:42:50.

Če je pregovorno deževno in spremenljivo angleško vreme v prvi polovici olimpijskih iger glavnini športnikov na prostem prizaneslo z močnim deževjem, pa so se črni in predvsem tokrat zelo težki oblaki zgrnili nad karavano maratonk, ki je bila tako na svoji 42 km in 195 m dolgi progi po ulicah angleške prestolnice deležna številnih hladnih prh. Vseeno so bile temperature za tek skorajda idealne, kar je najbolj s pridom izkoristila Etiopijka Tiki Gelana in z olimpijski rekordom (2;23,07) postala zmagovalka prestižne preizkušnje. Nečakinja olimpijskega prvaka prvaka iz Sydneyja Gezhagneja Abere je na koncu pred Buckinghamsko palačo za pet sekund prehitela Priscah Jeptoo iz Kenije, tretja pa je bila s še 17 sekund počasnejšim tekom Rusinja Tatjana Petrova, sicer vodilna po 35 km. Vseeno je na koncu za bron morala teči svoj osebni rekord.

Poskus naskoka na izboljšanje svojega najboljšega časa pa je spodletel slovenski debitantki Žani Jereb. Večji del teka je tekla po robu stoterice, na koncu pa s časom 2:42,50, kar je za tri minute počasneje od osebna rekorda, pristala na 88. mestu med 106 uvrščenimi tekmovalkami. ''Olimpijski maraton je zgodba zase. Je nekaj posebnega in ni primerljiv z ostalimi maratoni, na katerih sem nastopila. To je bila zame prva večja preizkušnja. Že na štartu se vse tekmovalke zaženejo, kot bi tekle na 5 km. Tudi sama sem bila presenečena nad hitrim tekom, zato sem ubrala svoj tempo in v zadnjem krogu začela prehitevati tekmovale, ki so omagale zaradi prehitrega teka. Sem bila pa navdušena nad vzdušje. Ljudje navijajo, tako da ne slišiš niti lastnega dihanja. Nekaj težav sem imela le z dežjem oziroma mokrimi športnimi čevlji, ki povzročajo žulje,'' je po nastopu dejala 28-letna varovanka nekdanjega maratonca ter olimpijca Romana Kejžarja.

Za Jerebovo je tako prva večja stopnica v izjemno kratki maratonski karieri. Nekdanja košarkarica, ki je denimo v Celju igrala tudi skupaj z nekaj let mlajšo Niko Barič, se je namreč povsem resno v tekaške vode vrgla šele decembra. ''Vse je se odvrtelo tako zelo hitro. Tudi norma me je nekoliko presenetila, zato sem bila brez večjih pričakovanj. Žal nisem dosegla osebnega rekorda,'' pravi Jerebova, ki bi rada v prihodnje podrla državni rekord Helene Javornik (2;42,50) in bila na prihodnjih igrah bolj konkurenčna za višja mesta. ''Prijatelji me že zbadljivo sprašujejo, kateri šport si bom izbrala za OI 2016. Dileme ni. Uživam v teku, maraton je moja disciplina,'' zatrjuje debitantka na OI, ki po zagotovilih trenerja Kejžarja zanesljivo še ni rekla zadnje besede. ''Pred štirimi leti v Pekingu si verjetno nihče ni predstavljal, da bomo imeli v Londonu olimpijca in olimpijko v maratonu. Žanina pot je bila res hitra, a sam sem vedel, da ima kot dolgoletna vrhunska športnica dober potencial. Imela je dobro podlago,'' je dejal Kejžar in priznal, da je bila Jerebova pripravljena za osebni rekord. A to nalogo sta prenesla na naslednja tekmovanja.

Ne spreglejte