Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2021,
23.07

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Najboljše storitve v prvem omrežju omogoča Telekom Slovenije

Natisni članek

slovenska bakla

Torek, 1. 6. 2021, 23.07

2 leti, 10 mesecev

Skozi gasilski vodni slavolok do izvira cvička

Najboljše storitve v prvem omrežju omogoča Telekom Slovenije
Slovenska bakla | Foto OKS/Aleš Fevžer

Foto: OKS/Aleš Fevžer

Četudi se je obetal sončen dan, je bakla svoje torkovo raziskovanje Dolenjske začela mokra!

Ob začetku poti v občini Mokronog – Trebelno so jo namreč presenetili člani Prostovoljnega gasilskega društva Trebelno in jo pred svojim domovanjem nasproti podružnične šole z vodnim slavolokom pošteno namočili. Čudovitemu prizoru je sledil prav takšen nastop najmlajših šolarjev, ki so olimpijskim igram in bakli pripravili lep sprejem s kopico transparentov in koreografij petih krogov, obarvan v olimpijskih barvah z nastopi najmlajših. Po spustu proti Mokronogu, v katerem so sodelovali tako nadobudneži športnih društev kot upokojenci in kolesarji, se je bakla ustavila na trški ploščadi, kjer jo je poleg župana Antona Mavra pričakal tudi naš olimpionik, dvakratni dobitnik olimpijske kolajne in svetovni prvak v metu kladiva Primož Kozmus.

Slovenska bakla | Foto: OKS/Aleš Fevžer Foto: OKS/Aleš Fevžer

Naš nekdanji as je prišel v Mokronog, kjer sta se mu poleg mladih glasbenikov predstavila tudi škrata Mokronožca, s prav posebnim namenom. Postal je namreč prvi, ki je v glino odtisnil svoje stopalo, katerega odtis bo odslej krasil osrednji mokronoški trg. Gostitelji obljubljajo, da bo slavnih gostov, ki bodo svoja stopala »za večno pustili« v Mokronogu, še veliko. Odlična ideja za razvoj turizma v občini, ki ima nogo kar v grbu, tudi ime pa naj bi izviralo iz mokrih in blatnih nog nekega pomembneža, ki je že v 11. stoletju obiskal ta kraj! Pri Osnovni šoli Mokronog so baklo zatem pozdravili tako rekoč vsi osnovnošolci, ki so se razporedili po igrišču in bakli vnovič pripravili lep sprejem s pesmijo in plesom.

Slovenska bakla | Foto: OKS/Aleš Fevžer Foto: OKS/Aleš Fevžer

Pred prostori občine Škocjan je župan Jože Kepler poleg bakle sprejel še dva gosta, ki sta plamenici namenila nekaj besed; Škocjan sta obiskala prvi podpredsednik OKS-ZŠZ mag. Janez Sodržnik in naš nekdanji smučarski tekač Ivo Čarman, ki se je s slovensko baklo že družil, tudi v Škocjanu pa se je spomnil na svoj legendarni tek po olimpijskem stadionu Koševo v Sarajevu, kjer je bil zadnji nosilec olimpijske bakle pred odprtjem zimskih iger leta 1984. V tek proti Dobruški vasi so se nato podali najmlajši, baklo, ki tehta dva kilograma, so brez težav nosili celo prvošolčki, in tako je po dobrih treh kilometrih v spremstvu številnih občanov Škocjana pritekla do konca občine.

Slovenska bakla | Foto: OKS/Aleš Fevžer Foto: OKS/Aleš Fevžer

Torkovo gostovanje slovenske bakle se je sklenilo v Šmarjeških Toplicah, kjer so dame iz Šole zdravja plamenico in zastave ponesle mlajšim generacijam naproti vse do Šmarjete, kjer je bil cilj zadnje predaje, pozdravni nagovor Franca Anderliča, podžupana Šmarjeških Toplic, in – glede na lokacijo – kar obvezna pokušina cvička. Šmarjeta je namreč baklo pozdravila pri vinski fontani poimenovani Izvir cvička, na kateri je pet točilnih mest, iz katerih poleg cvička pritečejo tudi modra frankinja, žametna črnina, dolenjsko belo in voda. Bakla, seveda trezna, je tako v Šmarjeti ob standardnem fotografiranju z vsemi nosilci bakle in drugimi radovedneži, končala pestro torkovo popoldne.

Danes slovenska bakla zaključuje svoje popotovanje po Dolenjski, na vrsti sta še občini Šentjernej in Novo mesto.

Vsebino omogoča Telekom Slovenije.

Ne spreglejte