Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2018,
13.12

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

olimpijske igre kvalifikacije za olimpijske igre

Četrtek, 11. 10. 2018, 13.12

5 let, 6 mesecev

V kvalifikacije za olimpijske igre tudi Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
odbojka na mivki | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V boj za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu se bo skozi evropske kvalifikacije podalo kar 42 držav, med njimi tudi Slovenija. Najboljši slovenski odbojkarji na mivki si bodo v celinskem pokalu, CEV Beach Volleyball Continental Cup, ki se bodo začel maja prihodnje leto, skušali priigrati prvi nastop na olimpijskem turnirju.

Glede na format tekmovanja v 1. krogu kvalifikacij CEV Beach Volleyball Continental Cupa, potekale bodo maja in junija 2019, ne bo nastopilo najboljših osem reprezentanc z evropske lestvice, ki je bila objavljena septembra. Pri moških so si neposredno uvrstitev v 2. krog, ki bo na sporedu maja 2020, tako že zagotovile Poljska, Latvija, Rusija, Nizozemska, Norveška, Italija, Avstrija in Španija, pri ženskah Češka, Nemčija, Nizozemska, Švica, Rusija, Finska, Poljska in Španija. Tretji krog, s po 16 najboljšimi reprezentancami, bo odigran junija 2020, neposredno pred olimpijskimi igrami na Japonskem.

Olimpijske kvalifikacije v odbojki na mivki bomo sicer lahko spremljali tretjič. Prvič so odbojkarji in odbojkarice na njih nastopili leta 2010 in 2011, pred olimpijskimi igrami v Londonu, sledile so še kvalifikacije za Rio de Janeiro. Naši predstavniki doslej v njih niso bili uspešni. Najdlje, v 3. krog, se je leta 2011 uspelo uvrstiti ženskima navezama Martina Jakob in Mihela Sirk ter Simona Fabjan in Andreja Vodeb, moške dvojice so obakrat izpadle v 2. krogu.

Organizatorji kvalifikacij za zdaj še niso znani, saj Evropska odbojkarska konfederacija CEV kandidature še zbira. Ali bo med njimi znova tudi slovenska, se na Odbojkarski zvezi Slovenije še niso dokončno odločili. V preteklosti smo obračune celinskega pokala pri nas spremljali že dvakrat, leta 2010 v Zrečah in 2014 v Portorožu.

Ne spreglejte